Viktor Hertzberg.Foto: Johnny Andersson

Skador har kommit att prägla hans karriär. Men trots problem med både hjärnskakningar och axlar har inte Viktor Hertzberg gett upp. Den här säsongen har han fått betalt för sitt tålamod. När han fick chansen med Almtuna i Hockeyallsvenskan tog han den – med råge.
– Det var ingenting jag trodde på för ett år sedan, säger han till hockeysverige.se efter att ha förlängt kontraktet med den allsvenska klubben.

Viktor Hertzberg har haft en brokig resa fram till det att han nu lyckats etablera sig i Hockeyallsvenskan. Trots att han setts som en stor talang har det bara blivit en hel säsong i Hockeyallsvenskan så här långt, 2015/16 med Sundsvall. En stor anledning till att det inte blivit mer än så stavas skador. Men efter en utlåning från Hudiksvall till Almtuna den här säsongen har det äntligen lossnat. Efter 22 poäng på 22 matcher har Uppsalaklubben belönat honom med ett kontrakt som gäller över nästa säsong.

Den 26-åriga forwarden är ursprungligen från Sunne i Värmland, men någon färjestadare har han aldrig varit och han har heller aldrig spelat i klubben.
– Både jag och farsan var Frölunda-supporters när vi var yngre. Sedan hade inte Färjestad något J20-lag vid den tiden samtidigt som det lockade mig mycket att få spela i J20 SuperElit. Om man sedan får chansen att komma in i Frölunda så är det inget man tackar nej till direkt, berättar Viktor Hertzberg som gjorde två säsonger som junior i Göteborgsklubben.
– Åren i Frölunda var väldigt utvecklande och samtidigt första gången jag flyttade hemifrån. Jag var nära att få spela i A-laget en gång, men det blev aldrig av. Dessutom var det lite fel tid som jag kom dit eftersom det var då Frölunda började satsa mycket pengar på spelare och redan hade mycket folk. Under den tiden jag var där var det då inte heller jättemånga unga spelare som fick chansen.

KOM TILL KANADA – GENOM MARIO KEMPES PAPPA

När Hertzberg inte fick flytta upp i Frölundas A-lag hamnade han i stället i QMJHL i Kanada där han först spelade för Cape Breton Screaming Eagles.
– Jag har en bra kontakt med Mikael Kempe, Mario Kempes farsa. Dom som hade tagit in Mario i ligan ringde Micke och frågade om han hade någon annan kille som han kunde plocka över. Då ringde Micke mig och frågade om jag var intresserad och det var jag ju. Det var en jättekul och ingenting jag ångrar.

Det blir två säsonger i Cape Breton innan han trejdades vidare till Montréal Juniors.
– Det var fantastiskt att få åka in som junior och spela hockey inför 3-4 000 personer varje match. Det roligaste jag vet är att spela matcher och där spelade vi 70 stycken så det var häftigt.
– Sedan blev jag trejdad på ”deadline day”. Det var också en häftig upplevelse.  Vi satt på bussen och skulle åka iväg till en match. Då kom tränaren och sa att jag skulle kliva av eftersom man nu hade trejdat mig. Det var bara att kliva av bussen, packa ur och säga hej då till alla. Två timmar senare flög jag till Montréal.
– Jag tror att jag spelade match med Montréal dagen efter. Den debuten kommer jag ihåg väl. Jag var minus tre i första perioden. Sedan gjorde jag två mål i andra perioden och i tredje blev jag skadad. Man kan säga att det var en speciell debut, säger Hertzberg med ett skratt.

HJÄRNSKAKNING SPOLIERADE SÄSONGEN

Tredje säsongen i Nordamerika, 2011/12, inledde Hertzberg i Blainville-Boisbriand. Där blir det bara två matcher innan han återvänder hem till Sverige för inledningsvis spel i Örebro.
– Jag hade haft lite problem med hjärnskakningar och hade fått flera smällar på kort tid. Då tänkte jag att jag skiter i den här säsongen. Dom sa även till mig i Kanada att jag skulle ta en säsong där jag skulle vara borta därifrån för att vila upp skallen och i stället komma tillbaka helt fräsch.
– Då kom jag i kontakt med min gamla Frölundatränare, Jens Gustafsson, som var i Örebro vid den här tiden. Jag frågade honom om deras läkare kunde kolla på mig och så vidare. Det såg bra ut och jag fick göra datortomografi vilket visade att det inte var någon fara. Jag började träna med Örebro och var där under några månader. Jag fick bland annat då göra en match på bänken i Hockeyallsvenskan.
– Nu var det deadline snart igen och jag var tvungen att ha någonstans att spela. Då fick det bli Åkers i Division 1.

Hur upplevde du det?
– Det var en tuff tid för det var inte på den nivån jag ville spela, men det var bara att göra det bästa av situationen. Jag hade varit borta från hockeyn länge och eftersom jag hade haft hjärnskakning så hade jag inte hållit igång med någon träning speciellt mycket heller.
– Jag hade fått några tunga tacklingar på kort tid, vilket var problemet, och fick aldrig riktigt tid att läka från första smällen.


Foto: Skärmklipp/YouTube/Hudik Hockey

SPELADE BARA SEX MATCHER FÖRRA SÄSONGEN

Hertzberg flyttade sedan till Sundsvall där han stannade under fem säsonger, men även där präglades tiden av skador. I fjol kom han bara att spela sex matcher på hela säsongen.
– Min ena axel hade hoppat ur led ganska många gånger. När det sedan small förra säsongen tänkte vi att det är lika bra att operera för det var ingen mening att hålla på så där, spela några matcher och sedan vila några veckor för att axeln hade gått sönder och sedan spela igen. Men i dag är jag helt återställd.

När Sundvall får lägga ner verksamheten är det då du tar beslutet att gå till Hudiksvall?
– Jag hade faktiskt tänkt att gå redan innan. Trots allt hade jag varit i Sundsvall under fem säsonger och tänkte att det kunde vara bra att testa något nytt. Tränaren i Hudik, ”Lillis” (Lars Lövblom), hade ringt mig redan säsongen innan och ville ha dit mig. Då tänkte jag att till den här säsongen kunde jag testa det.
– Dessutom har jag en flickvän som pluggar i Uppsala så det passade ganska bra geografiskt.

Du kickar igång ordentligt i Hudiksvall, vad är det som får saker och ting att falla på plats just den här säsongen?
– Jag hade producerat ganska bra tidigare säsonger i ettan också så det var inte något speciellt egentligen.
– Jag fick ett stort förtroende och spelade i varje boxplay och powerplay. Klart att det hjälpte mig på traven.


Foto: Andreas Planck/Sundsvall Hockey

”DET VAR LITE SOM ATT KOMMA HEM”

I mitten av november kommer ett oväntat samtal från samma stad där Viktor Hertzbergs flickvän pluggar.
– Jag hade ingen aning om att det var aktuellt innan det ringde på telefonen. Det här var precis när jag skulle åka och träna med Hudik. I telefonen var det en som sa att Almtuna ville låna mig i tre matcher. Jag tvekade inte en sekund utan jag sa ja direkt.

Det blev mer än tre matcher för Viktor Hertzberg i Almtuna. Han spelade så pass bra att klubben inte ville släppa honom. På 22 matcher har han svarat för fem mål och 17 assist. På det är han tvåa i lagets interna poängliga efter Victor Rollin Carlsson, som har gjort 23 poäng på 39 matcher. Det märks också i samtalet att han trivs med både livet i Uppsala och på isen med Almtuna.
– Förra säsongen, när jag hade opererat min axel, bodde jag hela tiden hos min flickvän här i Uppsala. Så det är inget nytt för mig att bo här direkt. Jag hade liksom mitt fäste här så det var lite som att komma hem. Sedan har det bara rullat på och jag har inte hunnit reflekterat så mycket.
– Här i Almtuna har jag också fått ett stort förtroende av tränarna. Även om det varit delar i matcherna där jag inte varit bra så har dom fortsatt trott på mig och jag har fått fortsätta spela. Till slut lossnar det då. Det är lättare som spelare att producera när man vet att man har tränarnas förtroende även om man gör misstag ibland.

Du har just skrivit nytt kontrakt med en klubb i Hockeyallsvenskan, vad betyder det för dig?
– Klart att det är väldigt speciellt och något som jag kämpat för under många år efter det att jag hamnat i ettan. Det var ingenting jag trodde på för ett år sedan då jag inte ens spelade, så det kändes extra skönt.