Ännu har ingen skyldig kunnat hittas för det knallskott som kastades i närheten av HV-målvakten Adam Åhman.Foto: Bildbyrån

Hockeyn har i de flesta fall varit förskonade från stora läktarskandaler likt de som ibland inträffar på fotbollsarenorna. Men igår kastades det in ett knallskott under SHL-mötet mellan Linköping och HV71. Den så kallade ”bangern” landade nära HV:s målvakt Adam Åhman.

Arbetet med att identifiera den person som en bit in i den tredje perioden mellan Linköping och HV71 kastade in ett knallskott på isen fortgår och man har kommit en bra bit på vägen. Men än så länge har man inte fått tag i någon gärningsperson berättar Linköpings säkerhetsansvarige Pierre Petersson för hockeysverige.se.
— Det har vi inte fått än. Men vi håller på att granska videomaterial, för det finns inspelat det som hände, säger Peterson och berättar vidare att de kunnat ringa in från vilken sektion knallskottet kastades.
— Vi har och kommer försöka prata med folk som fanns i området där för att få in vittnesuppgifter för att hitta den skyldige.

Vilken sektion kastades skottet in ifrån?
— Det kastas in rakt bakifrån målet. Så det kommer inte från bortasektionen, utan det är våran sektion.

SER PERSONEN SOM KASTAR

Peterson berättar också att det utifrån videomaterialet kan bli knivigt att identifiera den som kastade in knallskottet, men de som utreder har utifrån videoklippen sett att en person har kastat. Men bilderna är inte tillräckligt bra. Han tror att övriga supportrar kommer hjälpa till med identifieringsbiten.
— Jag tror inte våra supportrar står bakom detta utan det här är en person som gör ett övertramp som inte är accepterat i den egna gruppen. Det här blir ett steg för långt, man tar alldeles för stora risker.

Ljudnivån på den inkastade ”bangern” var hög och Pierre Petersson berättar om att folk i arenan tyckt att det var otäckt. Även för TV-tittarna hördes det att smällen var något utöver det vanliga. Men värst kanske det var för HV-målvakten Adam Åhman som var närmast händelsen.
— Jag blev rädd en kort stund, men sedan var det lugnt, berättar målvakten för Jnytt.

KUNNAT SLUTA  I KATASTROF

Ingen skadades alltså fysiskt i attacken. Men det hade kunnat sluta rejält illa menar Petersson.
— Dels hade den ju kunnat studsa tillbaka in på den egna sektionen och skadat någon där allvarligt. Hade vi skadat bortalagets målvakt som var ganska nära när det small så vet inte jag rent sportsligt vad som hade hänt.
— Är man inne och ens trampar på sådana konsekvenser så är man ju väldigt långt ute.

Händelsen i Saab Arena är även polisanmäld då det är ett brott mot ordningslagen. Utöver rättssystemets straff kan det även bli tal om tillträdesförbud om den skyldige lagförs.
— Man skulle säkerligen tilldömas ett tillträdesförbud vilket innebär att man inte får gå på några idrottsevenemang i Sverige under högst tre år.

HAR RUTINER

Linköpings säkerhetsansvarige berättar också att klubben, i samråd med SHL och dess klubbar, har väl utarbetade rutiner säkerhetsmässigt. Hade det smällt en gång till hade matchen kunnat avbrytas.
— Då hade vi fått ta ett matchmöte och visiterat läktarsektionerna och så vidare…

Han berättar också att ett nytt och bättre säkerhetssystem är i antågande i samråd med SHL. Något som gäller alla, men inte sjösatt än gällande övervakning.
— Vi har en långsiktig handlingsplan för att förbättra möjligheterna att kunna lagföra personer på läktarna. Det har att göra med det rent tekniska, vi kommer få bättre kamerautrustning bland annat.