Erik Karlsson och Rasmus Dahlin (höger).
SHL

Erik Karlsson hyllar Rasmus Dahlin: ”Jag var inte ens hälften så bra som han är nu”

ANNONS

De har sin position, Frölunda och oklanderlig talang som gemensamma nämnare. En av dem är enligt många världens bästa back. Den andra spås bli nästa. Men en sak har de inte gemensamt. 
– Rasmus Dahlin är mycket bättre nu än vad jag var vid den åldern. Jag tror inte ens det går att jämföra, säger Erik Karlsson till hockeysverige.se. 

PHILADELPHIA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Erik Karlsson är enligt många världens bästa back. Nästa svenska storback heter med stor sannolikhet Rasmus Dahlin. En 17-åring som Karlsson satt och tittade på under årets junior-VM i Buffalo.
– I JVM såg jag litegrann men annars så har jag inte sett någonting av honom. Man har bara hört vad andra säger så förhoppningsvis kan det bli lyckat för honom. Det ser ut som att han har en bra framtid framöver.

Vad tycker du när du ser honom spela? 
– Han spelar en rolig hockey fortfarande. Det är kul att se. Han vill hålla i puck och hitta bra lösningar där ute, i stället för att bara slå iväg den. Det uppskattar man att se att det finns unga killar som fortfarande gillar att spela hockey.


Rasmus Dahlin under JVM 2018. Foto: Joel Marklund / Bildbyrån

”DET BLIR LITE EXTRA SPECIELLT”

Karlsson valdes själv som nummer 15 i draften 2008. Sedan dess har han förgyllt NHL med sitt spel. Som belöning har 27-åring blivit utsedd till ligans bästa back vid två tillfällen. Han är med andra ord van att stå rampljuset, dessutom i ett kanadensiskt lag.

Ottawa-kaptenen tror som många andra att Dahlin går som etta i sommarens draft. Men vad tror han att det kommer ha för betydelse?
– Det är mycket hype givetvis. Det är inte så vanligt att en back som går etta så det blir lite extra speciellt. Så det håller jag med om. Det spelar ingen roll vilket lag som får förstavalet så kommer de att välja honom i och med att han är så pass spelskicklig och att han är back framför allt. Det är inte ofta det händer.

Kan du ge några tips till honom?
– Nej, det är bara att… Förhoppningsvis kan han få spela sitt spel och inte komma över hit och att det blir lite för mycket för honom och att han börjar tänka på andra grejor. Utan låt honom bara spela och låta honom komma in i den rollen som han kommer att komma fram till framöver när han får lite erfarenhet. Det ska bli kul att se hur det går för honom.

Kan du se dig själv i honom litegrann?
– Nej, jag har inte sett honom tillräckligt och samtidigt så tror jag att han är mycket bättre nu än vad jag var vid den åldern. Jag tror inte ens det går att jämföra.


Erik Karlsson i Frölunda 2008. Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån

”JAG VAR INTE ENS HÄLFTEN SÅ BRA SOM HAN ÄR NU”

Men många vill ändå jämföra Erik Karlsson och Rasmus Dahlin. Inte minst deras oklanderliga talang, spelsinne och offensiva skicklighet med pucken.
– Givetvis har man sett att han har alla kvalitéer, samtidigt som man inte kan jämföra honom med mig i och med att jag är så pass mycket äldre och längre fram i min karriär. Men kollar man på hur jag var när jag var i hans ålder så var inte jag ens hälften så bra som han är nu. Så uppsidan finns där och förhoppningsvis kan det gå bra för honom och att han kommer in i det bra här borta. Från vad jag har hört ska han inte ha några problem att passa in rätt lätt.

Vilken NHL-klubb som får möjligheten att välja först i draften avgörs som bekant genom ett lotteri. Ett lotteri som baseras på tabellplacering under årets säsong. En säsong där Karlssons Ottawa har haft det jobbigt. I skrivande stund är klubben tredje sist av alla 31 lag.

Hur skulle det vara att få Dahlin som lagkamrat? 
– Det hade givetvis varit roligt. Förhoppnings kan vi väl försöka styra upp det lite här så vi inte kommer dit. Men blir det så hade det givetvis varit en oerhörd boost för den här klubben.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL