Lawrence Pilut har kanske stått för säsongens genombrott i SHL.Foto: Bildbyrån och Ronnie Rönnkvist

Han har stått för ett av säsongens stora genombrott i SHL och leder för närvarande backarnas poängliga i SHL. Framgången har skapat intresse från andra sidan Atlanten och omställningen vid en eventuell flytt däröver kanske inte skulle vara så stor. Han är nämligen halvamerikan.
— Man kan väl säga att jag känner mig hyfsat amerikaniserad. Jag älskar pannkakor och alla sådana maträtter, berättar Lawrence Pilut för hockeysverige.se.

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)
En av de spelare som tagit störst kliv framåt under SHL-säsongen är HV71:s back Lawrence Pilut. Han kom till klubben inför säsongen 2011/12 från Tingsryd och har den här säsongen svarat för sju mål och totalt 35 poäng på 43 matcher. På det är han dessutom poängbäst bland backarna i SHL.

PAPPA LARRY HAR VARIT VIKTIG

Lawrence Pilut har amerikanske rötter och en pappa, Larry (heter egentligen också Lawrence), som är lite av en ikon i Tingsryd.
– Pappa har varit grymt viktig för mig. Det var han som ställde mig på skridskor första gången och fick mig att älska sporten. Det här är jag otroligt tacksam för, att jag idag älskar hockeyn på grund min pappa, berättar Lawrence Pilut när vi slår oss ner i ett av båsen i Kinnarps Arena för en intervju.
– Dessutom har jag fått lite av hans gener då det gäller spelsinne och sådant, men framförallt har han varit viktig eftersom han alltid funnits där för mig. Han har heller aldrig varit den som pushat mig eller någonting sådant utan alltid varit förstående vad jag har velat göra och sett till att jag ska kunna ha kul hela tiden.
– Sedan är det alltid pappa som jag frågar när jag behöver tips. Självklart frågar jag även coacherna och andra spelare, men när det gäller min egen prestation så frågar jag pappa.

Är det viktigt för dig att ha ett bollplank även utanför laget?
– Ja, precis. Det som också känns så himla skönt är att han kan hockey på ett bra sätt. Jag hade pappa som tränare när jag var 12-13 år, men jag har aldrig haft honom som det på junior eller seniornivå.

Hur var det att hela Pilut i efternamn då du växte upp hemma i Tingsryd med tanke på din pappas fina karriär i klubben?
– Jag skulle inte säga att det var något märkvärdigt och jag kände inte heller någon press. Pilut är inte heller känt på så vis. Visst, alla känner igen honom i Tingsryd, men det känns framförallt som att pappa är en bra människa och känd för att vara en som hjälper till. Många utanför hockeyn vet vem han är och att han är trevlig. Jag tycker att det är bra att han är igenkänd på så vis också.

Larry Pilut är numera assisterande tränare i Tingsryd. Foto: Bildbyrån

KÄNNER SIG AMERIKANISERAD

Larry Pilut är född i Detroit och även om Lawrence är född i Tingsryd så känner även han sig lite som en amerikan.
– Man kan väl säga att jag känner mig hyfsat amerikaniserad. Jag älskar pannkakor och alla sådana maträtter…

Mycket sirap?
– (Skratt) Ja, mycket sirap och glass. Jag skulle säga att jag är halvt amerikaniserad. Jag kan språket bra och vi brukar hälsa på pappas familj varje år.

Pratar ni engelska hemma?
– Jag och pappa gör det för det mesta även om vi ibland även pratar svenska. Oftast pratar vi engelska eftersom det är lättast för honom, säger Lawrence Pilut vars mamma heter Diana och är svenska. Dessutom har han en syster, Sandra.
– Idag har jag en del kontakt med pappas sida i USA, alltså familjen. Jag pratar med dom ibland, face-tajmar och sms:ar lite hit och dit. Jag tycker att det är kul på så sätt eftersom jag gillar USA. Det finns så många möjligheter och mycket att göra där hela tiden, vilket är så sjukt kul.
– Samtidigt är det en så stor skillnad mot Sverige. Det finns givetvis lika mycket möjligheter här också.

ALDRIG VARIT AKTUELLT

Det rasslar över juniorspelare till USA och Kanada, men trots sin bakgrund har det aldrig varit riktigt aktuellt för Pilut att åka över för att spela i någon juniorliga.
– Jag ska inte säga att jag varit nära att åka över, men jag vet att jag hade chansen. Det var ändå inget som lockade mig så mycket eftersom jag ville vara kvar och att HV71 trodde på mig mycket. Varför skulle jag dra från något ställe som trodde på mig så mycket?
– Det finns så mycket möjligheter här med alla isytor, bra coacher och så vidare. En liten tanke kanske jag har haft att åka över, men inte alls så stor.

Lawrence Piluts framgångar i HV71 har också gett eko i NHL-kretsar, men än så länge har inte den 22-åriga backen funderat speciellt mycket på spel i världens bästa liga.
– Det är otroligt kul att jag har presterat så det börjar surras om sådant. Sen är det inte så att jag lägger någon vikt vid det.
– Helt ärligt tänker jag mest på att det är kul att gå ut spela hockey och jag försöker njuta varje sekund jag är där ute på isen och det känns som jag bara vill spela mer och mer. Men visst är det en ruggig komplimang och väldigt kul.

Du är väldigt bra på att ”läsa isen”, vad bottnar det här i?
– Jag har fått en del av min pappa. Sedan har jag utvecklat mitt spel hela tiden. Jag är snabb i tanken och vet redan innan jag får pucken vart jag har mina killar och vart dom kommer åka, så jag försöker ligga det här steget framför hela tiden.
– Får jag fram pucken så snabbt som möjligt kommer vi också gå till anfall snabbt, vilket också är målet hela tiden som back.

Foto: Bildbyrån

Har du den tanken redan innan du får pucken?
– Inte alltid och ibland löser jag det på vägen. Ungefär 90 till 95 gånger då jag får pucken vet jag vart jag har alla, vet vad jag ska göra och vad motståndaren kommer att försöka göra.

Hur skulle du sammanfatta säsongen i HV71?
– Det är kul att det gått så pass bra för mig själv. Sedan har det kanske inte sett jättebra ut för laget, men jag tänker att jag måste göra mitt yttersta hela tiden och försöka hjälpa laget. Det har aldrig varit mitt fokus att jag ska göra poäng eller någonting sådant. Jag vill bara prestera så himla bra som möjligt eftersom jag vet att jag hjälper laget på bästa sätt då.

Såg det så väldigt bra ut för laget hela förra säsongen?
– Nej, det skulle jag inte säga. Vi hade våra dippar förra säsongen också, men det vart ganska bra till slut ändå, säger Lawrence Pilut som blev svensk mästare med HV71 förra säsongen.

VISKAS OM LANDSLAGET

Piluts framgångar har även gjort att det börjar viskas om honom i landslagskretsar.
– Jag har inte pratat någonting med (Rikard) Grönborg. Kommer jag med ser jag det som en bonus. Det är inte så att om jag inte kommer med så kommer jag gräva ner mig. Jag tror att det är onödigt att lägga energi på det för då kommer man säker förr eller senare gräva ner sig.
– Jag tänker mer att presterar jag bra i HV71 så kommer jag kanske komma med någon gång. Jag tror att det är väldigt nyttigt att tänka så istället för på det andra sättet för det är lätta att det rubbar självförtroende annars.
– Samtidigt är det kul att mitt namn florerar runt. Det trodde jag inte att det skulle göra direkt, men det blir en extra boost. ”Oj, folk har verkligen fått upp ögonen för mig”.

Du har dubbelt medborgarskap, om USA-landslag och Tre Kronor kallar dig till spel samtidigt, vad väljer du?
– (Skratt) Den frågan är bra, men det blir Tre Kronor i så fall.