• Publicerat 9 februari, 2018
  • Skrivet av Anton Edman
  • 0 Kommentarer
Sebastian Aho och Viktor Arvidsson (höger). Foto: GETTYIMAGES

Han mäter bara 177 centimeter och är ingen bjässe. Men precis som ”lilla” kompisen Viktor Arvidsson har Sebastian Aho nu motbevisat de som tvivlat på hans storlek. Den här säsongen har backen fått sin NHL-chans – motiverad av Arvidssons framgångar. 
– Han har absolut inspirerat mig. Man har tittat lite extra på alla som är lite kortare, säger Aho till hockeysverige.se. 

NEW YORK (HOCKEYSVERIGE.SE)
Säsongen 2014 vann de SM-guld tillsammans i Skellefteå. Men Sebastian Aho och Viktor Arvidsson har mer gemenast än så. Båda är relativt små och korta spelare. Backen Aho mäter 177 centimeter, medan kompisen Arvidsson sträcker sig 176 centimeter över marken. Nu har båda nått NHL och tidigare i veckan ställdes de även mot varandra när Nashville gästspelade hos New York Islanders i Brooklyn.
– Jag tror vi hade ett år tillsammans i Skellefteå. Så jag känner honom ganska bra. Det var roligt att möta honom och att få mötas i sarghörnen då och då, säger Aho till hockeysverige.se med ett lurigt leende.
– Arvidsson är ganska ettrig så det gäller att ha ögonen i nacken när han är inne.

Aho är precis i början av sin NHL-karriär. Annat är det för Viktor Arvidsson. 24-åringen slog förra säsongen igenom rejält. När Nashville gick till Stanley Cup-final stod han för 31 mål och 61 poäng på 80 matcher. Det är en resa som har inspirerat Islanders-backen. Båda två draftades även sent – på grund av just storleken.

Arvidsson plockades i fjärde rundan 2014, tre år efter att han först var tillgänglig för att bli draftad. Aho plockades i femte rundan förra sommaren, även han tre år efter att först ha blivit tillgänglig.
– Han fick också vänta till sista året innan han blev draftad. Så lite samma resa har vi. Det är väl ingen av oss som är så stort byggda heller. Men Arvidsson har visat att det fungerar ganska bra att vara lite kortare.
– Han har absolut inspirerat mig. Man har titta lite extra på alla som är lite kortare. Även backar som är lite kortare har man försökt titta på och lära sig av, säger Aho.


Sebastian Aho. Foto: Hockeysverige.se

”DET SKA MAN SKITA I – KOMMER ALLTID VARA FOLK SOM TVIVLAR”

Du är dessutom back. Hur ofta har du fått höra att du för liten? 
– Det var väl ganska mycket förut, men jag har väl aldrig riktigt tagit åt mig. Jag har haft bra tränare och bra polare som varit på min sida och sagt att det ska man skita i. Det kommer alltid att vara folk som tvivlar och försöker med allt sådant där. Men det gäller bara att ta det sin egen väg och låta det ta den tid det tar.

Arvidsson gläds givetvis åt att kompisen nu har fått chansen i NHL.
– Det är kul att han ser upp till mig. Vi umgås med varandra på somrarna ibland också . Jag känner honom bra. Det är kul att han har tagit en plats och bevisat att små backar kan. Vi har (Ryan) Ellis i vårt lag också som är lite mindre.
– Kul att se att Sebastian tar plats här och han tar för sig. Han får spela både powerplay och stora minuter. Så det är kul för honom och kul att se honom där ute.

Snacket om storleken har såklart varit återkommande även för Nashvilles skarpskytt.
– Ja, det har man väl fått höra. Man har väl inte hört det direkt till sig utan via media och andra vägar. Det är väl lite så det har varit och man har försökt motbevisa det hela karriären. Nu för tiden tänker jag inte så mycket på vad folk säger. Jag har motbevisat de flesta och jag tänker det inte så mycket.


Aho och Arvidsson i Skellefteå säsong 2014. Foto: Anna-Lena Bergqvist / Bildbyrån

”JAG ÄR INTE VÄRLDENS STARKASTE KILLE”

Matchen hemma mot Nashville i måndags natt var Sebastian Ahos tolfte i världens bästa liga. Och även om han inte bokstavligt talat har växt fysiskt så börjar han växa in i NHL-kostymen.
– Man blir mer och mer bekväm i spelet här uppe. Jag börjar lära känna alla grabbar bättre. Man växer i kostymen mer och mer för varje dag.

Vet du något om framtiden här i Islanders?
– Jag vet nog inte mer än någon annan. Jag tar det dag för dag och försöker ta vara på varje dag jag får och lära mig så mycket som möjligt och jobba så hårt jag kan.

Men coach Doug Weight verkar nöjd? 
– Jo, de tycker ändå att jag har spelat rätt bra och att jag har vuxit och blivit bättre på de sakerna som jag hade lite tyngre med, framför allt kanske de två första matcherna. Jag försöker hålla en dialog öppen så jag vad jag ska göra bättre.

Vad är det du har utvecklat?
– Jag har insett att jag inte behöver försöka åka och tackla alla, utan istället spela lite smartare. Spela på min kvickhet och ha en bra klubba hela tiden så att jag är på rätt sida. Jag är inte världens starkaste kille.

Varken starkast eller störst. Men både Aho och Arvidsson tog sig hela vägen till NHL.