Jubel efter Fanny Rasks 1-0.
OS 2018

DRÖMSTARTEN: Sverige vann rysarpremiären

Kvartsfinalplatsen är nära för Damkronorna. Man vann förmiddagens ”måstematch” mot Japan med 2-1. Men det blev en riktig rysare.
– Jätteskönt, säger matchvinnaren Sara Hjalmarsson.

Upplägget på Damkronornas OS-turnering är något speciellt. De fyra bästa lagen spelar i grupp A och där går samtliga lag till slutspel. I Sveriges grupp går de två främsta lagen till kvartsfinal mot de två sämsta lagen i grupp A. Därför kan dagens premiär mot Japan ha varit direkt avgörande för svensk del.

Sverige fick en riktig drömstart. Redan efter några minuter stod Fanny Rask för ett riktigt drömmål. Ur nästan ingen vinkel alls fick hon på ett kanonskott och satte pucken i nättaket bakom den japanska målvakten.
– Det är alltid skönt. Sabina (Küller) petar fram pucken från kortsargen och där stod jag och kunde sätta upp den, säger Rask till Kanal 9.

I den andra perioden kom en japansk kvittering. Efter ett tryck i offensiv zon som varade ett par minuter kom 1-1 efter en strulig situation.
– Det var ett byte som blev enormt långt. Annars tycker jag vi hade större problem i första perioden men det långa bytet blev ödesdigert. Vi får kämpa i över en minut, tror jag, säger Leif Boork.

MÅLVAKTEN STORSPELADE

I slutakten var Sverige starkast. Japan hade fler farliga målchanser men Sara Hjalmarsson var den enda som gjorde mål. Efter ett japanskt slarv landade pucken hos AIK-stjärnan, och hon satte distinkt 2-1 från nära håll.
– Det var jätteskönt, verkligen. Skönt att få en premiärseger, säger Hjalmarsson.

Sen var det upp till Sara Grahn att briljera i kassen. I nästan vanlig ordning var hon stabil i den svenska målburen och räddade den svenska segern. Hon landade till sist på 30 räddningar. I slutminuten fick Japan spela sex mot fyra också, men utan att få utdelning.

Sverige vann med 2-1 och en seger mot Korea i nästa match lär betyda kvartsfinalspel för Damkronornas del.
– Det är jämnt mot alla lag i den här gruppen. Det gäller att vara på topp alla matcher. Det är tajt, säger 17-åriga Maja Nylén Persson.