RADARPAR. William Nylander och Auston Matthews bygger vidare på fjolårets fina samarbete.
Toronto

Nylander och Matthews – en spirande hockeyromans i Toronto: ”Det är magiskt”

ANNONS

De spelade tillsammans redan som rookies i fjol. Nu fortsätter William Nylander och Auston Matthews att bygga vidare på den lovande kemi de båda ynglingarna visat under sitt första ett och ett halvt år tillsammans i Toronto Maple Leafs.
– Ger man honom en pass i ett bra läge blir det nästan alltid mål, säger Nylander till hockeysverige.se om Matthews.

TORONTO (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det var Mitch Marners stora kväll när Toronto Maple Leafs avfärdade Ottawa Senators med 6–3 på hemmais. Draftfyran från 2015 stod för fem poäng i vinstmatchen och var den som fick allt rampljus efteråt.

I skuggan av 20-åringens poängfest visade William Nylander och Auston Matthews att deras kemi fortsätter att spira. Duon, som spelat ihop större delen av sin tid i NHL, hade ett mycket vackert samarbete fram till Leafs 2–0-mål där Nylander släppte pucken bakom ryggen till Matthews som avfyrade ett av sina patenterade handledsskott förbi Craig Anderson.
– Jag försöker få med mig några av deras spelare och vet hur han rör sig. Det öppnar upp yta och sedan är det bara att släppa pucken, säger William Nylander till hockeysverige.se om målet.

Matthews skott tillhör ett av de bättre i ligan och det gör att Nylander inte har något emot att släpa pucken till honom så ofta han lan.
– Det är magiskt. Ger man honom en pass i ett bra läge blir det nästan alltid mål, det är sjukt, tycker William Nylander som har 42 poäng (12+30) på 57 matcher den här säsongen.

”VI KOMPLETTERAR VARANDRA JÄKLIGT BRA”

Samarbetet de unga stjärnorna emellan var bra redan under fjolåret. Den här säsongen har coachen Mike Babcock särat på Matthews och Nylander med jämna mellanrum, men alltid återvänt till att låta dem spela tillsammans.
– Vi hittar varandra ganska bra. Vi kanske borde gjort fler mål i dag, men det är bara att bygga. Det bildas kemi ju mer vi spelar med varandra så det är klart att det blir bättre och bättre, menar Nylander som tycker att den amerikanske draftettan från 2016 är enkel att spela med.
– Det är bara att göra sig öppen när den andra har pucken och skaffa sig yta. Det är det man vill göra helt tiden. Vi har ganska bra koll på var vi har varandra och det blir bättre hela tiden.

Tredje man i toppformationen är allt som oftast Zach Hyman, som är mer av en ”kött-och-potatis-forward”. Även om hans skicklighet inte matchar kedjekamraternas anser Nylander att den 25-årige före detta collegestjärnan fyller en viktig funktion.
– Han jobbar fram puckar, ställer sig framför mål och forecheckar hårt. Jag tycker att vi kompletterar varandra jäkligt bra.


Zach Hyman och William Nylander. Foto: Getty Images/Ronald Martinez

”VI HAR BRA POTENTIAL”

Även om Toronto Maple Leafs har 25 matcher kvar att spela innan grundserien är över är laget redan nu mer eller mindre klart för slutspel. Av allt att döma ser det ut som om man kommer att ställas mot tuffa divisionsrivalen Boston Bruins i första rundan, en motståndare som i så fall skulle bli oerhört tuff. Nylander gillar lagets chanser att gå långt.
– Vi har bra potential, men vi måste tajta upp oss i försvarsspelet. Vi har ett bra lag.

I fjol stötte man på storfavoriten Washington Capitals i första rundan. Där blev det respass med 2–4 i matcher efter att Leafs hållit jämnare steg med Capitals än förväntat. Nylander tror att man kommer att ha nytta av de erfarenheterna.
– Man lärde sig många smådetaljer av den erfarenheten, säger han.
– Det är en jäkligt stor grej där ute. Det går inte att vara en sekund sen eller förlora en närkamp, för då ligger pucken i mål. Det blir en helt annan intensitet och press.

Fjolårets VM i Tyskland, där det som bekant blev guld och MVP-utmärkelse för 21-åringen, var också en värdefull lektion för ynglingen.
– Man lärde sig mycket av att spela med en kille som Nicklas (Bäckström) och sådana grymma spelare. Det var väldigt lärorikt och många erfarenheter att ta med sig. Att spela en final och viktiga matcher. Det är alltid lärorikt.

Till våren får vi se exakt hur lärorikt det varit.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL