• Publicerat 12 februari, 2018
  • Skrivet av Anton Edman
  • 0 Kommentarer
Pierre-Èdouard Bellemare.Foto: BILDBYRÅN & GETTY IMAGES

Han blir ofta en favorit hos fansen. Pierre-Èdouard Bellemare hade många fina år i Skellefteå AIK innan han etablerade sig i NHL. Nu har resan gått vidare. Fransmannen charmar numera supportrar i Vegas Golden Knights.
– Det är ganska enkelt. Fansen finns alltid där. De kan vara hårda men om du jobbar järnet så ser de jobbet, säger Bellemare till hockeysverige.se. 

LAS VEGAS (HOCKEYSVERIGE.SE)
Pierre-Èdouard Bellemares hockeyresa rullar vidare. Efter många år i Sverige, två SM-guld med Skellefteå AIK knep han en plats i NHL och Philadelphia Flyers. En spelare som accepterar sin roll oavsett var han spelar, och blir allt som oftast en favorit hos fansen.
– Det är kul. Det är ganska enkelt. Fansen finns alltid där. De kan vara hårda men om du jobbar järnet så ser de jobbet. Mitt spel är inte att skjuta 70 mål under säsongen. Jag sliter hårt och de tyckte om det sättet jag spelade på, förklarar han.
– Jag gjorde det ganska bra där (i Philadelphia) och fick ett ”A” på bröstet. Allt gick ganska bra men de valde att inte försvara mig i expansionsdraften. Men nu är jag i Vegas och det är fantastiskt att vara här.

För när Vegas Golden Knights den här säsongen klev in NHL så var det just fransmannen som klubben plockade till sitt lagbygge. Ett lag som har gjort succé under sin första säsong. Och Bellemare är precis som vanligt väldigt uppskattad hos supportrarna.
– Ja, absolut känner jag det. Man behöver förstå sin roll om man ska vara i NHL. I Skellefteå hade jag en annan roll och nu är jag här och måste jag spela på ett annat sätt om jag ska hjälpa laget, säger Bellemare, som dessutom är utsedd till en av Vegas assisterande lagkaptener.
– Det ger självförtroende.


Bellemare i Vegas Golden Knights. Foto: Ethan Miller / Getty Images

”HAN VAR VÅR SPELARE NUMMER ETT I PENALTY KILL”

Natten mot måndag var det så dags för 32-åringen att möta sitt gamla lag för första gången sedan flytten. Philadelphia gästade T-Mobile Arena i Las Vegas och vann med 4-1. Men oavsett resultat så var det en speciellt match för Bellemare.
– Det var kul. Jag har varit här i NHL i fyra år och i Flyers i tre av dem. De är en stor del av mitt amerikanska liv, så det är kul och man känner dem allihopa. Det var spännande att möta dem.

I Flyers blev han väldigt god vän med backen Radko Gudas. En vän som saknar sin gamla lagkamrat både på och utanför isen.
– Han är en väldigt smart spelare och anpassar sig och utnyttjar rollen han får i Vegas. Han blir bättre varje år. Jag är glad för honom.

Saknar ni honom? 
– Ja, till hundra procent. Han var vår spelare nummer ett i penalty kill. Vårt boxplay är inte som det var förra året och man kan uppenbarligen se att han saknas i vårt lag. Men vi har nya unga killar som gör det bra och gör det bättre och bättre för varje numerärt underläge. Men han var en stor del av vårt framgångsrika boxplay. Det kommer ta oss ett tag att anpassa oss för han gör det han gör väldigt bra.


Fransmannen var en favorit hos fansen i Flyers. Foto: Bruce Bennett / Getty Images

”SKELLEFTEÅ ÄR HEMMA”

Han känner många i Philadelphia, men han har även många vänner kvar även i Skellefteå.
– Det är alltid kul att snacka med alla från Skellefteå. Själv har jag mitt hus kvar där och det är hemma. Tack för alla fans som har skickat massor med meddelande för mitt första barn som föddes för några veckor sedan. Tack så mycket.

Hur stort var det för dig att bli farsa?
– Det var spännande. Jag är 32 år gammal. Jag är inte ung så det var dags, säger han med ett leende.
– Min fru har gjort det fantastiskt och det är ett fantastiskt fint barn så vi njuter just nu.

Hans fru är dessutom från just Sverige. Det öppnar upp möjligheten för att vi i framtiden får se en Bellemare junior i Tre Kronor.

Blir det svenska landslaget för sonen?
– Haha, vi får se. Han kommer ha tre pass så han får ta beslut själv.


Bellemare firar sitt andra SM-guld med Skellefteå AIK. Foto: Joel Marklund / Bildbyrån

”DET ÄR INTE SÅ ANNORLUNDA JÄMFÖRT MED SKELLETEÅ”

Här och nu är det Las Vegas som gäller. Ett nöjesmecka som är helt annorlunda än Skellefteå, eller?

Vad är största skillnaden mellan Las Vegas och Skellefteå?
– Vädret, säger han och skrattar.

Någonting annat?
– Nej, det är ganska likt. Det är inte så annorlunda jämfört med Skellefteå. Här finns ingen trafik och det är ganska enkelt att gå till affären. Alla tror vi bor på ”The Strip” men det gör vi inte. Vi bor 20 minuter härifrån och det är riktigt bra boende och gemenskap.