• Publicerat 13 februari, 2018
  • Skrivet av Anton Edman
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Han öppnade säsongen med sex poäng på 42 matcher – och blev ifrågasatt. Efter nyår har Carl Hagelin sprutat in tolv poäng på 14 matcher. För hockeysverige.se berättar Pittsburghs dubbla Stanley Cup-mästare om förvandlingen.
– Jag spelar bättre när det betyder mer. Så har det varit i hela min karriär, säger han. 

NEW YORK (HOCKEYSVERIGE.SE)
Både Pittsburgh Penguins och Carl Hagelin hade en jobbig första halva på årets NHL-säsong. Men även om laget tog sina poäng i hyfsat takt var Hagelins produktion nästan obefintlig. Efter 42 matcher hade han endast stått för två mål och fyra assist.
– Jag hade en dålig start och spelade inte som jag skulle. Jag hade inte den åkningen jag ville ha. Men det brukar komma efter jul för mig för varje år. Så det är inget nytt, men jag hade hoppats att jag hade gjort det bättre. Men det har vi lagt bakom oss, nu jobbar vi vidare och rider på den här vågen.

För plötsligt har det lossnat för den dubbla Stanley Cup-mästaren från Nykvarn. Efter nyår har han öst in tolv poäng på 14 matcher. Från ett snitt på 0,14 poäng per match till 0,86. En påtaglig förvandling.
– Jag vet inte riktigt, men det kanske är viktigare matcher, förklarar han.
– Jag spelar bättre när det betyder mer. Så har det varit i hela min karriär faktiskt. Slutspel är det roligaste jag vet. Det kanske blir att man är lite… Ointresserad är nog fel ord, men vissa matcher i början på säsongen kanske man inte hittade rätt intensitet. Sedan känns det som att allt betyder så mycket mer efter jul och då börjar det lossna.

Ingen dålig egenskap om man vill vinna titlar. Men det är inte bara nummer 62 som har ”vaknat”. Hela Pittsburgh har varvat igång rejält. Klubben som har två raka Stanley Cup går som tåget under 2018, när matcherna betyder mer och mer.

”JAG HAR ALDRIG VARIT EN GRUBBLARE”

Men när kritiken kom under hösten, grubblade du mycket? 
– Både ja och nej. Jag hade några sträckor när jag inte spelade bra och några när pucken inte gick in. Så länge man spelar bra är det positivt. Men det är klart, jag har aldrig varit en grubblare, så det är lugnt för mig, men samtidigt vill du alltid spela på topp.

Men att vinna mästerskap betyder också att man någon gång måste betala priset för väldigt långa och tuffa säsonger.

Kan man säga att laget led av att ha vunnit två raka Stanley Cup? 
– Inte just nu, men definitivt i starten. Det har varit långa år här för mig sedan jag kom in i ligan.


Hagelin i sällskap med Sidney Crosby, Mario Lemieux – och inte minst Lord Stanleys buckla. Foto: Getty Images/Ethan Miller

”HAN ÄR EN KOMPLETT SPELARE”

Under 2018 har klubben spelat 17 match och vunnit tolv. Ett facit som gör att laget just nu är på slutspel med några poängs marginal. Men det är såklart inte bara Hagelins förtjänst. Även om hans kedja har haft stor inverkan på lyftet. En lina som innan Patric Hörnqvist blev skadad även bestod av Jevgenij Malkin.
– Jag tror det är en bra mix. Jag och Hörnqvist gillar att gå in och forechecka och vinna puckar. Sedan har du Malkin som är otroligt bra med pucken. Vi har en bra blandning mellan att skapa forecheck och skapa chanser ”off the rush”. Vi har alla spelat mycket i den här ligan och gjort poäng förut.

Och om Hagelin har imponerat den senaste tiden så har Malkin. På 14 matcher under det nya året har ryssen producerat 14 mål och totalt 25 poäng.

Hur bra är Malkin?
– Han är riktigt bra. Med sin stora kropp så kan han täcka pucken. Han skjuter hårt och ser isen otroligt väl och så passar han när det är läge att passa. Han är komplett spelare och det är roligt att spela med honom.

”JAG OCH HÖRNQVIST VANN”

Carl Hagelin gör succé på isen. Men även utanför rinken har han nått framgång den här säsongen. Nu talar vi om ett fantasy-lag i amerikansk fotboll. Med lagkamraterna som motståndare.
– Jag och Hörnqvist vann. Första gången vi spelade, säger han med ett leende.

Vad var framgångsreceptet?
– Vi gjorde lite trades och plockade upp några lirare på waiver. Så gjorde jag två runnings backs från samma lag, det har aldrig hänt förut.

Är det stor prestige? 
– Ja det är det. Folk bryr sig mycket så det var kul att vara med. Våra första fyra veckor var horribla så det var inte så roligt, men sedan började vi vinna allt.

Det låter väldigt likt Pittsburghs NHL-säsong. Och vem blir egentligen förvånad om Hagelin och lagkamraterna lyfter sin tredje raka Stanley Cup lagom till midsommar?