Elin Lundberg.Foto: Ronnie Rönnkvist

Damkronorna har inte imponerat – men är i slutspel. I morgon avgörs det om det väntar spel mot OAR eller Finland.
–  Jag lägger ingen energi på något som vi inte kan påverka, säger Damkronornas Elin Lundberg till hockeysverige.se.

Damkronorna har inlett OS inte så klockrent övertygande som man kanske hade hoppats. Vinst mot Japan i premiären med 2-1 och mot Korea med klara 8-0 har gjort att svenskorna är i slutspel. Men den viktiga seriefinalen mot Schweiz tidigt i morse var stundtals ganska svag. Schweiz hade ledningen med 1-0. Sverige genom Anna Borgqvist kvitterade, men i powerplay kunde sedan Schweiz avgöra bakom storspelande Sara Grahn.
– I matchen mot Korea var det en fantastisk inramning och stämning. Det var även en lärorik match att spela och uppleva, berättar Elin Lundberg som inte har fått så mycket speltid ännu, men som stod för ett av målen och två assist mot Korea.
– Självklart är det alltid roligt att få speltid och bidra till spelet, oavsett om det är ett byte eller fler. Jag försöker vara ödmjuk inför uppgiften och bidra på mitt sätt utifrån förutsättningarna. Vi har en stark och härlig gruppkänsla, både på och utanför isen och jag tycker vi har växt som grupp mer och mer under denna säsong.
– Matchen idag mot Schweiz är svår att sammanfatta då spelet var ganska ojämnt. Jag upplever att intentionen och viljan finns men vi dippar för mycket.

Trots förlusten ser inte Elin Lundberg några mörka mål på himlen inför kvartsfinalspelet.
– Nu lägger vi den här matchen bakom oss och blickar framåt mot kvartsfinal, oavsett vilket lag det blir. Vi fokuserar på processen och detta är en del av den. Jag lägger ingen energi på något som vi inte kan påverka utan morgondagen får utvisa vilka motståndare vi får. Utifrån det kan vi sedan förbereda oss taktiskt.

TRIVS I SYDKOREA

Elin Lundberg trivs också med Damkronorna och tillvaron i Pyoengchang.
– Generellt har intrycken av Sydkorea varit bra. Jag försöker njuta samtidigt som jag förbereder mig för att prestera på högsta nivå.
– Samtidigt är det roligt med Sveriges framgångar och jag önskar verkligen alla atleter ett stort lycka till. Hoppas att lyckan håller i sig och fler som får chansen att uppleva det som både Stina (Nilsson), (Charlotte) Kalla och (Sebastian) Samuelsson fått göra hittills.

I morgon bitti svensk tid avgör det vilket lag av Ryssland och Finland som Sverige får möta i kvartsfinalen.

Bästa målskytt i Damkronorna så här långt är Pernilla Winberg med två mål.