VET VAD SOM KRÄVS. Två gånger om vann Peter Forsberg OS-guld med Tre Kronor.Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån

Peter Forsberg är tillbaka i ishockeyn. När OS-hockeyn nu dragit i gång syns han i tv-rutan som expert. Hockeysverige.se satt sig ned med ”Foppa” inför OS för att prata egna minnen från vinterspelen samt ge sin syn på årets turnering.
– Ryssland är storfavoriter. Många av spelarna har stannat i KHL men har kvalité för att spela i NHL, säger han.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Peter Forsberg vet vad OS-hockey handlar om. Under sin minnesvärda karriär deltog han i vinterspelen fem gånger om och lämnade dem som guldmedaljör vid två tillfällen, 1994 och 2006. 

2018 är den egna aktiva karriären över sedan länge, men det hindrar inte 44-åringen från att åka på ett sjätte OS. Nu är han med som tv-expert under Discoverys sändningar från spelen i Pyeongchang.

Hockeysverige.se fick en chans att ta ”Foppa” på pulsen inför avresan till Sydkorea och vi började med att fråga honom om hans egna minnen från OS. Både som spelare och åskådare.
– Som aktiv är det svårt att jämföra 1994 med 2006. Jag ser inte heller någon anledning att skilja på dom. Det är tio av tio kan man väl säga. När det gäller enskilda händelser så är det straffen 1994 såklart eftersom den nästan var avgörande, (Tommy) Salo räddade straffen efter, men det var ett viktigt moment i matchen.
– På sidan om, det som sitter närmast i minnet är då Charlotte Kalla kommer på upploppet i stafetten och sopade förbi Tyskland och Finland. Norge var helt borta. Jag vet själv hur mycket det betyder att få vinna med ett lag där man har andra att kunna dela glädjen med. Det var lite känslosamt faktiskt.

Hur tänker du kring att NHL-spelarna inte är med i årets OS?
– Jag har börjat släppa det där med att inte NHL-spelarna är med. Jag var med 1994. Där var inte heller några NHL-spelare med men det var ändå en fantastisk turnering och mycket folk i Sverige som kollade på den finalen.
– Om vi kommer till final så är det ändå Sverige som räknas och inte att det inte är NHL-spelare. Kvalitén på spelarna som är med är ändå bra. Det är inte så att det är nårga jättedåliga spelare som åker dit och jag tror inte att man kommer se från sidan att det är en så stor skillnad.
– Sedan tycker jag det är tråkigt för spelarna i NHL att dom inte får vara med, men jag tror att det blir en bra kvalité på turneringen i alla fall. För spelarna som är där blir det dessutom en extra boost eftersom dom kanske inte får den här möjligheten igen. Man vet ju inte om NHL är tillbaka till nästa OS.


”Foppa” med OS-guldet 1994. Foto: Bildbyrån

Vilka ser du som svenska nyckelspelare?
– Målvakterna kommer betyda en stor del. Offensivt är det Jocke Lindström, Linus Omark och några stycken till.
– Sedan tror jag att om Sverige ska slå Ryssland så handlar det om tredje- och fjärdekedjan, energi och defensivspelarna, att dom gör sitt jobb och lyckas neutralisera dom ryska spelarna. Jag tror ändå att ryssarna är favoriter. Ska vi slå dom måste vi göra en bra match och då är det kanske inte dom offensiva spelarna som blir viktigaste för jag tror inte att vi kommer vinna med 8-7, skrattar Peter Forsberg och fortsätter:
– Det gäller att hålla siffrorna nere och då handlar det mycket om målvakterna och dom här kedjorna som dödar utvisningar och förstör lite spel som kommer dra det största lasset och göra så att man vinner.

Finns det något som oroar dig med det svenska laget?
– Lite grann som oroar är att våra tre offensiva kedjor kanske är bra mot Norge, men som jag såg lite i Channel One Cup, att dom kedjorna kanske har lite svårt att spela försvarsspel som man kanske måste göra när man möter Ryssland. Ryssarnas två förstakedjor är bra och det kanske inte är så ofta Sverige hamnar i anfallszon.

Vilka möter Sverige i finalen?
– Jag tror att Ryssland är storfavoriter. Dom har mycket att spela för. Ryssland har inte vunnit på länge och med tanke på läget så tror jag det betyder otroligt mycket för dom att få snöra på sig skridskorna och åka dit och vinna ett guld.
– Tidigare när det var en match som gällde så blev ryska spelarna lite individuella. Men dom här spelar tillsammans i Sankt Petersburg och Moskva så jag tror att dom blir svåra att tas med. Många av spelarna har stannat i KHL men har kvalité för att spela i NHL. I och med att dom har en så pass bra liga så har dom helt enkelt valt att vara kvar i Ryssland.
– Bakom där är det jämt, men tittar vi på Sverige så tycker ja att man ska åka dit och ha målsättningen att vinna guld.