• Publicerat 14 februari, 2018
  • Skrivet av Anton Edman
  • 0 Kommentarer
Carl Dahlström.Foto: Charles LeClaire/USA TODAY Sports

Slit lönar sig ofta. Fråga bara Carl Dahlström. Efter 121 AHL-matcher är den tidigare LHC-spelaren nu Sveriges färskaste NHL-spelare. 23-åringen debuterade den 10 februari för Chicago Blackhawks. Nu har han spelat tre matcher – och har inga planer på att återvända. 
– När man stod där första tekningen så tänkte jag att ‘hur ska det här gå’. Samtidigt får man se sig själv som att man hör hemma här, berättar Dahlström för hockeysverige.se. 

LAS VEGAS (HOCKEYSVERIGE.SE)
Att det kryllar av svenskar i NHL är ingen hemlighet. Nu har vi fått ytterligare en spelare att hålla koll på i världens bästa liga. Säg hej till Carl Dahlström. Den tidigare Linköpings och SHL-backen har nu spelat tre matcher med Chicago Blackhawks. Den senaste så sent som i natt mot Vegas Golden Knights.
– Riktigt häftigt. Nu är man ute och tävlar med de bästa i världen. Jag försöker bara att njuta så länge jag är här, berättar han.

Hur länge har du drömt om NHL? 
– När man var liten så kändes det inte riktigt aktuellt. Men nu har jag spelat en och en halv säsong i AHL. Jag tycker att det har gått bra ända sedan jag kom över nu den här säsongen. Tränarna har varit nöjda med mig och på något sätt har det väl legat i bakhuvudet att chansen förhoppningsvis fanns, i alla fall nu på slutet.

Det hårda slitet med Rockford IceHogs i AHL har lönat sig. I början på februari ringde mobilen.
– Jag satt på bio och kunde inte svara. Jag såg att det var Rockfords general manager som ringde och tankarna började gå. Man ville egentligen bara gå ut och kolla hur läget var. Men det var härligt när jag sedan fick veta hur det låg till.


Carl Dahlström med Linköpings HC i SHL. Foto: Josefine Loftenius/Bildbyrån

”MAN HADE LIKA GÄRNA KUNNAT BLI TREJDAD”

Är det positiva eller negativa tankar när man ser att ens GM ringer? 
– Jag kände på något sätt att jag hade spelat bra i Rockford. Jag hade fått indikationer både från Chicago och att min huvudtränare var nöjda med mig. Man satt och hoppades på att det verkligen skulle vara något positivt besked, men man vet aldrig. Man hade lika gärna kunnat blir trejdad eller någonting.

Och redan på första NHL-träningen presenterade han sig på sitt eget sätt.
– Haha, jag fick en puck på skridskon och ramlade på ett direktskott, men det är väl sådant som händer.
– Jag är ganska avslappnad som person och tog det med glimten i ögat.


Dahlström under en träningsmatch All Star Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån. 

”ALLT GICK SÅ HIMLA SNABBT”

Första träningen med Jonathan Toews och kompani var avklarad. Nu var det dags för det som alla hockeyspelare drömmer om. NHL-debuten.
– Allt gick så himla snabbt. Jag blev inringd och när vi landade i Minnesota fick jag reda på att jag skulle spela. Det är klart jag var nervös men jag hann inte tänka så mycket utan det vara bara in och köra. De sa att de var nöjda med mitt spel och att jag var värd den här chansen. Plus att jag som sagt blev så välkomnad här i Chicago, det gör att man blir säkrare på allting.

För nervositeten varade inte länge.
– Den släppte väl helt enkelt efter första bytet mot Minnesota. Men när man stod där vid första tekningen så tänkte man att ‘hur ska det här gå’. Samtidigt så får man se sig själv som att man hör hemma här. Att man har gjort någonting bra och det är därför man är värd den här chansen.


Dahlström i landslagströjan. Foto: Bruce Bennett/Getty Images

”DET HADE KUNNAT VARA BÄTTRE”

Allt är frid och fröjd. Förutom att laget upplever sin värsta förlustsvit sedan 2012. I Dahlströms tredje match mot Vegas åkte Chicago på sjunde raka nederlaget.
– Sedan jag har kommit upp så har vi förlorat tre av tre så det hade kunnat vara bättre på så sätt. Men jag tycker vi har så mycket rutinerade spelare, så på något sätt är ändå stämningen bra.

Carl Dahlström blev uppkallad efter att Jan Rutta skadat sig. Så hur Stockholms-sonens framtid i världens bästa liga ser ut är lite osäker.
– Han (Rutta) har inte varit med på roadtripen och jag vet inte när han är tillbaka eller hur det ser ut.
– Jag försöker att ta varje dag som det är den sista och njuta så mycket som möjligt och försöka göra det så bra som möjligt. Så att om man blir nedskickad så blir man uppkallad igen vid nästa skada.

VIDEO – Carl Dahlström berättar om NHL-drömmen: