REDO FÖR SITT ANDRA OS. Jhonas Enroth ska försöka få spela mer i Sydkorea än i Sotji 2014.Foto: Bildbyrån/Petter Arvidson

Han lämnade Nordamerika för KHL med förhoppningen att bli uttagen till sitt andra raka OS. 
När det blev klart att Jhonas Enroth tog en plats i Tre Kronors trupp som förbundskapten Rikard Grönborg presenterade kom kvittot på att planen gått i lås. 
— Jag känner att det här året har gett mycket, säger han till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Jhonas Enroth lyckades inte ta en plats i Toronto Maple Leafs förra säsongen. Han skickades ner till farmarlaget och gjorde totalt 31 matcher i American Hockey League med slutspelet inkluderat.

Till sommaren och säsongen som stod näst på tur valde han som bekant att lämna Nordamerika för KHL och Europa. När han nu spelat 51 matcher för sin klubb Dinamo Minsk står det nu klart att han är en del av truppen som förbundskapten Rikard Grönborg tog ut till OS i Sydkorea.

Hockeysverige.se tog en pratstund med målvakten innan avfärden till andra sidan jordklotet. Enroth berättar att beskedet var som ett kvitto på hur han ville att den här säsongen skulle gå.
— Det är klart att man blev otroligt glad. Det är något man jobbat mot hela säsongen att få vara med. Det låg lite i bakhuvudet när jag valde lag förra sommaren, jag visste att jag skulle ha en bra chans att komma med om jag drog till KHL och Europa.
— Det blev lite som jag hade hoppats på, och jag tycker att det har varit en bra säsong för min egen del, säger han som faktiskt stod flest matcher i hela KHL och hade en räddningsprocent på 92,4.

Så beslutet att lämna Nordamerika var lite för att du skulle kunna komma med till OS?
— Ja, men sedan är det klart att jag känner väl att jag inte hade fått de alternativen jag hade velat haft i Nordamerika. Så klart man hade stannat kvar där om man fått det man hoppats på. Förra säsongen blev det lite svårt för mig i NHL, jag blev nedskickad för att spela i AHL. Efter det kände jag att KHL borde vara en bra utmaning för mig.

Hur har det varit för dig att komma till KHL?
— Jo, men det har varit positivt. Jag tror att mina förväntningar var lite lägre än vad de borde ha varit faktiskt. För det har fungerat helt okej i KHL, det har varit en positiv överraskning. Det har varit väldigt kul att få spela så mycket som jag har gjort. Jag känner att det här året har gett mycket.

 Jhonas Enroth här på väg ut till genrepsmatchen som Tre Kronor hade mot Kanada inför OS. Foto: Bildbyrån/Petter Arvidson

”HAR EN BÄTTRE CHANS ATT SPELA ÄN I FÖRRA OS:ET”

Enroth kände att det obefintliga intresset från NHL-klubbarna var bittert, men samtidigt är han ärlig med att hans prestationer inte höll en ordentlig nivå.
— Ja, det kändes lite surt. Men å andra sidan hade jag inte spelat tillräckligt bra. Jag kände att jag behövde åka någon annanstans för att utvecklas.

Men nu blickar den Huddingefostrade 29-åringen framåt och till den ärofyllda OS-turneringen. Det här blir hans andra raka OS, men att han skulle bli uttagen var ingenting som var ristat i sten.
— Nej, jag vet inte om man kan säga att jag förväntade mig det. Men jag kände att jag hade en bra chans om jag spelade mycket och bra i KHL, vilket jag har gjort och då kändes det som att jag kunde bli uttagen.

Under turneringen i Sotji 2014 tog Tre Kronor silver efter finalförlusten mot Kanada. Jhonas Enroth fick stå något i skuggan för Sveriges överlägset bästa målvakt, Henrik Lundqvist. Han matchades inte en enda gång där, och i år finns risken att det blir ett liknande scenario. Viktor Fasth och Magnus Hellberg är två målvakter som har stor chans att ta över scenen från Enroth. Dock vet han inte vem som tros få störst förtroende.
— Nej, jag har inte hört något snack om det faktiskt. Jag följer i och för sig inte media. Men jag känner att jag har spelat bra i KHL, ”Mange” (Magnus Hellberg) har spelat bra i KHL och Viktor är en otroligt bra målvakt. Det borde bli jämnt och en bra kamp och det är så det ska vara.

Hur ser du på att bli andramålvakt i andra OS:et i rad om så blir fallet?
— Haha, ja exakt. Hur jag ser på det? Nej, jag vet inte. Det är klart man vill spela och jag känner att jag har bättre chans att spela i det här OS:et än förra. Jag har inte tänkt för mycket på vad som händer om jag inte får spela, utan mitt fokus ligger på mig själv och vad jag kan påverka. Jag ska försöka prestera på topp och sedan får vi se hur långt det räcker.

”SVERIGE SKA ALLTID VARA MED I TOPPEN”

En sak som är säker är att han slipper tampas med världsmålvakten som i Sotji. NHL-spelarna är förbjudna från att delta, och eftersom han tog beslutet att lämna ligans verksamheter öppnar det upp större chanser i alla fall i jämförelse med 2014.
— Ja, det innebär väl att jag får chansen att spela fler matcher. I tidigare OS har Henrik Lundqvist varit med, och han är en i klass för sig själv när det kommer till det svenska landslaget. Då var det bara att försöka vara en så pass bra lagspelare som möjligt.

I Tre Kronors genrep mot Kanada stod Enroth i Sveriges mål, men till öppningsmatchen mot Norge står det fortfarande inte klart vem som ska vakta kassen. Han har tidigare nämnt att han anser att chanserna till spel är större i den här turneringen, och nu ser han sin chans att blomma ut ytterligare i sin karriär.
— Det jag vill få ut av min personliga utveckling i OS är erfarenheten. Att få spela otroligt viktiga matcher. Varje gång man spelar viktiga matcher känner man att man tar ett extra kliv och utvecklas. Ett OS-guld vore fint också.

Hur ser du på era chanser att ta hem det då?
— Jag tycker de ser bra ut. Jag tror att turneringen kommer vara lite jämnare det här året än vad det varit tidigare år eftersom att det inte är några elittoppar med från NHL. Jag tror vi har goda chanser. Sverige ska alltid vara med uppe i toppen och det är vad vi siktar på.

Utöver Sverige pekar Enroth ut några andra kandidater till att utmana om guldet.
— Det är väl ”Olympic Athletes of Russia”, Finland såg bra ut i turneringen i Ryssland, Kanada är alltid bra och tjeckerna såg bra ut. Det finns ett par bra lag, det blir nog riktigt tufft för alla lag som är inblandade.

Kanske talar det mer för Sverige då laget verkar ha lyckats få ihop ett väldigt gott gäng.
— Ja, det tycker jag. Man är bekant och känner de flesta eftersom man spelat med dem tidigare. Det är alltid kul att träffa dem igen. Det blir alltid lite speciell lagsammanhållning i svenska lag än vad man annars är van vid.

Tror du att det här blir det sista OS:et som du gör i din karriär?
— Jag har ingen aning. Jag menar det är fyra år till nästa OS och jag har tyvärr ingen spåkula så jag kan inte titta in i framtiden, skrattar han.

 Framtiden är oviss för Tre Kronor-keepern. Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

HÄR VILL ENROTH SPELA TILL HÖSTEN

Men verkligheten är sådan att framtiden är väldigt oviss för den förre NHL-målvakten. Hans kontrakt med Dinamo Minsk gick ut efter den här säsongen, och eftersom laget missade slutspel är OS förmodligen det sista han gör, om det inte blir VM-spel. Men Enroth orkar inte fokusera på det som ligger långt fram i tiden.
— Jag tänker inte alls så mycket. Det är otroligt viktigt att försöka leva i nuet och ta dagen som den kommer och det är det jag försöker göra. Jag har lärt mig genom åren att man inte kan gå runt att tänka på vad som händer härnäst.

Är det inte svårt att begränsa sig till den kortare framtiden?
— Nej, det tycker jag inte. Om jag spelar i KHL fokuserar jag på KHL. Nu ligger det hundra procent fokus på OS och landslaget.

Målsättningen är dock att försöka slå sig in i NHL på nytt. Däremot är det för tidigt att säga vilken klubb som i sådana fall ligger närmast.
— Anbud har jag inte fått ännu, det är lite tidigt för det. Men jag har absolut en chans, jag skulle vilja testa vingarna på den sidan igen. Det ligger lite i bakhuvudet att man försöker komma tillbaka dit också. Målet är ändå fortfarande NHL.

Så Sverige är inte aktuellt till nästa säsong?
— Man ska aldrig säga aldrig. Men som sagt, jag trivdes bra i KHL och det är väl ändå näst bästa ligan i världen. Jag tyckte väl egentligen att AHL var en bra liga också, om jag ska vara helt ärlig. Om det inte blir Nordamerika, är svaret att KHL är förstahandsvalet.

Det finns ingen klubb i Sverige som hjärtat dunkar lite extra för?
— Nej, det gör det väl egentligen inte. Jag är ju Stockholmskille, men jag är inte djurgårdare. Det skulle vara Huddinge, men jag tror inte det är aktuellt på ett tag, haha.