• Publicerat 14 februari, 2018
  • Skrivet av Måns Karlsson
  • 0 Kommentarer
Slovakien besegrade OAR med 3-2.Foto: Bildbyrån

Slovenien slog USA i den första OS-matchen på herrsidan under 2018. Bara minuter senare fullbordades nästa skräll. Då besegrade Slovakien det ryska stjärngänget med 3-2.

Bara fyra minuter in i matchen ledde OAR med 2-0. En av de största guldfavoriterna under hela OS såg ut att ta en enkel seger mot ett grovt nederlagstippat Slovakien. Vladislav Gavrikov sköt 1-0 och Kirill Kaprizov, en av många superstjärnor i det ryska laget, utökade till 2-0. Där och då var frågan hur mycket OAR skulle vinna med.

Men då rasade allt. Rysslands spel låste sig totalt och i stället var det Slovakien som tog tag i spelet. Den tidigare Växjöspelaren Peter Ölvecky gjorde 2-1 och Martin Bakos kvitterade till 2-2 bara någon minut senare. Slovakerna var tillbaka i matchen igen. Men man var inte färdiga där.

HÖLL UNDAN

I den andra perioden var slovakerna det bättre laget och man tog med sig det spelet in i den tredje. Efter en puck out-utvisning på Ivan Telegin kom också 3-2 till slut. Ett mål som kändes helt logiskt. Peter Ceresnak bombade in ledningsmålet. Ett ledningsmål som också kom att bli vinstmålet.

Ryssarna, med megastjärnor som Pavel Datsiuk, Ilja Kovaltjuk, Vadim Sjipatjov, Kirill Kaprizov och Slava Vojnov, hade visserligen ett par kvitteringschanser men det där riktiga trycket kom faktiskt aldrig. Man försökte med ett gäng direktskott från blå, inte minst från Kovaltjuk, men uppoffrande slovaker täckte skottförsök efter skottförsök. De kunde hålla ut och säkra en storknall i OS-premiären.
– Det här var en bra läxa för oss, sade Kovaltjuk till Eurosport efter nederlaget.

Slovakien var riktigt svaga under OS i Sotji och slutade där näst sist av de tolv deltagande lagen. Nu har man gett sig själva ett jätteläge att uppnå något bra under den här turneringen.