• Publicerat 20 februari, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
Damernas VM ändrar format.Foto: Bildbyrån/Petter Arvidson

Det blev på det hela taget inget roligt OS för Damkronorna. Men tidigt på tisdagsmorgonen kunde man i alla fall undvika jumboplaceringen i turneringen genom en storseger med 6–1 mot Korea efter tre mål från AIK-spelare.

Damkronornas OS blev ingen rolig historia. Efter förlust i sista gruppspelsmatchen mot Schweiz fick man ett övermäktigt finskt motstånd i kvartsfinalen, förlorade den med 2–7 och tvingades spela placeringsmatcher. Efter 1–2-förlusten mot Japan avslutade man i natt turneringen med att möta Korea i en match som bara gick ut på att undvika att bli OS sämsta lag.

Det lyckades man med.

I matchen om sjundeplatsen blev det seger med 6–1. Efter en trevande första period, där AIK:s Sabina Küller dunkade in 1–0 med ett slagskott och Soojin Han kvitterade, släppte nervknutarna hos svenskorna tack vare ett sent powerplay-mål. Backen Emmy Alasalmi, även hon från AIK, sköt 2–1 framspelad av Maja Nylén Persson med 23 sekunder kvar till pausvilan.

BÄGGE MÅLVAKTERNA FICK SPELTID

Svenskorna dominerade andra perioden med eftertryck, men fick inte utdelning förrän sent omsider. Erika Grahm, Modo, avslutade ett mönsteranfall med att styra in Fanny Rasks passning till 3–1.

I tredje perioden orkade inte koreanskorna hänga med längre. Annie Svedin, Modo, Fanny Rask, HV71, och Lisa Johansson, AIK, såg med varsitt mål till att siffrorna rann i väg till 6–1. Tre av målen gjordes därmed av AIK-spelare.

I den svenska kassen delade Minatsu Murase, AIK, och Sarah Berglind, Modo, på matchen. De ställdes gemensamt inför 16 skott. Sverige sköt 40.