MOT GULD? Ryssarna till semifinal för första gången sedan OS 2006. Foto: Bildbyrån

Ryssarna har stått för praktfiasko två OS i rad då man åkt ut redan i kvarten. Men i år gick nationen äntligen till semifinal för första gången sedan 2006 efter ha krossat Norge med 6-1. 

OAR vann sin grupp och tog sig därmed direkt till kvartsfinal. Där stod Norge för motståndet och det var ett ryskt lag som suktade efter revansch sedan de dubbla uttågen från OS 2010 och 2014 i kvartsfinalen.

Mikhail Grigorenko, Nikita Gusev och Vjatjeslav Vojnov skaffade ryssarna ett utmärkt läge att stänga den här matchen redan i den första perioden med sina mål.

Till den andra perioden byttes Färjestads målvakt Lars Haugen ut mot Henrik Haukeland, som till vardags återfinns i allsvenska Timrå. Men Norge föll platt fortsättningsvis och ryssarna visade klass.

FÅR MÖTA TJECKIEN I SEMIFINAL

Alexander Bonsaksen gav förvisso norrmännen någorlunda hopp, men det släcktes ganska omgående då Sergei Kalinin stänkte in 4-1 i powerplay.

5-1 kom också från Nikita Nesterov i ett numerärt överläge för ryssarna. I den tredje perioden sänktes tempot avsevärt och det syntes att OAR försökte spela av matchen.

Ivan Telegin avslutade ett snyggt klapp-klapp-spel genom att göra 6-1, vilket också blev slutresultatet. Vinsten innebär att ryssarna tar sig förbi en OS-kvartsfinal för första gången sedan 2006, då laget slutade fyra.

Nu väntar Tjeckien i semifinalen.