FINALKLARA. Tyskland går sensationellt till sin första OS-final någonsin.
OS 2018

Ny jätteskräll – här skriver Tyskland historia

Först slog de ut Tre Kronor i kvartsfinalen. Nu är Tyskland klart för sin första OS-final genom tiderna efter ha slagit ut jättenationen Kanada i semifinalen.

Tyskland tog vid det där de slutade i kvartsfinalen mot Tre Kronor. Skrällaget fortsatte skrälla.

Visserligen var skottstatistiken jämn, då ledningen var knappa 6-5 till tyskarna. Men det var de som skulle gå ut till paus med 1-0 i matchen. Det här efter att Brooks Macek gjort mål.
— Jag tycker att de gör det riktigt bra. De leder skotten med 6-5. De förtjänar det här, sade Håkan Loob i Eurosports sändning efter den första perioden.

DAVID WOLF SÄNKTES AV EN BRUTAL TACKLING

I mittperioden steppade laget som har aldrig varit i en OS-final någonsin ytterligare. Matthias Plachta gjorde 2-0 innan Frank Mauer utökade till 3-0.

Gilbert Brule tog kanadensarna tillfälligt in i matchen med sitt powerplay-mål. När dock Eric O’Dell utvisades för hakning passade det effektiva Tyskland på att göra mål i den omtyckta spelformen. 4-1 från Patrick Hager, efter en läcker framspelning från Plachta.

Och det var ett frustrerat Kanada som fortsatte dra på sig onödiga utvisningar. I mitten av den andra perioden delade målskytten Brule ut en riktigt ful tackling på Tysklands David Wolf som fick hjälpas ut till omklädningsrummet. Brule fick matchstraff för den förseelsen.
— Den var inte snygg. Det är inte första gången en kanadensare delar ut en sådan tackling, sade Peter Forsberg i studion, som fick medhåll även från Calle Johansson:
— Fruktansvärt dum tackling, det är en solklar avstängning på det där, sade han.

I den tredje perioden gjorde Wolf en mirakulös comeback trots att han såg helt omskakad ut efter tacklingen. Wolf fick dock se sitt Tyskland tappa, likt Tre Kronor-matchen. Kanada reducerade till både 2-4 och 3-4 genom Mat Robinson och Linköpings Derek Roy.

Men Tyskland höll ut. De är sensationellt klart för sin första OS-final genom tiderna. Den enda medaljen nationen tagit var 1932 då det blev brons.

Nu väntar OAR i OS-finalen, som spelas på söndag.

18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL