Eddie Läck har haft en minst sagt strulig säsong.Foto: Getty Images

Säsongen har knappast blivit vad han hoppades på. Men nu börjar Eddie Läck se ljuset i tunneln. Även om saker och ting fortfarande trilskas för målvakten. När hockeysverige.se når 30-åringen över telefon har han väntat i tre timmar på bensin på sin väg tillbaka till farmarlaget Binghampton, dit han skickades ner häromdagen efter lite NHL-tid med New Jersey Devils.
— Ni kan tänka er var jag kände då jag satte mig i bilen och det här hände också. Det passade in i den här säsongen, skrattar han.

Det råder inget tvivel om att Eddie Läcks säsong inte blivit vad han själv hade hoppats på. Men efter en misslyckad inledning av säsongen där han tillhörde Calgarys organisation blev han i årsskiftet trejdad till New Jersey. Där återförenades han dessutom med sin målvaktscoach från tiden i Vancouver, Roland Melanson. Även om det bara så här långt blivit fyra matcher i Devils-tröjan och mestadels spel i AHL känner den 30-åriga Rospiggen att vinden har vänt igen. I alla fall på isen. För när hockeysverige.se når Läck på telefon så står han ute på den amerikanska landsbygden och väntar, sedan tre timmar tillbaka, på en kompis som ska komma med bensin till hans bil.
– Det var storm här så jag kom först inte iväg igår. Jag kom äntligen iväg i morse och jag kände att jag sätter mig i bilen tidigt så jag kunde komma fram tidigt och ladda inför matchen imorgon (läs: idag). Sedan började soppan ta slut och det finns fyra mackar här, men alla har strömavbrott. Det finns ingen bensin eller någonting. Nu har jag stått i tre timmar här och väntat på att en polare från Jersey ska komma hit och fylla på tanken. Det finns dessutom bara en restaurang som är öppen och dom serverar bara ”Scrambled eggs”, berättar Eddie Läck samtidigt som han skrattar till.

INGEN BRA TID I CALGARY

Tiden i Calgary blev inte alls vad Eddie Läck hade förväntat sig. När hockeysverige.se frågar honom hur han ser tillbaka på tiden där så skrattar han först lite uppgivet.
– Vart ska jag böra någonstans? Jag tycker att jag var i bra fysisk form och allt det där då jag kom till campen. Alla sa rätt saker och att jag skulle få chansen att lira.
– Jag spelade inte mycket förra säsongen eftersom jag hade haft hjärnskakning och allt det där, så jag frågade om jag skulle få spela mycket på försäsongen för att komma in i allt igen. Det skulle inte vara några problem, men det slutade med att jag fick spela en och en halv match på försäsongen. Redan då kände jag ”vad är det här?”
– Jag krigade på och tänkte att jag får se vad som händer. Sedan dröjde det fem veckor innan jag fick spela första matchen. Det var inte direkt vad jag hade förväntat mig när jag kom dit och kände att jag aldrig kom in i det.

Eddie Läck inför fjolårets VM. Foto: Ronnie Rönnkvist

Efter debuten i Calgarytröjan blev det ytterligare ett långt uppehåll innan Eddie Läck fick nästa chans.
– Efter första matchen tog det tre eller fyra veckor innan min nästa match och då kände jag… Alla som har spelat målvakt vet att spelar man en gång i månaden är det inte så jäkla enkelt att spela.
– Hade jag kunnat spelat bättre? Ja, självklart. Fick jag rätt förutsättningar för att spela bra? Nej, det fick jag inte. Det här var tråkigt eftersom jag flyttat hela familjen dit i tron att det skulle bli bra. Nu har jag istället fått bo på hotell i väntan på att något skulle hända.

Med tanke på din trista tid i Calgary och farmarlaget Stockton, var det då en lättnad att trejdas till New Jersey vid årsskiftet?
– När det gått så där långt ville jag bara bort. Nu fick jag komma hit till Jersey med min gamla målvaktstränare och allting. Jag är väldigt tacksam att jag fått chansen av dom att spela igen.
– Sedan tycker jag det var konstigt i Calgary. Dom sa åt mig att jag skulle åka ner till farmarlaget för att spela matcher så jag skulle komma igång och kanske komma upp igen. När jag kommer ner vinner jag mina två första matcher, men sedan får jag inte spela där heller, skrattar Läck.
– Det var mycket snack bakom kulisserna och det kändes som att dom ville tvinga bort mig. Jag hade inte haft någonting emot att det blev så där bara dom hade varit raka, ärliga och sagt att ”så här kommer det att vara”. Men om man håller på och ljuger… Alltså när jag kommer ner och inte ens får spela då är det något som är fel. Det var mest det här som jag störde mig på. Kör med raka och öppna kort i stället för att hålla på att gå bakom ryggen.

Du låter väldigt, väldigt besviken på Calgary?
– Jag trodde att det skulle bli på ett sätt samtidigt som det är kontraktsår. Jag tänkte inför säsongen att ”Nu jäklar ska jag komma igång och göra en bra säsong”. Sedan blir det så där.
– Jag måste säga att jag är jäkligt besviken på Calgary. Samtidigt är säkert Calgary besvikna på mig också. Det finns alltid två sidor av myntet.

NYSTART I NEW JERSEY

I New Jersey har nu den 30-åriga målvakten fått konkurrera främst med Cory Schneider och Keith Kinkaid.
– Jag kände att jag har en bra chans om jag bara fick komma hit. Samtidigt visste jag att tanken var att jag skulle spela i AHL i början eftersom jag knappt spelat den här säsongen. Det kändes också som jag att jag kunde få en nystart med att komma till min gamla målvaktstränare.
– Sedan blev båda målvakterna i Jersey skadade, men då blev tyvärr jag också skadad. Det har med andra ord varit väldigt många otajmade grejer och felstudsar känns det som. Nu har jag kommit tillbaka och har också fått spela lite matcher där uppe i NHL och jag tycker att det har känts bra. Spelet har känts bättre än vad statistiken har visat. Nu har Kinkaid varit riktigt het på slutet så då var det inget snack om att det var jag som skulle bli nedskickad.

Har allt du varit med om under säsongen satt sig på psyket eller har du kunnat skaka av dig det?
– Nej, Jag är 30 bast och det känns jag varit med om det mesta (skratt). Många gånger har jag bara garvat åt det ”Wow, vad är det som händer”.
– Ni kan tänka er var jag kände då jag satte mig i bilen och det här hände också. Det passade in i den här säsongen ha ha….

KONTRAKTET GÅR UT I SOMMAR

Eddie Läcks kontrakt går ut efter säsongen, men än så länge har han inte funderat speciellt mycket över framtiden.
– Som du säger så har jag försökt att inte tänka så mycket på det. Vi tar den här säsongen och sedan får vi se vad som händer.

Du har hus utanför Leksand, kan du tänka dig spel här hemma eller i KHL nästa säsong om du inte får kontrakt i NHL?
– Jag är inte så sugen på att åka hem till Sverige ännu. Så småningom är Sverige ett jättebra alternativ. Först får jag se vad som händer här borta, men Europa finns som ett alternativ, men tyvärr, Ronnie, jag vet inte vad som händer.

Hur går tankarna inför avslutningen av den här säsongen?
– Jag kommer kriga på och jag vet att det kan gå väldigt fort i den här branschen. Hockey är riktigt roligt just nu och jag ser fram emot att få spela lite matcher. Vi ligger inte så bra till här i Binghampton, men det är kul att få spela igen och få upp en bra känsla.
– Senaste veckorna tycker jag också att det har känts riktigt bra och det är kul att spela igen.

Eddie Läck var VM-målvakt förra året, men han tror inte att hans namn är aktuellt den här säsongen med tanke på hur lite speltid han haft.
– Självklart är jag alltid sugen på att vara med i Tre Kronor och det var en riktigt bra avslutning på förra säsongen. Det kommer säkert många som är sugna på att vara med i år eftersom turneringen spelas i Danmark och så pass nära Sverige så vi får nog ett riktigt bra lag i år igen.
– Men med tanke på den säsong jag har haft, skulle jag vara förbundskapten så skulle i alla fall jag själv inte ge mig en inbjudan ha ha…