Anton Forsberg med dåvarande målvaktskollegan Jeff Glass (höger).
VM 2018

Mer NHL-spel än svensken kunnat drömma om: ”En helt annan nivå jämfört med tidigare”

ANNONS

Han trejdades till Chicago för att vara andramålvakt bakom dubble Stanley Cup-mästaren Corey Crawford. På grund av en skada på stjärnmålvakten har det blivit mycket mer NHL-spel än så för Anton Forsberg. För hockeysverige.se berättar den svenska keepern om sin första ”riktiga” NHL-säsong.
– Det är en annan nivå jämfört med tidigare, berättar Forsberg för hockeysverige.se.

LOS ANGELES (HOCKEYSVERIGE.SE)
När Chicago Blackhawks nyligen besökte Kalifornien gjorde man det med en svensk förstamålvakt. Anton Forsbergs roll under sin första säsong i klubben har blivit betydligt större än han kunde tänka sig.

Allt startade med att han ingick i den stora trejden som tog Artemij Panarin från Chicago Blackhawks till Columbus Blue Jackets och Brandon Saad i motsatt riktning förra sommaren. Det var en flytt som på pappret såg ut att ge svensken större möjligheter till NHL-spel. Med andra ord en trejd som han inte direkt behövde misströsta över.
– Jag visste inte att jag skulle hamna just i Chicago, men jag visste att jag förmodligen skulle hamna någon annanstans med tanke på att (Joonas) Korpisalo redan hade sajnat och det var ganska fullt i deras ”pipeline”, sa han i en intervju med hockeysverige.se inför säsongen.
– När jag fick reda på att det var Chicago blev jag såklart väldigt glad. Det är en ganska framgångsrik och bra organisation så jag vet inte om jag har kunnat hamna på ett så mycket bättre ställe.

I Blue Jackets är konkurrensen stenhård på målvaktsposten. Förutom Korpisalo finns även Sergej Bobrovskij. Den ryska målvakten tog förra säsongens hem Vezina Trophy, priset som går till NHL:s bästa målvakt.


Anton Forsberg. Foto: Jana Chytilova/Getty Images

”DET ÄR INTE ENKELT”

Med andra ord skulle flytten till Blackhawks med stor säkerhet ge Forsberg större möjligheter att vakta stolparna i världens bästa liga. Så har det också blivit. När säsongen startade var den svenska keepern visserligen tvåa bakom en annan världsmålvakt. Men Corey Crawford skadade sig innan årsskiftet och Forsberg fick ta över förstaspaden. En stor möjlighet, men samtidigt ingen barnlek att ersätta klubbens givna etta.
– Nej, det är inte enkelt. Men jag kan inte fokusera så mycket på det utan måste fokusera på mitt eget spel, berättar Forsberg.
– Det ska inte vara någon skillnad på det jämfört med när jag inte spelade så mycket. För mig handlar det om att utvecklas varje dag och att jobba på de mentala bitarna. Egentligen gäller det att bara fokusera på nästa match, oavsett om det är två veckor eller en någon dag mellan matcherna.

Totalt har han nu gjort 29 framträdande under säsongen. Det kanske inte låter som någon enorm arbetsbörda. Men i sin tidigare klubb spelade han tio NHL-matcher under tre säsonger. I ett Blackhawks, som i princip är borta från slutspelet, har han så här långt en räddningsprocent på 90,6 och 3,02 insläppta i snitt per match.


Tre lagkamrater. Forsberg, Crawford och Erik Gustafsson. Foto: Getty Images

”JAG TRIVS VÄLDIGT BRA MED LAGET”

Men den stora frågan är. När grundserien nu lider mot sitt slut. Har flytten blivit som Anton Forsberg hade tänkt sig?
– Nu har vi haft en tung säsong och så. Men jag känner att organisationen här är otroligt bra och jag trivs väldigt bra med laget. Crawford är också ett otroligt stöd och hjälper mig mycket, samtidigt som jag klickar väldigt bra med målvaktstränaren (Jimmy Waite). Det känns bra, det gör det.

Den 25-åriga målvakten har dock blott åtta vinster på sina 29 framträdanden. Och på den här nivån handlar allt givetvis om att vinna. Men i Forsbergs fall behövs även rutinen och att möjligheten att utvecklats. Något som han gör även vid förluster.
– Ja, så är det. Framför allt när jag får spela mycket och får känna på hur det känns. Och framför allt så är det en annan nivå jämfört med tidigare. Så det känns bra att få spela här och komma in i kostymen lite till.

Lagkamraten och backen Erik Gustafsson kämpar också för att ta en helt ordinarie tröja. Och för bara ett par dagar sedan kritade han på ett nytt tvåårskontrakt med Blackhawks. Det är en landsman som imponeras av Forsbergs första riktiga NHL-säsong.
– Det är inte lätt att ersätta Crawford men jag tycker att han har gjort det bra. Han har haft några tuffa matcher där puckarna inte har studsat hans väg. Men så har det nästan varit för alla i laget, vi tappar puckar lite här och där.
– Men jag tycker som sagt att han har gjort det bra. Han snackar mycket i målet och hjälper mig när jag hämtar puckar bakom kassen. Exempelvis så skriker han om jag har tid eller om det kommer en eller två motståndare. Sådant är verkligen positivt.


Forsberg under JVM 2012. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

”KLART ATT JAG SKULLE VILJA SPELA VM”

Något slutspel lär det som sagt inte bli för Chicago. Det öppnar upp en möjlighet för att spela VM under maj månad. Erik Gustafsson har redan meddelat för hockeysverige.se att han vill spela VM med Tre Kronor i Köpenhamn. 

Så vad säger Anton Forsberg på samma fråga? 
– Det är klart att jag skulle vilja spela VM. Det är ett ganska enkelt svar. Jag skulle absolut tacka ja.

Och även om Forsberg inte har spelat en enda landskamp med Tre Kronor sedan 2012 har han fina minnen från spel i den blågula tröjan.
– Jag har inte spelat jättemycket i landslaget. Jag kom med sent i en turnering precis innan junior-VM 2012. Sedan var jag med där och vann guld i Calgary.
– Jag här även varit med på förturnering till VM när jag var yngre. De brukar alltid ha med någon målvakt som är yngre. Det är princip allt jag har varit med. Jag stack över ganska tidigt till Nordamerika.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga