• Publicerat 12 mars, 2018
  • Skrivet av Anton Edman
  • 0 Kommentarer
Elias Pettersson och Johan Garpenlöv (höger).Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Han slog Kenta Nilssons poängrekord för juniorer, vann poängligan i SHL och var med om att ta ett JVM-silver. Elias Pettersson har haft en helt fantastisk säsong. Men till OS i Sydkorea blev han aldrig uttagen.
– Han kommer att göra sina OS- och VM-turneringar för Sverige i framtiden, säger assisterande förbundskaptenen Johan Garpenlöv till hockeysverige.se.

NASHVILLE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Växjö Lakers Elias Pettersson gör en historisk säsong. Aldrig tidigare har en junior gjort så många poäng i SHL. Totalt producerade 19-åringen 56 poäng på 44 matcher. Det räckte för att slå Kenta Nilssons 42 år gamla juniorrekord. Men det räckte även till att ta hem hela SHL:s poängliga. Pettersson har hyllats stort, och nu lyfter även Tre Kronors assisterande förbundskapten, Johan Garpenlöv, på hatten.
– Det är flest poäng av alla genom tiderna för en junior. Så det är klart att det är superbra gjort. Det är en speciell spelare, en skicklig spelare som fortfarande kan utvecklats. Det finns mer i honom för att bli ännu bättre här fram över, säger ”Garpen”.
– Den här säsongen måste man bara hylla. Han har gjort det fantastiskt bra i Växjö, som hela laget har gjort. Det är speciellt i powerplay där han har stått och dunkat in massor med slagskott på högersidan. Det är bara att applådera.

”Kentas” rekord är som sagt 42 år gammalt, går det att sätta det i perspektiv?
– Jag tycker alltid att det är svårt att jämföra från olika tidsperioder. Det är olika regler, olika spelare, olika antal matcher. Det är så mycket som skiljer. Men den som slår rekordet, det är alltid någon speciell spelare, och Elias är det.


Elias Pettersson i Växjö-tröjan. Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

”DET KAN MAN SÄGA OM MÅNGA SPELARE”

Elias Pettersson fick även spela JVM för Sverige och ta en silvermedalj. Växjös poängkung gjorde sju poäng (5+2) på sju matcher. Men något OS blev det inte, trots att NHL-spelarna inte deltog och att endast spelare från Europa var tillgängliga.

Garpenlöv var givetvis högst delaktig i det beslutet. Han är inte bara en av Tre Kronors assisterande förbundskaptener. Han är dessutom ansvarig för forwards.

Känner ni i efterhand att Elias borde ha spelat OS?
– Det kan man säga om många spelare. Det är klart att vi hade honom uppe många många gånger för om han skulle följa med eller inte följa med. Till slut valde vi ändå att han inte skulle bli uttagen och att det var andra som vi tyckte skulle vara med istället. Men vi ser precis som alla andra att det är en otroligt skicklig hockeyspelare så att han kommer att göra sina OS- och VM-turneringar för Sverige i framtiden.

”VI FÅR FÖLJA HONOM”

I skrivande stund är det bara ett par månader kvar tills pucken släpps i årets VM i Danmark. En turnering där Sverige är regerande mästare.

Hur intressant är Elias Pettersson för VM-spel i maj?
– Nu kommer slutspelet och det blir lite annan typ av hockey. Vi får följa honom där och se vad han klarar av att göra i slutspelet och den typen av hockey. Men spelar man i Växjö med de medspelarna så har han god hjälp där.