BRÖDER OCH TEMPORÄRA FIENDER. Anton och Erik Karlsson duellerar i den allsvenska finalen.Foto: Ronnie Rönnkvist

Den allsvenska finalen mellan Timrå och Leksand har en extra krydda i form av duellen mellan Erik och Anton Karlsson. Bröderna från Lerum medger att det är speciellt att mötas under så speciella omständigheter.
– Vi har alltid tävlat mot varandra och velat vara bäst, då blir det heta känslor, säger Erik Karlsson till hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det är en brödrakamp där gammal har varit äldst så här långt. Timrå har vunnit de två första hockeyallsvenska finalerna mot Leksand. Redan i kväll har Timrås center Erik Karlsson därmed chansen att säkra rätten att kalla sig allsvensk mästare på lillebror Anton Karlssons bekostnad.

Bröderna från Lerum har båda fostrats i Frölunda juniorverksamhet. Men trots att båda är talangfulla och draftade av Carolina Hurricanes respektive Arizona Coyotes har ingen av dem fått riktigt fäste i SHL. Ännu ska väl tilläggas. I dag är Erik en av Timrås viktigaste kuggar och Anton en energispridare för Leksand.

”ETT RIVALMÖTE”

Hockeysverige.se träffar bröderna Karlsson i Tegera Arena i Leksand. Efter att de fått krama om varandra i spelargången frågar vi varför Timrå leder matchserien med 2–0.
Erik:
– Vi har tuggat på och följt vår game plan som vi vill spela efter. Vi vet att Leksand är ett väldigt bra lag så det gäller för oss att vara på topp varje kväll. Ännu så länge har vi lyckats med det.
Anton:
– Det är jämna matcher och små detaljer som avgör. Timrå är ett bra lag, men jag tycker att vi ändå ha fått ihop det rätt bra. Det var förlängning i första matchen och nu blev det 2–1 i den andra. Vi fick inte riktigt in pucken, men jag tycker ändå det är en hyfsat bra match av oss.
– Så här är det ibland och bara gå på det härifrån. Det är ändå bäst av fem matcher som gäller.

I vissa perioder har det varit ganska heta känslor på isen och det är något som båda bröderna tycker är härligt.
Erik:
– Det är roligt. Självklart är Timrå mot Leksand lite av ett rivalmöte så det blir roliga matcher att spela. Heta känslor ska det vara i hockey, så är det.
Anton:
– Det är final och två lag som slåss om en kvalplats upp till SHL så det är så här det ska vara och det är riktigt kul att spela.


F
oto: Bildbyrån/Simon Hastegård

”FÖRSÖKT FÅ UT ENERGI TILL GRUPPEN”

Vad är det som skiljer spelmässigt mellan era båda lag?
– Som jag sa så följer vi vår gameplan. Vi åker mycket skridskor, kör på och än så länge har vårt spel fungerat. Det är ju ganska onödigt att ändra på det när det har fungerat, säger Erik Karlsson med ett lätt leende.
– Vi spelar på lite olika sätt. Timrå spelar mer på kontringar, att sticka ut och få snabba vändningar, säger Anton Karlsson och fortsätter:
– Vi har ett lite annat spelsätt. Ibland funkar det och ibland fungerar det inte och då får vi göra om lite. Jag tycker ändå, som jag sa, att vi lyckats ganska bra, men inte fått in pucken bara.

Erik Karlsson har svarat för ett mål och totalt tre poäng så här långt i den finalserien medan Anton står utan poäng. I söndagens match utsågs han till Leksands bästa spelare.
Anton:
– Det har fungerat bra. Jag har haft en bra energi och försökt få ut energi till hela gruppen. Sedan hade jag gärna haft lite mer puck och lägen, men det kommer. Det är ändå tre matcher kvar.
Erik:
– Jag tycker min insats varit bra. Det är kul att spela matcher där jag har press på mig, är mycket folk, final och gäller mycket.

”JAG VAR MEST LACK”

Hur är dialogen mellan er båda på isen, jag såg att ni hade lite munhuggning där ute ikväll vid några avbrott?
Erik:
– Vi har alltid tävlat mot varandra och velat vara bäst, då blir det heta känslor. Ute på isen ser vi inte varandra som bröder eftersom vi spelar i olika lag och båda två vill vinna väldigt mycket. Då blir det inte att jag tänker på att vi är bröder som dom flesta verkar tro. Vi är i två olika lag och är två olika spelare.
– Samtidigt är det väldigt kul eftersom jag ändå vet om att brorsan är där och självklart är det väldigt kul att få mötas varje kväll.
Anton:
– Jag tänker inte riktigt på det där. Han är som en vanlig spelare i ett annat lag. Oavsett om det är han eller någon annan som gör något så kommer jag alltid backa upp mitt lag.

Anton, vad sa ni till varandra där ute idag?
– Jag tror det var han som sa något, men jag var mest lack så jag brydde mig inte, skrattar Leksandsforwarden.

Och mellan matcherna, har ni någon dialog då?
Anton:
– Klart att vi snackar. Det här är inget som stänger dörren för det. Vi är ändå bröder och har en familjerelation och den har ingenting med hockeyn att göra. Sedan är det såklart på liv och död ute på isen och då vill jag till exempel köra över sådana jävlar som honom (skratt). Men som familj, där har det alltid varit en bra relation mellan oss.
Erik:
– Ja, det är klart att vi pratar lite mellan matcherna. Jag skulle säga att vi pratar med varandra varje dag i stort sett även när det inte är slutspel eller final. Vi står varandra väldigt nära så vi surrar lite varje dag.


Foto: Bildbyrån/Andreas Sandström

”SOM ATT HA EN SJÄTTE UTESPELARE MED SIG HIT”

I kväll väntar det tredje mötet mellan Timrå och Leksand, ett möte som bröderna ser fram emot.
Erik:
– Framför allt ska det bli kul att få komma hem igen till NHK Arena. Jag hoppas det kommer att vara mycket folk där och att dom kan bära oss på samma sätt som fansen gjorde här i Leksand i dag. Det var som vi hade en sjätte utespelare med oss hit. Det ska dom ha en eloge för.
– Samtidigt ska det bli skönt att få komma hem till vår hemmaborg där man är van och trivs. Vi njuter nu av den här kvällen. Sedan tränar vi imorgon, går vidare och på tisdag kör vi igen.
Anton:
– Det ska såklart bli en rolig match. Vi ligger underläge med 2–0 och behöver komma ikapp. Det finns inte så mycket mer än att träna här måndag, ladda om inför matchen och försöka sätta dit puckarna där uppe så vi får 2–1 i matcher och match hemma här sedan.

Timrå, Leksand eller båda till SHL, vad är era magkänslor?
Erik:
– Det är en tuff fråga. Som jag sa så är Leksand ett bra lag. Det gäller för oss att vara på topp varje kväll. Sedan får vi se hur det går.
Anton:
– Det är fruktansvärt svårt att svara på. Karlskrona och Mora ligger på sista platserna i SHL och klara för kval, men det är ändå två bra lag. Sedan möter förloraren här ett lag som har vunnit många matcher i kvalserien. Det är en tuff väg och det ska bli roligt framöver.

Bröderna Karlsson från Lerum kramar om varandra igen, säger att de ska ses på tisdag och vandrar in i respektive omklädningsrum samtidigt som Timrås målvaktshjälte, Henrik Haukeland, släntrar förbi för att hälsa på lite vänner från sin tid i Leksand.