• Publicerat 13 mars, 2018
  • Skrivet av Peter Ekholm
  • 0 Kommentarer
Joel Eriksson Ek jublar.Foto: Gettyimages.se

Det finns måltorkor och så finns det måltorkor. För Joel Eriksson Ek blev den 50 matcher lång – men det är inget som stått i vägen när värmlänningen spelat till sig en ordinarie plats under sin andra säsong i Minnesota Wild. En utveckling som imponerat på hans lagkamrater. 
– Han kommer bidra mer offensivt när han blir lite äldre, säger lagets assisterande kapten Eric Staal till hockeysverige.se 

EDMONTON (HOCKEYSVERIGE.SE)
Joel Eriksson Eks NHL-karriär fick en flygande start förra säsongen. På sina fem första NHL-matcher stod 21-åringen för två mål och tre assist. En mindre succé. Han skickades sedan tillbaka till Sverige och Färjestad för att ta ytterligare steg i utvecklingen, vilket ledde till att han fick återvända lagom till slutspurten av grundserien och slutspelet innan han var med och tog VM-guld med Tre Kronor i Köln i maj.

Den här säsongen har han han tagit nästa kliv och förankrat sig som en av coach Bruce Boudreaus fyra centrar.
– Det har varit lärorikt. Det är skillnad mot Sverige. Det är mycket matcher och resande samt lite annat spel. Man lär sig något nytt varje dag, säger Eriksson Ek till hockeysverige.se.

Nog har han lärt sig ett och annat, 21-åringen från Karlstad. Bland annat att matchas i en mer defensiv roll och hur det är att ta sig igenom en ordentligt lång måltorka.
– Ja, det var några matcher där jag hade en hel del lägen att göra några mål men puckarna ville inte in, förklarar han.

Närmare bestämt 50 matcher. Efter att han gjort mål direkt i premiären mot Detroit Red Wings i början av oktober dröjde det ända till den 19 februari och matchen mot New York Islandets innan han slog till med säsongens andra fullträff. Hans tredje kom i matchen efter mot New Jersey Devils.
– Så är hockeyn ibland. Ibland är det flyt och ibland studsar det emot lite mer. Men det är bara att jobba på, säger Eriksson Ek.

LOVORDAS AV STORSTJÄRNAN

Joel Eriksson Ek i försvarsarbete under matchen mot Rangers.

”Jobbat på” har Eriksson Ek gjort. Det har lett till att lagets tränare Bruce Boudreau under säsongen gett honom mycket förtroende och berömt hans spel över hela banan. Och den tolv år äldre stjärnan Eric Staal ser mycket gott i sina svenska centerkollega.
– Han har bra spelsinne över hela isen. Han kommer bli bättre i offensiven till nästa säsong och har en viktig sommar framför sig. Han passar perfekt in i gruppen. Han spelar på rätt sätt, Bruce litar på honom, han spelar i många situationer och jag tror han kommer bidra mer offensivt när han blir lite äldre, säger Staal.

Staal får medhåll av backen Jonas Brodin.
– Han har varit bra. Stark på pucken och har ett bra skott. Han är en grymt bra tvåvägsspelare och är en stor del av vårt lag. Man kan se att han växer för varje match han spelar. Det är kul att se, säger Brodin om sin landsman.

VILL HA EN LÅNG SÄSONG

Eriksson Ek njuter av hockeylivet i Minnesota och NHL. Han har en roll i laget som gör att han lugnt kan ta steg för steg i utvecklingstrappan. Det är hans första hela säsong i ligan och känner sig mer bekväm för var dag som går.
– Själva spelet har känts helt okej. Jag har skapat rätt mycket lägen som jag kanske skulle satt några fler av. Det gäller att bara försöka bli en stabil spelare som tränaren kan lita på, menar han.

Wild är med och slåss om en slutspelsplats. Eriksson Ek hoppas såklart att laget tar sig dit och att de sedan får spela hockey långt in på vårkanten.
– Vi har spelat oerhört bra på hemmaplan. Jag tror vi är bland de bästa i hemmatabellen. De senaste veckorna har vi också spelat bättre på bortaplan så som helhet tycker jag det är godkänt än så länge, avslutar Eriksson Ek.