• Publicerat 14 mars, 2018
  • Skrivet av Peter Ekholm
  • 0 Kommentarer
Mikael Backlund.Foto: Getty Images/Derek Leung

Mikael Backlund gillar Calgary och Calgary gillar Mikael Backlund.
Det senaste beviset på det blev ett sexårskontrakt värt 32 miljoner dollar som börjar gälla nästa säsong. 

– Nu är det full fart, en satsning mot att vinna Stanley Cup, säger Backlund till Hockeysverige.se.

Calgary (HOCKEYSVERIGE.SE)
Mikael Backlund, 28, har spelat för Calgary Flames under hela sin NHL-karriär. Han draftades av klubben som 24:e spelare totalt i den första rundan 2007 och debuterade på riktigt säsongen 2009/10. Sedan dess har det blivit över 500 matcher i den rödsvarta tröjan. Och fler kommer det bli.
– Vi trivs väldigt bra i stan, i organisationen och med laget. Allt runt omkring är kanon. Vi känner att vi rotat oss väl här. Jag har varit här ganska länge nu och min sambo Frida kom hit för fyra år sedan, säger Backlund.

Backlund satte bläck på ett kontrakt den 17 februari, ett kontrakt som i runda slängar ger honom 5,3 miljoner dollar, närmare 45 miljoner kronor, om året.

Mycket pengar men så är han också en av Calgary Flames viktigaste spelare. Han centrar oftast andraformationen och får mycket speltid i fem-mot-fem men också i numerära under- och överlägen. En spelare att bygga ett lag runt helt enkelt.
– Det känns bra med kontraktet och att det är så långt. Vi har en bra ung kärna i laget som jag tycker är tillräckligt bra för att hota om att spela långa slutspelsrundor både nu och i framtiden, resonerar han.

INNE I SLUTSPELSJAKTEN

Om det blir så redan i år är just nu skrivet i stjärnorna. Flames har haft en säsong som gått upp och ner, men man är ändå ordentligt indragna i slutspelskampen i Western Conference.

Under natten mot onsdag svensk tid tog laget två viktiga poäng i det heta mötet med lokalrivalen Edmonton Oilers. Calgary vann med 1-0 och Backlund stod som brukligt för en stabil insats.
– Stundtals har vi spelat riktigt bra och vunnit ett par matcher i rad, men sedan har vi kunnat torska ett par på rad också. På sistone har vi spelat ganska bra, men inte fått resultaten vi velat ha. Vi har mött några riktigt bra målvakter också, säger Backlund om lagets spel på sistone.

Backlund ser fram emot ytterligare utveckling i Calgary.

Med sina 28 år är han en av de äldre i laget. Trots att han varit med länge finns det fortfarande delar av sitt spel han kan utveckla. Det offensiva spelet är en sak, en annan är att växa som ledare i gruppen och i klubben.
– Jag har varit här många år och är i den övre halvan rent åldersmässigt. Bara Mark Giordano har varit här längre så jag försöker axla en den rollen lite mer, förklarar han.

STOR INVERKAN UTANFÖR ISEN

Mikael Backlund har egenskaperna för att vara en ledare. Personer runt klubben och Backlund beskriver honom som en godhjärtad människa som alltid bryr sig om personer i sin omgivning och i samhället. Som bevis på det fick han den 12 mars ta emot J.R. McCaig Award – ett pris som varje år delas ut till en spelare och ledare i Calgary Flames organisation för deras insatser ute i samhället.

Han är bland annat en ambassadör för Kid’s Cancer Care Foundation of Alberta och Special Olympics Calgary. Dessutom vill han och hans blivande fru, Frida, hitta ett botemedel för sjukdomen ALS.
– Det är roligt och en ära. Jag fick det ju för personen jag är och försöker bara vara mig själv. Man är stolt över att få ett sådant pris, säger Backlund.

STANLEY CUP LOCKAR

Sedan Mikael Backlund kom till Calgary har Flames tagit sig till slutspel två gånger, men aldrig gått längre än till den andra slutspelsrundan. Han drömmer och jobbar hårt för att hjälpa laget nå ännu längre i framtiden. Det sex år långa kontraktet hjälper till i den målsättningen och han ser en ljus framtid för sig själv och sina lagkamrater.
– Jag tycker det känns som en klubb som är på rätt riktning. En klubb som satsar och som redan har gått igenom en rebuild och allt det där. Nu är det full fart, en satsning mot att vinna Stanley Cup.
– Det vore väldigt häftigt att få göra det här, avslutar han.