Andreas Johnsson i Toronto Maple Leafs.
Toronto

Andreas Johnsson har nått sina drömmars mål: ”Energirusch genom hela kroppen”

ANNONS

Han har äntligen fått chansen i världens bästa liga. Och i sin andra match med Toronto fick Andreas Johnsson dessutom bilda kedja med William Nylander – och skjuta karriärens första NHL-mål. Den tidigare Frölunda-stjärnan har fått en flygande start på sitt nya äventyr – och som han har längtat.
– Jag hade en bra sommarträning, kom tillbaka till Toronto och kände att jag hade höjt mig en nivå till, säger Johnsson till hockeysverige.se

TAMPA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Toronto Maple Leafs anländer till bortamatchen mot Tampa Bay Lightning. Tillsammans med Auston Matthews, William Nylander och de andra stjärnorna dyker Andreas Johnsson upp på väg till omklädningsrummet.

Efter 129 AHL-matcher har den tidigare Frölunda-stjärnan nått sitt mål och sin dröm. Förra veckan spelade han sin första NHL-match i Toronto Maple Leafs klassiska tröja.
– Leafs kallade upp mig och jag tar vara på det jag kan få och försöka göra det bästa av det, berättar Johnsson med ett leende.
– Jag försöker bara att ta det dag för dag och se om jag är med på träningen, och sedan om jag får spela matcherna.

I debuten mot Dallas blev det knappa åtta minuters speltid i en mer undanskymd roll. Men i sin andra match, hemma mot Montreal Canadiens, fick han stå mitt i strålkastarljuset i Air Canada Centre. Johnsson parades ihop i en kedja med landsmannen Nylander som center. Då kom även karriärens första NHL-mål.
– Det var en energirusch genom hela kroppen, säger han och spricker upp i ett nytt leende.

Det var ren och skär glädje när 23-åringen nådde ännu en milstolpe som hockeyspelare.
– Det var jäkligt kul, och jag hade även många skott innan målet. Jag kände att jag hade läge att kunna göra mål. Det var jäkligt kul att sätta dit den.

NYLANDER: ”JÄTTEKUL ATT SPELA MED HONOM”

Att spela med ”Lill-Nyllet” har så här långt varit ett vinnande koncept.
– Det är en skicklig spelare med bra spelförståelse och allt det. Jag tycker att Nylander är en komplett spelare och när man får spela med en sådan spelare så gäller det bara att hitta öppna ytor så att han kan passa dig, berömmer Johnsson.
– Det har varit jättekul att få spela med honom förra matchen och att få se honom göra mål. Det har varit skitkul och han har spelat riktigt bra, konstaterar Nylander.

En annan nyckel till Johnssons framgången är allt slit i AHL. Gävle-sonen är inne på sin andra säsong med Maple Leafs farmarlag Toronto Marlies. Och med de där 129 AHL-matcherna i bagaget har anpassningen till världens bästa liga gått relativt smärtfritt.
– Det känns bra. Det är samma system som i AHL-laget så det är ganska lätt att anpassa sig. Det är inte så mycket nytt att tänka på utan det är bara att försöka göra så gott man kan, och i matchen mot Montreal gick det bättre än väntat. Det är kul att kunna bidra offensivt, slår han fast.


Johnsson firar karriärens första NHL-mål. Foto: All Over Press

”MIN FÖRSTA SÄSONG GICK INTE SÅ JÄTTEBRA”

Bidra offensivt är exakt vad forwarden har gjort i Marlies. På säsongens 54 matchar har han svarat för 54 poäng (26+28). Det ger honom just nu en åttonde plats i AHL:s poängliga.
– Min första säsong gick inte så jättebra, men under andra halvan började jag komma i gång och jag kände att det klickade lite i spelet. Jag började känna av lite hur jag kan få mina lägen och vad jag kan göra.
– Sedan hade jag en bra sommarträning. Jag kom tillbaka och kände att jag hade höjt mig en nivå till. Jag kände på försäsongen att jag kunde spela här uppe i NHL. Sedan visste jag såklart att med den här konkurrenssituationen så kommer jag att bli nedskickad i vilket fall som helst. Men jag har försökt spela så bra som möjligt, hållit en glad min, kämpat på och bara väntat. Det har varit en del andra forwards från Marlies som har fått gå upp och ned, exempelvis Kasperi Kapanen och Nikita Sosjnikov. Jag har ändå känt att det har varit nära. Då blir man ännu mer sporrad.

Så är NHL-cirkusen som du har tänkt dig, jämfört med AHL? 
– Jo, det är ganska stor skillnad. Sedan har vi det jäkligt bra i Marlies också. Vi bor i Toronto och blir väl omhändertagna. På så sätt är det inte jättestor skillnad men om man ser till media och allt folk runt omkring på matcher så är det en jäkla stor skillnad, säger han och tillägger.
– Och i stället för att spela inför 3 000 åskådare så är det 20 000.


Andreas Johnsson i Frölunda. Foto: Bildbyrån

”FÖRSTA DRÖMMEN VAR ATT SPELA I FRÖLUNDA”

Det är väl aldrig givet att någon ska bli NHL-spelare. Men för Johnsson var steget ännu lite längre. Han draftades av Maple Leafs först som spelare 202 i sjunde rundan 2013 efter att ha gjort SHL-debut tidigare samma år.
– Första drömmen var att spela i Frölunda och att få spela med A-laget där var ett stort steg. När jag sedan blev draftad och skrev kontrakt med Toronto så kände jag att det finns en chans. Det har blivit ännu mer en verkligt när man åkte över och spelade i Nordamerika.

Det var efter en succéartad i Frölunda 2015/16 som han lämnade Sverige för att testa lyckan hos Marlies.
– Det är så pass nära till NHL när du är i AHL. Spelar du bra så kan du bli uppkallad. Jag fick ta det steg för steg helt enkelt.


Jonas Johnson firar SM-guldet med Frölunda 2005.
Foto: Marcus Ericsson/Bildbyrån

”HAN TACKADE NEJ TILL ST. LOUIS”

Pappa Jonas Johnson är stor Frölunda-profil med bland annat tre SM-guld på kontot. Men några NHL-matcher kan man inte hitta på kontot.

Hur känns det att vara värre än farsan sett till NHL-matcher?
– Haha, han tackade ju nej till St. Louis, avslöjar Andreas.
– Han blev draftad och fick kontrakt av klubben men han kände att han var lite för gammal. Han och familjen och hade stadgat sig.

Det återstår att se om Andreas Johnsson kommer att stadga sig i Toronto Maple Leafs.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL