MÖTER FORNA LAGKAMRATER. Felicia Linder ställs mot sin förra klubb Djurgården i SM-semifinalen
SDHL 1

Redo för het slutspelsstrid mot forna klubben: ”Kommer bli speciellt”

ANNONS

Hon blev svensk mästare med Djurgården i fjol. Nu ska Felicia Linder försöka vinna sitt andra raka SM-tecken – genom att besegra sina forna lagkamrater.
– Det ska verkligen bli roligt, säger Luleåbacken till hockeysverige.se inför kvällens första semifinal på Hovet.

18 mars 2017 är ett speciellt datum om man är djurgårdare. Det var då Djurgården vann sitt första SM-guld i ishockey på damsidan. Den avgörande finalen, som spelades på Stora Mossen i Bromma, vanns med 4–3 över HV71.

En spelare som inte kommer glömma den här dagen i första taget är Luleås Felicia Linder. Då spelade hon för Djurgården. I dag spelar hon för Luleå som ska i kväll inleda semifinalspelet – mot just Djurgården.
– Det var verkligen en ganska stor dag eftersom det var min första SM-final någonsin. Dessutom var det på hemmaplan. Vi hade en bra känsla innan den andra finalen eftersom vi hade ett övertag från den första, men det var fortfarande nervöst. Sedan var det kanske inte lika nervöst som för HV71 eftersom dom verkligen behövde vinna. Vi hade råd att förlora, säger Felicia Linder som var imponerad över inramningen på Stora Mossen.
– Det var verkligen coolt, helt smockat och ett bra tryck. Dock var det tråkigt att vi inte fick spela finalen på Hovet eftersom det var en annan match där. Det var väldigt mycket folk i Kinnarps också och då känner man hur roligt det här verkligen är. Det gör att man bara vill köra ännu mer.

FICK ”ETT BRA ERBJUDANDE” FRÅN LULEÅ

Felicia Linder fick som 19-åring även debutera i A-landslaget förra säsongen. Totalt blev det tio matcher där.
– Att jag fick den chansen var jättestort såklart. Sedan är det tråkigt att det inte har fortsatt där, men jag är ung och har åren framför mig.

Vad händer i början av säsongen 2017/18 då du efter bara en spelad match lämnar Djurgården för spel i Luleå?
– Jag flyttade upp till Luleå efter det att jag hade fått ett bra erbjudande därifrån. Det kändes intressant och ingenting jag ville tacka nej till.

Fick du det här erbjudandet då säsongen hade börjat eller snackade ni om det här redan tidigare?
– De ville göra som en trejd (Elin Johansson gick från Luleå till Djurgården). Jag tror det även var lite för att det ska hända lite saker inom damhockeyn och jag tycker bara att det var väldigt roligt.


Felicia Linder och Ida Press firar fjolårets SM-guld.
Foto: Bildbyrån/Andreas L Eriksson

”I STOCKHOLM VAR JAG TVUNGEN ATT ÅKA 40 MINUTER”

Givetvis var det en stor kontrast både på och vid sidan av isen för 20-åringen från Segeltorp att komma upp till Luleå.
– Klart att det var en stor skillnad. Jag har alltid bott hemma hos mamma och pappa, men nu flyttade jag hemifrån. Dessutom gick allt så fort. Det var inte så mycket att tänka utan bara köra. Sedan är den en väldigt liten stad jämfört med den hemma i Stockholm, men det tycker jag bara är jätteskönt och jättemysigt, säger Felicia Linder som verkligen trivs i sin nya hemstad:
– Jag behöver inte tänka på att ”shit, nu är det köer” så jag kommer för sent till träningen om jag åker bil eller buss. Här är det samma sak varje dag, vilket jag tycker är skönt. I Stockholm var jag tvungen att åka 40 minuter innan träningen för att komma i tid.

Blir det även så att laget blir tajtare eftersom alla ni bor relativt nära varandra?
– Ja, så är det. Man umgås mer med tjejerna i laget när vi bor så pass nära. Då blir vi också automatiskt tajtare. I Stockholm är alla utspridda samtidigt som det inte är så lätt att få lägenhet.

Den här säsongen har varit framgångsrik för Felicia Linder, även om hon inte fått chansen i Damkronorna. På 30 matcher i SDHL med Luleå har hon svarat för två mål och totalt sex poäng.
– Det har varit en väldigt bra säsong för min del. Jag har utvecklats mycket, vilket inte är så konstigt med tanke på vilka jag har runtomkring mig. Jag ser och lär av (Jenni) Hiirikoski och alla dom här och att få möta spelare som (Michelle) Karvinen, (Emma) Nordin och så vidare. Jag tycker inte att jag har kunnat haft det bättre.
– Exempelvis är Hiirikoski bra både på offensiva och defensiva delar. Jag har lärt mig mycket av att hon följer med upp i anfallen och är ett hot där också. Även fast jag är back kan jag vara med och anfalla. Det är framför allt sådana delar som jag känner att jag har utvecklat och jag har också börjat göra lite mer poäng.

Är du i dag mer en tvåvägsback?
– Ja, det skulle jag nog säga. Jag är nog fortfarande bäst defensivt, men jag känner att jag har utvecklat det offensiva.

”ABSOLUT ROLIGA MATCHER ATT SPELA”

Luleå har gått till semifinal genom att köra över Brynäs i två raka matcher, 8-1 och 6-0. Då ska vi ha i minnet att Brynäs har Sveriges bästa målvakt, Sara Grahn, i kassen.
– Det var absolut roliga matcher att spela och det är bra att vi har fått igång målskyttet inför semifinalen. Det är alltid viktigt att vi får in många mål och att Maria Omberg fick hålla nollan i sista kvartsfinalen. Allt sådant stärker.
– Jag skulle ändå inte säga att det var enkla matcher. Absolut inte. Det var trots allt kvartsfinal, men när vi fick igång målskyttet kände vi att det här vara våra matcher.

I kväll inleder Luleå semifinalspelet mot Felicia Linders gamla klubb, Djurgården.
– Klart att det kommer bli lite speciellt eftersom det är mina gamla lagkompisar. Det ska verkligen bli roligt.
– När vi har mött Djurgården tidigare den här säsongen så har vi inte spelat på Hovet. Så det blir första gången på Hovet vilket också blir lite speciellt nu då jag ska vara på ”andra sidan” så att säga.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL