• Publicerat 26 mars, 2018
  • Skrivet av Peter Ekholm
  • 0 Kommentarer
Joel LundqvistFoto: Bildbyrån

En svag start kostade Frölunda kvartsfinal fyra. Men göteborgarna går ändå rakryggade och pigga in till tisdagens match fem hemma i Scandinavium.
– Vi känner oss starka trots förlusten, säger lagkapten Joel Lundqvist till hockeysverige.se. 

MALMÖ (HOCKEYSVERIGE.SE)

Frölundas inledning på match fyra i kvartsfinalserien mot Malmö var långt ifrån vad laget hoppats på. Tre tidiga utvisningar resulterade i underläge med 2-0 efter bara 6:22 och när slutsignalen ljöd stod det 3-1 på jumbotronen till Malmös fördel. Frölunda missade att ta en 3-1-ledning i serien, men det var trots det inte särskilt dystra miner i lägret efteråt.

– Starten var ju tuff men utöver det så var det ganska likt de andra matcherna. Man måste jobba för att skapa något, säger Lundqvist.

”Jobba” var precis vad Frölunda gjorde. Efter Malmös drömöppning växte Frölunda långsamt in i matchen. De kämpade och slet och mot slutet av andra och hela tredje perioden var det göteborgarna som var det spelförande laget. Frölunda vann skotten med 15-9 under matchens sista två perioder och var nära att komma ifatt målmässigt.

– Efter den svaga starten är det vi som driver matchen. Vi tycker att vi gör fler och fler bra minuter mot Malmö för varje match. Vi tar andelar. Vi ser att Malmö har två målchanser på 60 minuter fem-mot-fem och riktigt så såg det inte ut sist vi var här då hade de nog två målchanser per byte i den första perioden, säger Roger Rönnberg.

Kaptenen visar vägen

Joel Lundqvist är en av de spelarna som går i bräschen med sitt fysiska spel och sitt stenhårda jobb. På de fyra inledande matcherna har den 36-årige lagkaptenen delat ut 15 tacklingar, vilket är flest av alla forwards hittills i slutspelet. Han snittar dessutom 16:40 minuter per match och visar knappast några tecken på att vara trött eller sliten.

– Det tar vi med oss såklart, men det gäller att vi vinner matcherna också och inte bara känner sig stark. Men det är en förutsättning för att gå långt och hålla i många matcher. Den känslan är viktig.

Just fysiken har varit till Frölundas fördel i den här serien. Två gånger har de lyckats vända underläge till segrar. Först i match två då de vände 2-4 till 5-4 och sedan i match tre då 0-1 blev 2-1 efter två Frölunda-mål i den tredje perioden. Gårdagens forcering resulterade så när i en ny vändning vilket imponerade på tränare Rönnberg.

– Det är kul att se hur vi ser ut i den tredje perioden. Vi är tränade för det här, det syns. Vi har en mentalitet som är underbara tt se. Det är nog ingen tillfällighet att vi vänt de tidigare matcherna och är nära på att vända den här också. Det är någon studspuck ifrån, säger Rönnberg.

– Vi har känt oss bra i alla matcherna. Det är tuffa matcher så det är klart att de suger i kropparna för båda lagen. Men jag tycker vi jobbat oss in i matcherna, säger Lundqvist.

Het matchserie

Samtliga fyra möten mellan Frölunda och Malmö har varit heta. Anton Mylläri sänkte Ryan Lasch i match tre och är avtängd, Max Friberg brakade in i Malmö-målvakten Jonas Gunnarsson under söndagens match och både Rönnberg och Malmös tränare Peter Andersson har utryckt sig på sätt som spätt på mer hetta. Tisdagens match fem i Scandinavium förväntas ha samma karaktär, inte minst med tanke på att ett av lagen kommer ta matchboll.

– Vi känner oss starka trots förlusten. Det är små grejer som gör det, diciplinen är en sak men jag tycker vi ska fortsätta med mycket av det vi gör, avslutar Lundqvist.