Jennifer Wakefield.Foto: Bildbyrån

Linköping hade en klar taktik i den första SM-finalen: Punktmarkera Luleås stora stjärna Jennifer Wakefield. Men det var kanadensiskan som skulle få sista ordet när hon låg bakom 0-1-målet som också blev matchens enda.

Linköping startade matchen bäst där Luleås målvakt Maria Omberg fick visa framfötterna från start. Det var en fysisk första period där det smällde i sargen med jämna mellanrum.
– Vi är lite sömniga. Kanske är nerver, vad vet jag. Men jag tycker vi kommer in i det efter ett par minuter, berättade Luleås Johanna Fällman för SVT Sport.

Under hela matchen punktmarkerade hemmaspelarna Luleås storstjärna Jennifer Wakefield, som inte alls fick mycket utrymme att briljera likt hon gjort tidigare under slutspelet. Tolv poäng på fyra matcher säger en del om hennes styrkor.
– Det är klart det gäller att ligga nära alla bra spelare, sa Pernilla Winberg om bevakningen.
– Hon börjar bli lite bitter där ute, sa Emilia Ramboldt om en allt mer frustrerad Wakefield.

Det saknades sannerligen inte chanser i matchen, men i vägen stod Linköpings Florence Schelling och Luleås Maria Omberg. De båda målvakterna storspelade matchen igenom.
— Hon ger oss chansen att vinna idag, kommenterade Luleås Emma Nordin Ombergs insats.

Det var Emma Nordin som skulle göra matchens enda mål. Med dryga minuten kvar slog Linköping en puck till icing. Den hårt markerade Wakefield vann den efterföljande tekningen klockrent bakåt till Ronja Savolainen som klippte till och pucken styrdes in bakom Schelling via Emma Nordin.

När Linköping sen desperat försökte jaga en kvittering slängde sig kanadensiskan och täckte skott.
— Jag tycker vi kom ut starkt idag och stundtals spelade vi ut den. Det gäller att vi håller oss positiva till fredag, sa Linköpings målvakt Florence Schelling efter matchen.

Fördel Luleå alltså som nu kan avgöra hemma på fredag.