Lara Stalder.Foto: Bildbyrån

Linköping kom tillbaka starkt och kvitterade SM-finalen till 1-1 i matcher mot Luleå. Inför finalserien anklagades Lara Stalder för att vara en filmare. Idag spelade hon huvudrollen när hon först knätacklades och sedan kom tillbaka och avgjorde med matchens enda mål.

Luleå kom ut riktigt starkt inför den 4 550 åskådare i Coop Norrbotten Arena och Linköping uppträdde förvirrat. Men LHC ryckte upp sig ju längre perioden gick.
– Vi kom ut jättebra och jag tycker vi kör över dem de första bytena, berättade Luleås Rebecca Stenberg till SVT Sport i den första pausen.
— Helt otrolig. Alltså, det är så skönt att ha en sån målvakt där bak, sa Emilia Ramboldt.

Det som räddade Linköping i inledningen var deras storspelande målvakt Florence Schelling.
– Hon tar allt hon ser så det gäller att komma in på henne, sa Stenberg.

I den andra perioden tog känslorna vid och det var stundtals grinigt. Några som var i luven på varandra var Luleås Michelle Karvinen och Linköpings Lara Stalder.
– Jag vill helst inte kommentera det. Jag vill spela hockey, sa Karvinen till SVT Sport
– Det är finalmatch. Klart att det är känslor, sa Emilia Ramboldt och fortsatte:
– De försöker komma in på skinnet på oss, men jag tycker vi hanterar det ganska bra.

Skottstatistiken stod 34-14 till Luleå efter två perioder. Men liksom i onsdags uteblev målen under de 40 första minuterna. I inledningen av den tredje kryssade sig backen Ronja Savolainen igenom LHC-försvaret och tryckte in både Schelling och pucken i mål. Efter en stunds diskussion mellan domarna dömdes målet bort.

Strax efter knätacklade Jennifer Wakefield Lara Stalder och det såg ut som en allvarlig knäskada på Stalder, som fick hjälpas av isen. Wakefield åkte ut på två minuter och strax därefter var Stalder tillbaka i spel.
— Jag tycker den är otroligt ful. Men det kanske är så de måste spela för att ta bort vår stjärna, kommenterade Linköpings tränare Madeleine Östling tacklingen.

Stalder anklagades inför finalserien för att filma mycket av Luleås tränare Fredrik Glader. Därför var det kanske lite extra kontroversiellt att det var just hon som skulle avgöra matchen till Linköpings fördel med 41 sekunder kvar av ordinarie tid med matchens enda mål.
— Det smärtade rejält, sa Lara Stalder om situationen tidigare med Wakefield.
— Men det är hockey och jag kom tillbaka och jag tycker jag gav igen ganska bra mot henne. Det gör ont. Men det är hockey, vi är inga fotbollsspelare.