MOT GULDET? Ronja Savolainen är segerviss inför eftermiddagens final mot Linköping.
SDHL 1

Segerviss inför andra finalmatchen: ”Linköping vet nog att det är svårt att komma till Luleå”

ANNONS

Hon gjorde det enda målet i första finalmatchen – eller inte? Oavsett vem som var sist på pucken har den finska backen Ronja Savolainen bidragit till att ge Luleå slagläge inför finalreturen mot Linköping i eftermiddag. Det är ett slagläge hon tror att Luleå kommer att utnyttja.
– Jag tror att vi kommer klara det redan i den här matchen. Linköping vet nog att det är svårt att komma till Luleå när dom vet vilken publik vi brukar ha, säger hon till hockeysverige.se.

Luleå vann den första finalen mot Linköping med 1-0. I eftermiddag väntar final två i bäst av tre. Stor matchhjälte senast var finska OS-spelaren Ronja Savolainen som med sitt mål avgjorde matchen med bara dryga minuten kvar.

Eller…?
– Det var en bra tekning från (Jennifer) Wakefield. Sedan var det en fin passning från Michelle (Karvinen) till mig och det var bara att skjuta pucken mot mål. Jag träffade (Emma) Nordins höft jättebra så den gick in, vilket var jätteskönt. När jag kollade på klockan efter målet så var det inte heller mycket kvar av matchen, säger Ronja Savolainen till hockeysverige.se.

Men hur var det nu? På swehockey.se står Ronja Savolainen fortfarande som målskytt.
– Jag tycker att det var Emmas mål. När jag kollade på video såg jag att skottet träffade någon. Jag såg inte vem, men Emma sa att någonting träffade hennes höft så jag ger målet till henne. 

Hur låter din sammanfattning av den första finalen?
– Jag tycker att vi gjorde en helt okej match. Samtidigt vet jag att vi kan mycket bättre och vi inledde första perioden dåligt och gav Linköping lite onödigt bra chanser. Vi steppade upp till andra perioden och jag tycker att den var våran. Tredje perioden var ganska jämn. Vi gör en helt okej match, men vi måste steppa upp för att vinna nästa match.

Ni såg nästa lite desorienterade ut i inledningen av matchen, handlade det om nerver?
– Ja, jag tror att vi var lite nervösa inför matchen och kunde inte slappna av. Efter att vi hade haft en utvisning och klarade av boxplay-spelet så fick alla lite mer energi av det. Sedan var det bara att slappna av och köra på.

Vad skiljer Linköping och Luleå åt spelmässigt som du ser det?
– Det är inte mycket som skiljer egentligen. Linköping har en bra målvakt (Florence Schelling) och vi har en bra målvakt (Maria Omberg). Vi har många målskyttar, vilket dom också har.
– Vi kan ha lite svårighet i egen zon ibland, men jag har samtidigt inte fokuserat så mycket på Linköping. Vi har mer kollat på hur vi ska spela.

”VI ÄR SOM EN STOR FAMILJ”

Ronja Savolainen kom till Luleå inför förra säsongen och det märks när hon pratar om sin nya hemstad att hon stortrivs med sin tillvaro.
– Jag tycker att det varit jättebra och jag har lärt känna hur man jobbar i Luleå för att få damhockeyn större. Det har varit kul att se hur mycket man verkligen bryr sig och jämlikt är det faktiskt inte så stor skillnad mellan herrarna och damerna.
– Själv har jag också gått väldigt mycket framåt. Det ska jag självklart tacka fysen, coacherna och hela laget för. Alla hjälper till. Vi är som en stor familj i Luleå. Alltid då man kommer till hallen har vi kul och vill tävla mot varandra. Alla förväntar sig av varandra att det här ska vi göra tillsammans. Det tror jag också är den stora anledningen till att har kommit så långt och är i final just nu.


Noora Tulus och Ronja Savolainen efter OS-bronset. Foto: Bildbyrån/Reuters

För två säsonger sedan spelade den 20-åriga backen i finska Blues och hon upplever att det är en stor kontrast mot den tillvaro hon har i Luleå nu.
– Jo, så är det faktiskt med tanke på att där fick man själv betala för att spela hockey. Det var nog också en anledning till att jag inte gick så mycket framåt då jag var där eftersom jag inte kunde träna på samma sätt som jag tränar i Luleå.
– Här får jag lite pengar i alla fall, men jag jobbar också ibland. Jag får mycket mer tid att träna på dagarna nu och sedan har vi dessutom lagträning på dagen eller kvällen. Så kunde jag inte träna hemma i Finland för då gick jag i skolan. Sedan var det inte heller samma jämställdhet när det gällde hockeyn. Här respekterar man båda lagen lika mycket.

Du var med på OS och det har varit en lång säsong för dig, hur sliten är kroppen nu inför sista avgörande matchen eller matcherna?
– Visst känns kroppen lite annorlunda jämfört med i mitten av säsongen, men det är bara fyra dagar kvar av säsongen så det är bara att köra på. Det gäller att inte börja göra något onödigt utan bara vila, äta så mycket jag bara kan och ha full fokus på nästa match.
– Det var tuff och lång säsong, men det har varit värt det, säger OS-bronsmedaljören och fortsätter:
– Bästa minnet från OS är självklart sista matchen, att få vinna ett OS-brons med det laget. Det är ändå något vi har väntat på och jobbar hårt för under fyra år.

Klockan 15 i eftermiddag släpps pucken för den andra finalen mot Linköping.
– Nu är det bara att steppa upp som lag, visa hur bra vi är och att vi kan vara bättre än i den senaste matchen. Framför allt är det skönt att få spela hemma i Delfinen och ha en publik som hejar på oss. Jag hoppas att det blir en fullsatt arena.
– Det betyder jättemycket för oss att ha publiken med oss. Det blir som en sjunde spelare på planen när vi hör dom jubla och heja på oss. Man får en extra kick. Självklart är det en stor fördel att få spela inför sin hemmapublik.

Blir det en tredje match mellan Luleå och Linköping på lördag?
– Nej, det tror jag inte. Jag tror att vi kommer klara det redan i den här matchen. Linköping vet nog att det är svårt att komma till Luleå när dom vet vilken publik vi brukar ha. Jag hoppas och tror att vi kommer vinna den här matchen och vinna SM-guld.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM