Robin Kov'acs.Foto: Ronnie Rönnkvist

Sommaren präglades av en hemsk bilolycka medan hösten slutade i en skilsmässa med New York Rangers. Efter bedrövelserna studsade Robin Kovács tillbaka när han fick flytta till Luleå. Nu ska 21-åringen dessutom bli pappa till hösten.
– Jag tror att jag kommer mogna som människa och ta ett ännu större ansvar i livet utanför hockeyn, men framför allt också på isen, säger Kovács till hockeysverige.se.

Det var en sommar och försäsong som satte sina spår. Robin Kovács förlorade en av sina bästa vänner i en tragisk bilolycka längs Nynäsvägen i Stockholms utkanter och själv blev han indragen i en rättslig process till en följd av det. Dessutom bröts kontraktet med New York Rangers organisation tidigt på säsongen och forwarden valde att flytta hem till Sverige redan i oktober.

Men det var också där som den positiva vändningen kom för 21-åringen från Västertorp. Säsongen under Thomas Berglunds ledning i Luleå blev ett lyft och nu ska han dessutom ta nästa stora kliv i livet.

I oktober ska han bli pappa. Mamman är som bekant OS-målvakten Minatsu Murase.
– Det ska bli otroligt roligt att få bli pappa och ett till steg i livet, berättar Robin Kovács för hockeysverige.se under ett besök hemma i Stockholm.
– Jag tror att jag kommer mogna som människa och ta ett ännu större ansvar i livet utanför hockeyn, men framför allt också på isen. Jag tror att det blir ett plus att få någonting mer att tänka på utöver hockeyn. Det här kan ge mig ännu mer energi.

Era familjer bor i Stockholm, kommer du och Murase vara särbo eller flyttar ni ihop uppe i Luleå?
– Hon kommer flytta upp med mig till Luleå nu då jag flyttar upp dit igen efter sommaren.


Minatsu Murase och Robin Kovács. Foto: Ronnie Rönnkvist

”MÅLSÄTTNINGEN ÄR ATT KOMMA TILLBAKA TILL NHL”

Säsongen i Luleå blev lyckosam för Robin Kovács. På 44 matcher svarade han för 13 mål och totalt 27 poäng.
– Jag är jättenöjd med min säsong. Jag kom inte in i säsongen med de optimala förutsättningarna. Hade en tuff sommar. Åkte över till Nordamerika och försökte ge det en chans. Jag tycker att jag gjorde det bra där borta, men någonstans höll det inte. Då tyckte jag att det var bättre att komma hem för att få ny energi, ta nya tag och komma tillbaka ännu bättre, vilket jag gjorde.

Du gjorde i alla fall en säsong i Rangers farmarlag, Hartford, vad känner du att tiden där gav dig?
– Jag fick en inblick i hur hockeyn är där borta. Det är en helt annan hockeykultur där och det var kul att få träffa på det här med att spela på en mindre rink.
– Målsättningen är att komma tillbaka till NHL och ta en plats i ligan. Jag är fortfarande ung och har alla förutsättningar för att komma dit. Det gäller att jobba hårt och träna på varje dag för att ta steget dit, berättar Kovacs som också tycks ha mognat i sin spelstil under sin tid i Nordamerika.
– Ja, det tycker jag absolut att jag har gjort. Men framför allt har jag fått den utvecklingen i Luleå med ”Bulan” (Thomas Berglund) som tränare. Han har hjälpt mig jättemycket med detaljer i spelet och allt det där.

TRAGEDIN SATTE SINA SPÅR

I somras omkom en av Robin Kovács närmaste barndomsvänner i en trafikolycka. Kovács själv fanns på plats vid olyckshändelsen. Han körde ingen av bilarna som var inblandade i själva olyckan, men han dömdes till 30 dagsböter för vårdslöshet i trafiken efter att ha kört över 200 kilometer i timmen i sin egen bil.
– Som förståeligt är så mådde jag dåligt efter olyckan och givetvis mådde jag då också dåligt som hockeyspelare så det påverkade allt.
– Samtidigt fick jag bra hjälp från folk runt omkring mig, allt från agenten, psykologer och så vidare. Även från min flickvän.
– Jag tycker ändå att jag kom tillbaka ännu starkare efter att ha fått professionell hjälp av alla runt om mig.

Givetvis kommer han aldrig att komma över tragedin den där sommardagen vid Fors Golfbana, men mitt i sorgen och saknaden kan han känna att det lärt honom något om livet.
– Jo, det tycker jag absolut. Jag har lärt mig en läxa och det handlar om att hitta ett sätt att lära sig leva med det, men jag kommer aldrig glömma det.
– Jag måste hantera det här, gå vidare fast det har hänt och är sorgligt…

Kovács tystnar lite innan han fortsätter:
– Det gäller att hitta en balans i livet som jag kan leva med och det tycker jag absolut att jag har gjort.
– Som jag sa så tycker jag att jag har kommit tillbaka ännu starkare från det som hände och min resa i USA. Jag ska inte säga att det känns bra, men jag har hittat rätt nivå och fått den hjälpen jag har behövt för att ligga på den här nivån som jag har gjort den här säsongen.


Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

VIKTIGT ATT KOMMA BORT FRÅN STOCKHOLM

Ett viktigt steg för Robin Kovács i hela den här processen var att lämna Stockholm för en tid. Därför var just Luleå ett väldigt bra alternativ för honom.
– Det var en del av kraven jag hade då jag ville hem från USA. Jag ville komma bort från Stockholm och komma till ett ställe där jag kunde fokusera på hockeyn till 100 procent. Jag ville ha hockeyn att tänka på för att komma tillbaka ännu starkare.
– Hade jag varit kvar i Stockholm hade det varit mycket annat som hade funnits i tankarna, familjen, vänner… När man har vännerna nära så kan man bli påmind om ganska mycket. Jag behövde verkligen komma ifrån för att kunna fokusera ordentligt.

Hur var det att då komma in i Thomas Berglund och Stefan ”Skuggan” Nilssons värld?
– Jättebra. Jag har fått jättemycket hjälp av båda två. ”Bulan” har varit jättebra mot mig och det är tack vare honom jag tagit kliv den här säsongen. Från dag ett jag klev in i Luleå till senaste matchen har han hjälpt mig otroligt mycket.
– Vi har ännu en säsong kvar som vi ska jobba tillsammans och jag tror absolut att det kommer bli jättebra.

Vilka är förväntningarna på nästa säsong?
– Det kommer komma in några nya killar i laget, men vi kommer ha kvar samma tränare och samma grund i det spelet som vi har spelat.
– Förväntningar? Det är alltid svårt att svara på när vi inte har börjat träna med laget ännu. Mitt mål är självklart att komma längre än vad vi gjorde den här säsongen. Vi har spelarna och kunskapen för att kunna gå långt i ett slutspel.