Fredrik Söderström.Foto: Bildbyrån

Tre svenskar storspelade på isen och i båset stod ett par andra och coachade. Det var segerreceptet när Storhamar idag vann sitt första mästerskapsguld på tio år.

Fredrik Söderströms år i norska Storhamar har varit en enda lång rad av framgångar. Först vann de ligan helt överlägset, vilket var klubbens första ligavinst på tolv år. Idag säkrade de även klubbens första mästerskapsguld på ett decennium.

Hela slutspelet har varit en framgångssaga för Storhamar. De vann kvartsfinalen mot Lörenskog med 4-0 (9-0, 9-1, 3-2 och 6-0 slutade matcherna), semifinalen mot Frisk Asker med 4-1 – och idag säkrade de guldet efter seger i finalserien mot Lillehammer med 4-1 i matcher.

SVENSKARNA KLEV FRAM

De vann dagens match med 4-2 sedan tre av lagets svenskar verkligen klivit fram. Forwarden Victor Svensson gjorde 1-1 i den första perioden, Jacob Berglund gjorde 2-1 i den andra – och i målet storspelade Oskar Östlund och räddade 32 av 34 skott.

Jimmy Andersson, Hampus Gustafsson och Mikael Zettergren är lagets övriga svenskar. Tillsammans med Fredrik Söderström och Jeff Jakobs som basat över laget under hela säsongen.

Fredrik Söderström uppges nu lämna Storhamar efter den succéartade debutsäsongen. Han ska i stället ta över Leksand, enligt uppgifter från norska TV2.

Storhamar är nu klara för CHL-spel.