• Publicerat 13 april, 2018
  • Skrivet av Anton Edman
  • 0 Kommentarer
Jimmie Ericsson.Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Skellefteå levde knappast upp till förväntningarna under grundserien. Men nu är klubben bara en match från sin sjunde SM-final på åtta år.
– Jag tycker att det hände någonting med vårt lag och vår förening tre matcher innan OS-uppehållet, säger Jimmie Ericsson till hockeysverige.se. 

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Inget annat lag har varit så dominanta i SHL under de senaste tio åren. Nu har Skellefteå AIK 3–2 i matcher i semifinalen mot Djurgården och kan vara på väg mot sin sjunde SM-final på de åtta senaste säsongerna.

Enda gången man missade att nå finalen under den här perioden var förra säsongen. Det var en klar missräkning och besvikelse när Skellefteå tappade 3–1 i matcher till förlust 3–4 i kvartsfinalen mot Frölunda. Årets säsong var inte heller varit speciellt övertygande. Åtminstone inte till en början. Laget slutade på en blygsam femte plats i grundserien. Men nu är man plötsligt bara en match från att återigen nå den där SM-finalen.
– Jag tycker att det hände någonting med vårt lag och vår förening tre matcher innan OS-uppehållet. Och från det har vi tagit stora steg, berättar veteranen Jimmie Ericsson för hockeysverige.se.

Går det att sätta fingret på vad som hände? 
– Nja, poletten föll ned, svarar 38-åringen och utvecklar vad som tidigare inte fungerat.
– Vi var för många åskådare  och idag gäller det att alla bidrar. Oavsett om man spelar två eller 25 minuter så måste man ändå bidra.


Jimmie Ericsson (höger) under årets semifinalserie mot Djurgården.
Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

”DÅ KAN MAN FÅ STORA SAKER ATT HÄNDA”

Kanske är just Jimmie Ericsson själv den stora anledningen till att den berömda poletten trillade ned för Skellefteå. För Ericsson har inte tillhört gruppen under hela den här säsongen. På grund av skadeproblem missade forward hela hösten, och gjorde årets första SHL-match i början på 2018. Ett ”nyförvärv” som fått beröm för att han är bra på att få med sig spelare och en hel grupp i rätt riktning, speciellt de unga.
– Det visste jag inte om. Men jag vill ha ett lag som gör allt, ung som gammal. Har man ett helt lag som drar åt samma håll, då kan man också få stora saker att hända.

Har du tagit någon form av ledarroll sedan du kom in? 
– Jag är mig själv, som vanligt, svarar Ericsson och bränner av ett stort leende.

Hur är du då? 
– Det får väl andra beskriva. Men jag gillar att vinna. Jag gillar att umgås med lagkamrater och trigga dem extra och vara nära kompisar med dem. Det är svårt att beskriva mig själv men om jag skulle säga någonting så är det så.


Jimmie efter SM-guldet 2014 med Skellefteå.
Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

”JAG GÖR DET JAG TROR BLIR BÄST”

Men han har varit lagkapten i stora delar av sin karriär. Både i Tre Kronor och i ”sitt” Skellefteå. Det råder inga tvivel om att Jimmie har ledaregenskaper.
– Jag vill alltid göra allt för att mitt lag ska vinna matcher. Då gör jag det jag tror är bäst, konstaterar den assisterande lagkaptenen lurigt.

Och han vet vad som krävs för att vinna. Det finns redan två SM-guld med Skellefteå i prisskåpet. Och vid ytterligare en semifinalseger slåss han för sitt tredje. Nästa batalj mot Djurgården spelas redan nu i kväll.
– Det är klart att det kommer bli en tuff match. Men grymt skön stämning också hemma i vår borg. Det är två bra lag som möts och det spelas en jäkla hockey. Det är bara att ta tag i matchen från start och föra den framåt.