• Publicerat 16 april, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
MORBROR OCH FÖREBILD. Jan Sandström har betytt mycket för systersonen Nils Lundkvist.Foto: Bildbyrån/Simon Eliasson

Genom hela uppväxten har Jan Sandström haft en stor inverkan på Nils Lundkvists hockeyspelande. Därför var det kanske inte mer än logiskt att det i slutändan var en skada på morbror Sandström som bidrog till att ynglingen fick chansen att slå sig in i SHL. En chans som lett till ett oväntat genombrott.
– Han är en väldigt bra spelare, men en ännu bättre människa, säger Luleåbacken till hockeysverige.se.

UPPSALA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det är samma sak varje år. Någon eller några unga spelare som den stora massan hockeyfans inte har hört talas om får ett jättegenombrott och går från total anonymitet till att vara omtalade som ett draftaktuellt löfte.

Tittar man på kullen svenska spelare som är aktuella för sommarens NHL-draft i Dallas är frågan om någon har gjort en häftigare resa än Luleås back Nils Lundkvist. Från att inte ens ha testats i pojk- eller juniorlandslag har 17-åringen under säsongen blivit ordinarie i SHL, spelat till sig en plats i Småkronorna inför stundande U18-VM i Ryssland samt blivit en spelare som allt fler NHL-scouter talar gott om.

Lundkvist, med Piteå som moderklubb, har fått nypa sig i armen ett par gånger om den här säsongen.
– Det har gått väldigt fort, bra mycket fortare än man kunnat tro, skrockar han när hockeysverige.se träffar honom i Uppsala inför avresan till Ryssland.
– Jag har vuxit mycket nu två senaste åren och har kunnat bygga på mig mycket muskler, blivit snabbare och starkare. Sedan har det mesta flutit på och jag har haft lite tur på vägen.

MORBROS SKADA ÖPPNADE DÖRREN

”Tur”… Det är ett sätt att se på saken. Men det fanns givetvis en anledning till att Nils Lundkvist fick chansen i Luleås A-lag till en första början. Det uppstod en lucka i försvaret när junioren Linus Nässén valde att lämna Luleå och flytta till Kanada för spel i juniorligan WHL. När veteranen Jan Sandström samtidigt befann sig på skadelistan fick han SHL-debutera i mötet med Malmö den 26 oktober. Två månader senare hade han spelat till sig en ordinarie tröja i laget.
– Jag spelade med juniorerna fram till december ungefär. Efter det har det mest varit spel med A-laget, säger han.

Att det var just en skada på Sandström som öppnade dörren är lite ironiskt i sammanhanget. Veteranbacken är nämligen Lundkvists morbror och någon som har betytt väldigt mycket för ynglingen.
– Han har varit en inspirationskälla ända sedan jag var liten. Nu när jag kom upp i SHL har han varit en stor trygghet, Jag ska inte säga att han skyddat mig, utan mer att han funnits där om jag haft någon fråga om hur man ska göra i vissa situationer eller hur man ska bete sig i omklädningsrummet. Det har gjort att jag känt mig trygg i laget och det har speglat av sig på isen, förklarar Nils Lundkvist.
– Han har alltid varit ett stort stöd, skjutsat mig fram och tillbaka efter skolan och efter träningar. Jag är sjukt tacksam för all hjälp han har gett mig.

Johan Forsberg skrev någonstans att han till och med bytte blöjor på dig när du var liten…
– (Skratt) Det har väl varit så. Det är ju några års skillnad mellan oss ändå.


Foto: Bildbyrån/Simon Eliasson

”SKÖT DIG SÅ KANSKE VI FÅR GÖRA EN TRÄNING IHOP”

Att få spela tillsammans med en morbror är lika få förunnat som att få spela tillsammans med en förälder. När Nils Lundkvist och Jan Sandström slutligen fick chansen att spela ihop var det ”sjukt coolt”, som Lundkvist uttrycker det.
– I somras satt vi tillsammans och då sa han till mig att ”sköt dig nu så kanske vi får göra en träning ihop innan det är för sent”. Det har alltid varit ”tänk om vi hinner”. Sen fick jag träna där en vecka och då var han skadad. När han kom tillbaka och skulle möta Djurgården fick vi sitta bredvid varandra i omklädningsrummet. Det var förstås sjukt mäktigt. Det blev som en liten dröm. Att sedan få vara med i hans sista match och se alla hyllningar, det var sjukt coolt. Gåshud. Man blev sjukt stolt över att han är ens morbror.

Kan du sätta ord på varför han har blivit så populär i Luleå?
– Han har varit klubben trogen och alltid satt laget före allting annat. Det är svårt att sätta ord på det. Han är en väldigt mäktig person i föreningen.

Hur är han som morbror?
– Lugn, trygg och har alltid fötterna på jorden. Svävar man i väg själv kommer han alltid och tar ned en. Han är en väldigt bra spelare, men en ännu bättre människa.

SKELLEFTEÅFANS I SLÄKTEN

Piteå har en stark hockeytradition och är känt för att ha fostrat NHL-spelare som Lars Lindgren, Mikael Renberg, Tomas Holmström och Mattias Öhlund. Det är också känt för att vara en stad där ungefär halva befolkningen håller på Luleå och andra halvan på Skellefteå. Trots att Jan Sandström finns i släkten har samma fenomen funnits bland Lundkvists nära och kära.
– Man har varit mycket i Lule och tittat på matcher och även i Skellefteå eftersom halva släkten har varit skelleftefans. Det är ganska uppdelat sådär, säger han.

Och själv, har det alltid varit Luleå som gällt?
– Man var lite fram och tillbaka själv under uppväxten, men när man kom upp i åren har det varit Luleå. Jag började spela i Luleå när jag gick i nian och pendlade första året innan jag flyttade dit.

Valet av Luleå har han aldrig behövt ångra. Inte nog med att han fick spela med sin morbror innan denne hängde upp rören, han har också vuxit rejält som spelare i klubbens regi.
– De är väldigt noggranna och hjälper dig mycket. Robin Jonsson (spelarutvecklare) har en väldigt stor del i det. Han har jag också mycket att tacka för. Han har sjukt mycket tips på hur man ska agera i försvarsspelet på isen och i fysdelen. Sedan tar de hand om människor på ett väldigt bra sätt.
– Jag har även Linda Blomqvist att tacka för mycket. Hon är grym. Jag tror inte att det finns en bättre målvaktstränare. Hon är sjukt duktig med video…

Hon hjälper er utespelare också?
– Ja, ber man om taggade byten på video och så där så fixar hon det. Hon är väldigt värdefull för föreningen på många sätt.


Foto: Bildbyrån/Simon Eliasson

AKTUELL FÖR NHL-DRAFTEN

Framgångarna på isen har gjort Nils Lundkvist högvilt inför NHL-draften till sommaren. Efter att inte ens ha funnits på radarn är han numera en spelare som till och med rankats att gå i första rundan av vissa scoutingbyråer.
– Det har blivit mer och mer intresse efter jul och nästan exploderat lite där också. Man har pratat med några klubbar då och då. Förra året eller ens i somras hade jag aldrig en tanke på det här.

Vad känner du inför sommaren då?
– Det är en väldigt rolig sommar som kommer, men vi får se. Det är ett U18-VM här först och det gäller att prestera där. Sedan kan man inte göra så mycket annat än att vänta och se.

Att han är uttagen till U18-VM var nästan lika otänkbart som att han skulle vara aktuell för NHL-draften. Debuten i landslagssammanhang kom nämligen senare än för de flesta andra i den svenska truppen.
– Första gången jag var med över huvud taget var nu i november när vi var i Finland, så jag är relativt ny i det här, konstaterar han.
– Det var en stor dröm att få dra på sig landslagströjan. Det är ganska få förunnat att få göra det. Sjukt kul.

Vad hoppas du få ut av U18-VM?
– Jag vill visa upp vem jag är, visa vad jag är bra på. Sedan vill jag hjälpa laget att prestera så bra som möjligt. Gå så långt som vi bara kan och förhoppningsvis vara med och slåss om guldet.

På torsdag inleder Småkronorna U18-VM med att möta Schweiz i Magnitogorsk.

VIDEO: Här tackar Luleåfansen av Jan Allan Sandström efter hans sista match

Annons:
Du kan lira Powerplay från Svenska Spel Sport & Casino varje SHL-omgång. Läs mer här!
Åldersgräns 18 år för spel online. Stödlinjen: 020-81 91 00.