Rasmus Asplund.
SHL

Har tagit stora steg i Färjestad – nu är framtiden oklar: ”Vet faktiskt inte så mycket själv”

ANNONS

Han har trots sin ringa ålder blivit en kulturbärare i Färjestad. Nu kan Rasmus Asplund dock ha gjort sin sista match i klubben. Nästa säsong kan det bli spel i Buffalo för centerlöftet.
– Dom tycker att jag har haft en bra säsong och så vidare. Jag får prata mer med deras organisation efter säsongen och höra hur deras tankar går, säger han till hockeysverige.se.

Färjestads Rasmus Asplund har just avslutat sin fjärde säsong i SHL med Färjestad. Totalt har han gjort 170 SHL-matcher, spelat två Junior-VM och ett U18-VM. Dessutom har han debuterat i Tre Kronor. Inför årets säsong utsågs han till assisterande lagkapten i Färjestad. Det hör också till saken att Rasmus Asplund endast är 20 år.

Säsongen 2017/18 var en ytterligare framgång för Rasmus Asplund i Färjestad. På 50 matcher svarade han för åtta mål och totalt 28 poäng, men själv är han ändå inte riktigt nöjd.
– 28 poäng är 28 poäng. Jag hade som mål att komma upp på 30 poäng. Nu missade jag det med två så statistikmässigt var jag väldigt nära att nå upp till målet jag satte upp för säsongen, berättar Rasmus Asplund för hockeysverige.se och fortsätter:
– Jag tycker själv att jag hade en lite för svag avslutning av säsongen för att nå upp till dom 30. Jag skyller lite på mig själv att jag inte avslutade tillräckligt starkt. Fram till jul hade jag en jättebra halva där allt flöt på väldigt bra. Sedan blir det lite dippar under en säsong.
– Om jag ska summera så var det en riktigt, riktigt stark föra halva. Sedan dalade det av lite i slutet av säsongen.

Bildbyrån

Rasmus Asplunds roll i Färjestad har växt under säsongerna som han varit i A-laget och inför årets säsong valde man att utse honom till assisterande kapten. Mycket tack vare hans goda ledaregenskaper.
– Det har betytt fantastiskt mycket för mig, självklart. Jag vill vara som spelare och människa en som går i bräschen och visar vägen. Att jag fått bära ett A på tröjan är något jag har gjort med stolthet i Färjestad eftersom det är den klubb jag växt upp med sedan jag var liten.

Framgångarna 20-åringen haft senaste säsongerna har också gjort att pressen på honom att leverera och prestera ökat, men det här har han själv inte sett som något problem.
– Jag tycker att jag har fått gått dom här naturliga stegen i Färjestads organisation. Från junior upp i A-laget. Sedan har jag fått axla en större roll varje säsong. Det började med att jag fick spela i en fjärdekedja och sedan har det växt fram till att jag fått en stor och betydande roll den här säsongen.
– Det har varit naturligt att ta dom här stegen i små, små steg och det har inte blivit för mycket ansvar direkt. Det har fungerat bra.

Inför årets säsong valde Färjestad att byta headcoach. Ut gick Leif Carlsson och in kom istället tidigare assisterande coachen Johan Pennerborn som till sin hjälp fick ”Ante” Karlsson och Gereon Dahlgren. Något som Asplund upplevde som en stor kontrast.
– Absolut. Pennerborn är väldigt pedagogisk och bra med människor utanför isen. Samtidigt är han duktig på att prata och lyfta frågor som gör att man öppnar upp sitt tankesätt lite grann.
– Jag tycker att han är en unik tränare på så sätt att han skiljer sig lite ur mängden. Sedan har Färjestad genomgått en ganska stor förändring och jag har märkt av den skillnaden på ett väldigt positivt sätt.

Det blev ”bara” kvartsfinal för Färjestad den här säsongen, varför lyckades ni inte ta er längre?
– Det finns nog miljoner svar på det. Släpper man upp något lag till 3-0 i matcher är det svårt att vända. Jag har inget riktigt bra svar på varför vi inte riktigt lyckas i ett slutspel.
– Vi hade en fantastisk grundserie med publik och allting runt om. Då blev det extra tråkigt när vi inte fick ihop sakerna då det väl började gälla och vi skulle vara med och visa att vi skulle vara med och kriga om pokalen.

När hockeysverige.se får den här intervjun med Rasmus Asplund har han just kommit innanför dörren efter att ha varit i Tjeckien och med Tre Kronor.
– Det har varit fantastiskt roligt att får representera Tre Kronor och det är en nivå till. Jag har lärt mig väldigt, väldigt mycket av att spela dom här landskamperna. Samtidigt är det ett naturligt steg i en karriär om man vill vidare, säger Asplund som inte är speciellt besviken över att han nu får kliva av Tre Kronor för den här säsongen.
– Absolut ingen besvikelse. Jag var där och krigade om platserna på samma villkor som alla andra, men jag räckte inte till den här gången. Det betyder att jag måste jobba på en del saker och driva min karriär framåt.

Rasmus Asplund

Snart börjar förberedelserna för nästa säsong, men vart Rasmus Asplund kommer att spela då är ännu inte klart.
– Jag vet faktiskt inte så mycket själv ännu. Min säsong tog slut igår och vi ska börja rådda i vad som händer och sker framöver. I alla fall kommer jag spendera mycket tid i Karlstad och Filipstad, ha min sommarträning här. Sedan får vi se vart dom andra bitarna faller på plats.

Vilka signaler har du fått från Buffalo som draftade dig 2016?
– Jättepositiva. Dom tycker att jag har haft en bra säsong och så vidare. Jag får prata mer med deras organisation efter säsongen och höra hur deras tankar går.
– Tanken är att jag ska till Buffalos camper i sommar och det är också något som jag vill åka iväg på själv. Jag har svårt att se att det inte skulle bli så.

Vilka signaler har du fått från Färjestad angående nästa säsong?
– Vi har väntat till säsongen har tagit slut och, som jag sa, så får vi vänta och se vart alla pusselbitar faller på plats, vart jag hamnar och vad som är bäst för min utveckling och karriär.

Nils Ferlin eller Färjestad, vad är störst i Värmland?
– Hjärtat slår för Filipstad så jag säger Nils Ferlin, avslutar Rasmus Asplund med ett skratt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch