Rickard Hugg.
OHL

Leksand inget alternativ för talangen – hoppas få stanna i Nordamerika

ANNONS

Den rådande konkurrenssituationen i Leksand fick honom att lämna för äventyret i Nordamerika. I Kitchener Rangers har det gått både bra och dåligt för Rickard Hugg. Men säsongen kan i alla fall avslutas på bästa möjliga sätt – nämligen med guld. 
— Under de senaste sex veckorna har jag spelat min bästa hockey, säger forwarden till hockeysverige.se. 

Rickard Hugg var en pålitlig poängplockare under fjolårssäsongen för Leksands J20-lag i Superelit. Hudiksvallsonen öste in 38 poäng (13+25) på 32 matcher. Men trots detta fick han bara chansen i elva matcher på SHL-rink i Leksand.

Det fick honom att tänka om inför den nästkommande säsongen. Han beslöt sig för att lämna dalaklubben och välja OHL-spel före allsvenskt spel eller möjligen J20-spel.
— Om man kollade på Leksands A-lag så hade de väldigt många forwards. Och jag kände att det var svårt som junior att kunna försöka slå sig in där. Juniorer får mindre chanser i Leksand, tyvärr. Och det tycker jag är väldigt tråkigt.
— Sedan kände jag att jag var klar med juniorligorna i Sverige, förklarar Rickard Hugg när hockeysverige.se når honom via telefon.

MISSNÖJD MED HELHETEN

Hugg stack till Kitchener Rangers och flyttade till Kanada, ishockeyns mecka. Han har bott hos en kanadensisk familj och fått två äldre syskon på köpet. För stunden är hans säsong fortfarande i full fräs. Kitchener spelar konferensfinal mot Rasmus Sandins Sault Ste. Marie Greyhounds, där Greyhounds just nu leder med 2-1 i matcher.

Men blickar vi till helheten så är tongångarna inte helt hundraprocentiga vad gäller hans egen prestation den här säsongen.
— Det har varit mycket nytt. Det är en helt annan kultur här borta, och spelet är väldigt olikt där hemma. Deras juniorligor håller betydligt högre nivå än Sveriges, och jag är säker på att många spelare i den här ligan skulle kunna hålla i NHL.
— Jag har bor hos en jättebra familj och med det har allt funkar hur bra som helst.
— För min egen del är jag lite missnöjd med det stora hela. Men det har varit otroligt kul. Och just nu spelar vi slutspel och jag tycker att det gått mycket bättre för mig den senaste tiden. Vi har många backar som varit skadade vilket gjort att forwards fått hoppat ner – och då har jag fått mer speltid, säger Rickard Hugg.

Äventyret har dock bjudit på många godbitar. Den kanadensiska juniorligan har ett fanatiskt intresse runtom sig, och media är och nafsar på de unga spelarna för jämnan.
— Det är otroligt hård mediabevakning som nästan inte går att beskriva. Vi har 7000 i arenan som tittar på våra matcher och stämning är fantastisk. Det är otroligt kul.

”KÄNDES SOM RÄTT STEG ATT TA”

Känner man inte av pressen?
— Jag försöker inte tänka så mycket på det. Jag fokuserar bara på att spela hockey och göra så gott jag kan. Jag tycker bara det är otroligt kul att det är så stort.

Säsongen är inte något lik den svenska vad gäller antal matcher per säsong. Under grundserien spelade Rickard Hugg totalt 66 matcher, i jämförelse med 32 matcher som han spelade i Leksands J20-lag. 19-åringen noterades för totalt 32 poäng (6+26) och i slutspelet har han gjort fem poäng på 15 matcher. Och det finns ingen ånger från Huggs sida att han lämnade Sverige.
— Jag tror inte att jag hade fått en bättre utveckling i Leksand. Det här kändes som rätt steg att ta. Det är klart man saknar alla polare och så, men, säger han och utvecklar vad han tillfört i sitt eget spel:
— Jag har blivit lite mer tuffare och intensivare. Man måste vara det eftersom att rinken är mindre. Allt är mycket mer tajtare och kompaktare.

Om vi blickar mot framtiden så är konferensfinalen mot Greyhounds närmast till hands. Rickard Hugg tror och hoppas att Kitchener har en bra chans, även om underläget säger annat.
— Jag tror verkligen att vi har en chans, men det är väldigt tajta matcher.

Rickard Hugg gjorde elva matcher i Leksandströjan säsongen 2016/17 i SHL. Foto: Bildbyrån/Andreas L Eriksson

TROR INTE PÅ SIG SJÄLV INFÖR NHL-DRAFTEN

Blir det final får Kitchener möta Hamilton Bulldogs eller Kingston Frontenacs. Troligtvis Hamilton, då de leder med 3-0 i matcher. Men efter säsongen står allt mer oklart. Till sommaren väntar en ny NHL-draft och en ny chans för Hugg att bli tingad. Men när hockeysverige.se frågar honom om hans tankar kring den, känns han inte allt för optimistisk.
— Jag har inte tänkt någonting på det. Jag har försökt att inte göra det, men det vore en kul grej om jag blev draftad. Men ska jag vara helt ärlig så tror jag inte att jag kommer gå. Jag har inte varit tillräckligt bra helt enkelt.

Varför har det varit tufft för dig?
— Jag har haft otroligt mycket lägen, men inte kunnat trycka in pucken så ofta. Jag spelade ganska bra de två första månaderna, men efter jul fick jag spela mycket i fjärde kedjan. Och spelar man i en fjärdekedja i en kanadensisk juniorliga, då får man inte spela särskilt mycket.
— Jag har alltid försökt göra mitt bästa och som sagt har det gått mycket bättre nu i slutspelet. De senaste sex veckorna har jag spelat min bästa hockey.

Han har ett kontrakt med Kitchener även nästa säsong. Men det står fortfarande inte ristat i sten om klubben faktiskt väljer att behålla honom.
— Jag tror och hoppas att jag blir kvar.

Känns oklart?
— Kitchener måste vilja ha mig kvar. Men det mesta talar för att de vill behålla mig.

Är Leksand ett alternativ om så inte blir fallet?
— Nej, inte just nu. Sverige är inte aktuellt, säger Hugg, som ändå inte stänger några dörrar helt för Leksand i framtiden:
— Vi får se vad som händer framöver. Man ska inte utesluta något. Men nu är jag bara fast inställd på Kitchener.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch