• Publicerat 25 april, 2018
  • Skrivet av Peter Ekholm
  • 0 Kommentarer
ÄNDRADE KULTUREN. Chris och Cam Abbott såg till att förändra kulturen i Rögle. Bland annat genom att ställa krav på spelarnas klädsel.Foto: Bildbyrån

Hur viktigt är egentligen mode och att klä sig rätt inom hockeyn?
I vissa fall har det ingen betydelse. I andra betyder det allt. För Chris och Cam Abbott – Rögle BK:s sportchef respektive huvudtränare – betyder klädseln så pass mycket att de under säsongen helt förändrade andras synsätt på klubben. Bokstavligt talat.
– Vi bad spelarna att respektera sig själva och varandra som proffs. Vi ville att de skulle bära kostym till hemmamatcher, slips var inte tvunget, men vi ville att de skulle se bra ut, berättar Chris Abbott för hockeysverige.se.

ÄNGELHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
I kontorsstolen bakom sitt skrivbord i Lindab Arena sitter Chris Abbott, för dagen klädd i en färgglad skjorta och ett par välpressade kostymbyxor. Stolen har varit hans sedan den 20 november i fjol då han gjorde sin första arbetsdag som sportchef i den skånska hockeyklubben.

Han och tvillingbrorsan Cam tog över klubben i ett skede då Rögle låg sist i SHL och när förändringar var nödvändiga för att vända de sportsliga resultaten. Men det var inte bara på isen något behövde göras, tyckte de. Därför införde de krav på kostym i samband med matcher och resor.
– Att klä sig rätt och snyggt leder till att man känner sig bättre och spelar bättre. Och om du inte spelar bättre så ser du i alla fall bra ut, förklarar Chris med ett leende.

Sagt och gjort. Två dagar efter deras intåg var det mer väldressade spelare som klev in genom entrédörrarna till den första matchen med tvillingarna Abbott vid styret. Motståndarna från Örebro fick inte bara en lektion i mode utan också i hockey. Rögle vann nämligen matchen med hela 6–1.


Foto: Bildbyrån/Matilda Ahlberg

FÖRÄNDRADE KULTUREN ÄVEN I LULEÅ

Hur mycket klädkoden faktiskt spelade roll i den triumfen låter vi vara osagt, men Chris tror att det hade viss betydelse för hur spelarna kände sig inför matchen.
– Som proffs vill man tas seriöst och se proffsig ut. Speciellt i din insats på matcher. Ser man bra ut och är nöjd över hur man ser ut och är tror jag hjälper, säger Chris.

De är uppvuxna i Kanada där klädkulturen hos hockeyspelare är annorlunda jämfört med Sverige. Redan i unga åldrar får de lära sig att matchdagar är speciella och att det är kostym som gäller på väg till rinken. Så var det när de var unga och så är det fortfarande. Därför har klädseln alltid varit viktig för tvillingarna. Chris berättar att de under sin tid i Luleå försökte ändra den svenska kulturen lite grann.
– Vi hade nog en del i att det ändrades där uppe. Vi kom i kostymer till matcherna och folk hängde på. Tränarna ändrade sedan så vi bar kostymer även på resdagar, berättar Chris.

Cam håller med sin tvillingbror. I båset är det en prydlig kostym som gäller, även om han sedan har lite friare tyglar än Chris när det gäller kläder då han som tränare också kan gå runt i träningskläder om dagarna.
– Det är också viktigt att klä sig efter situation. Som proffs eller tränare så känner folk igen en och då är det viktigt att man ser ut på rätt sätt, förklarar Cam.

Med så höga krav på sin omgivning och på sig själva borde modeintresset vara ganska stort hos bröderna Abbott, eller?
– Inte särskilt stort. Min fru klär mig… skrattar Chris högt och fortsätter:
– Nej, jag är inte jätteintresserad. Men jag vill se bra ut. Det är viktigt att göra ett bra intryck och ett par kostymbyxor och en skjorta hjälper till.
– Chris är väldigt välklädd. Han tänker på vad han tar på sig, han bryr sig nog lite mer om det än vad jag gör, fyller Cam i.


Foto: Bildbyrån/Ludvig Thunman

”DET ÄR VÅR IMAGE OCH UTSTRÅLNING”

När instruktionerna om klädkod kom förändrades också spelarnas syn på matchdagar till viss del. Självklart var de höjdpunkterna under veckorna redan innan, men att klä upp sig gjorde de mer speciella förklarar backen Alen Bibic, vilket var precis vad Abbotts ville åt.
– När man klär sig fint så känner man att det blir ett speciellt tillfälle och matcher är speciella tillfällen för oss, för då handlar det om att gå ut och prestera. Man känner sig bättre på så vis och man tar med sig den känslan in till matchen. Det var helt rätt att införa det, säger som också avslöjar att han trivs alldeles utmärkt i kostym.
– Det är vår image och utstrålning så jag tyckte det var klockrent. Det är vårt arbete och kan vi komma välklädda är det jättebra, fortsätter han.

Tvillingarna Abbotts intåg i Rögle förnyade inte bara spelarnas garderober, det blev också avstampet på en säsongsavslutning som innebar säkrat SHL-kontrakt trots att laget låg sist efter halva serien.
– Att vara en professionell idrottare eller ledare handlar om att vara och se proffsig ut också. Alla olika sporter har olika standards, men jag tycker att hockeyspelare generellt håller hög standard hur de uppträder och tar hand om sig själva, säger Chris.

Det finns ett engelskt uttryck som säger: ”look good, feel good, play good”, och kanske ligger det något i det just den här gången.

Artikeln presenteras i samarbete med Brothers – experterna på kostym, passform och stil.