Lawrence Pilut.Foto: Ronnie Rönnkvist

Igår var han med och slog Tjeckien med 3-1. Idag sades HV71:s stjärnback Lawrence Pilut vara klar för Buffalo. Själv tar han dock NHL-snacket med ro:
– Det är bara kul att det snackas där borta. Jag ser det som en extra push och NHL har alltid varit min dröm. Jag får ta allt det där efter det att landslaget är klart, säger han till hockeysverige.se.

SÖDERTÄLJE (HOCKEYSVERIGE.SE)

I förmiddags kom det ut uppgifter om att HV71:s back Lawrence Pilut skulle vara klar för Buffalo i NHL. Något som han bekräftade för hockeysverige.se inte var klart ännu. I ett sms skrev han:
 – Har inga kommentarer direkt. Jag har sagt att jag ska ta allt sånt efter landslaget. Jag kommer bestämma mig i framtiden om vilket lag jag väljer ingenting är klart än i alla fall.

Det är inte speciellt märkligt att 22-åringen från Tingsryd är högaktuell för spel i NHL eftersom hans vann SHL:s poängliga för backar med åtta mål och totalt 38 poäng. Dessutom fick han igår i Scaniarinken ta emot Börje Salming Trophy som ett bevis på att han har varit säsongens bästa back i serien.
– Det är först och främst en stor ära att ta emot det här priset. Att dessutom få så fina ord från Börje är helt otroligt, säger Lawrence Pilut till hockeysverige.se efter Tre Kronors vinstmatch.
– Det värmer väldigt mycket och ger en extra boost åt självförtroendet. Det här gör att jag vill bli ännu bättre och fortsätta vinna priser och matcher. Jag försöker hålla det drivet inom mig hela tiden, att tävla, tävla, tävla. Det är också det som gör mig till den människa jag är, att jag alltid strävar framåt.

Är tävlingsinstinkten en del av anledningen till att du är med uppe i toppen av poängligan för backar?
– En del av det i alla fall. Sedan handlar det om spelsinne och allt sådant. Jag tror också en viktig del är jobbet jag lägger ner där jag inte försöker tulla på någonting. När jag tränar så tränar jag stenhårt. Om jag jobbar hårt och är ödmjuk kommer bra saker att hända hela tiden. Jag tror på det stenhårt.

Lawrence Pilut.

Experter brukar säga att du läser isen väldigt bra, vad bottnar det här i?
– Jag kanske har fått det lite av farsan (Larry Pilut). Han var ju en avig center och hade ett bra spelsinne. När jag får pucken vet jag nästan redan vad jag ska göra med den. Jag försöker lösa det så konstruktivt som möjligt hela tiden.
– Jag gillar att hålla i pucken så mycket som möjligt och gillar spel som att trä in pucken till centern och sådana grejer.

Är det stor skillnad att spela ditt spel internationellt jämfört med nationellt?
– Jag försöker föra över mitt spel så mycket som möjligt. Det känns inte som om jag har kommit upp till den nivån ännu. Jag jobbar på det varje dag och i varje match känns som att jag höjer det lite allteftersom.
– Här är det lite smartare spelare och det går snäppet snabbare så jag måste vara lite extra på tårna hela tiden.
– Jag tycker ändå att jag har kommit in i det bra spelmässigt här och hittat spelstilen och tajmingen riktigt bra. Nu handlar det om att jag måste släppa loss lite mer också.

Framgångarna i SHL och Tre Kronor har gjort att snacket kring Pilut bland NHL-klubbarna har intensifierats.
– Det är bara kul att det snackas där borta. Jag ser det som en extra push och NHL har alltid varit min dröm. Jag får ta allt det där efter det att landslaget är klart.
– Jag har haft kontakt med min agent (Patrik Aronsson) och vi bollar lite fram och tillbaka. Mer än så har det inte varit. Jag tar allt det där genom honom.

Du har en säsong kvar med HV71, om du får ett anbud från NHL kan du sticka över då?
– Ja, jag har lite klausuler och så, men vi får se efter säsongen.

Ni har just slagit Tjeckien med 3-1, hur ser du på dina VM-chanser?
– Jag är med och tävlar och här för att försöka ta en plats, vilket jag försöker bevisa varje dag jag är här. Jag känner att ju mer jag släpper loss desto bättre går det.
– Vi har otroliga spelare med här. Det är bara att titta på Oliver (Ekman-Larsson), ”Klingan” (John Klingberg), Erik Gustavsson. Det är toppbackar i NHL och jag tycker att det är otroligt att få spela med dom. Det blir en nivåhöjare för mig själv också eftersom jag ser hur dom agerar på isen och jag vill själv vill hålla den klassen en dag.