Ingvar Thor Jonsson har spelat samtliga VM-turneringar som Island deltagit i.
Nyheter

Han har gjort 20 VM – hyllar förre HV-tränaren: ”Ville detta lika mycket som vi”

ANNONS

Hört talas om Ingvar Thor Jonsson? Inte det, faktum är att han troligtvis är den som spelat flest VM-turneringar av alla och allt tog sin början i Umeå på 80-talet.

Det är april 1999 i staden Krugersdorp, Sydafrika. Island ställde då upp i sitt första världsmästerskap i ishockey någonsin och med på isen fanns den då 18-årige backen Ingvar Thor Jonsson från klubben Skautafélag Akureyrar. Hans facit från turneringen i Sydafrika blev två mål.

VÄRLDSREKORD?

Jonsson har hunnit fylla 37 år och har sedan 1999 gjort 19 VM-turneringar till. Ett rekord? Enligt all tillgänglig statistik innehar Schweiz Mathias Seger världsrekordet med 16 spelade VM-turneringar, samtliga på a-nivå. Men det är svårt att få fram exakt data på antal turneringar gällande alla nivåer i pyramiden.
— Jag frågar mig själv ibland hur det kan komma sig att jag hängt i så länge, berättar Ingvar Thor Jonsson för hockeysverige.se och skrattar innan han fortsätter:
— Det är alltid lika kul när man är här och man vill ju ställa upp för Island. En del av mig vill ju att vi skulle ha tillräckligt många bra spelare så jag inte skulle få plats längre. Men en annan del av mig vill ju vara här fortfarande och spela.

Ingvar Thor Jonsson. Foto: Stefán Örn Sigurðsson

När landslagsbacken var tre år flyttade familjen till Sverige, närmare bestämt Umeå. Jonssons pappa hade kommit in på läkarlinjen på stadens universitet och det var under den tiden sonen fick upp ögonen för ishockey.
— Vi bodde där i sju år och det vara bara skidåkning och åka skridskor man kunde göra. Jag har provat många sporter som var roliga, men hockey var den enda som jag ville tävla i. Jag ville bara köra på. Det var min sport, det kände jag direkt.

Han deltog i Björklövens hockeyskola men det var först tillbaka på Island han började spela i organiserad form. På den tiden fanns det bara två rinkar på ön, bägge utomhus.
— Då kunde vi bara träna två-tre månader om året. Nu är det lite bättre, men ishockey är en jätteliten sport på Island. Det visas ingenting på TV och det är bara ett par tidningar som skriver.

Enligt eliteprospects har du vunnit sex mästerskap på Island, stämmer det?
— Minst. Jag tror det är många fler faktiskt, skrattar han.
— Jag tror att det är över tio, men jag vet inte riktigt hur många.

TVÅ SÄSONGER I DANSKA ANDRALIGAN

Ingvar Thor Jonsson har spelat på Island under hela karriären förutom två säsonger i mitten av 00-talet när han representerade Gladsaxe i den danska andraligan under tiden han pluggade i landet. Annars har några av klubbarna hetat Skautafélag Akureyrar och Vikingar

Island tillhör VM:s fjärde division som just nu avgörs i holländska Tilburg.
— Det känns som att alla är här för att vinna och spela riktig hockey, även om det inte går att jämföra med det stora nationerna. Men ändå älskar alla som är här hockey och försöker vara proffs under de här veckorna, berättar Ingvar Thor Jonsson när han tillfrågas om hur spelet och kvalitén är.

Hur ser du på din egna hockeyframtid?
— Jag vet inte. Jag tar ett år i taget. Jag hoppas att jag kan vara med ett år till då kan jag nå upp i hundra VM-matcher. Sen får vi se, jag har alltid roligt när jag är här, men jag hoppas det kommer fler unga killar som kan hänga med. Jag börjar ju bli långsam och skador tar längre tid att läka ju äldre du blir.

BÄSTA MINNET MED SVENSKEN SOM COACH

Mitt uppe i en lång karriär kan det vara svårt att sortera ut de bästa minnena. Men efter en stund kommer backen fram till att hans bästa hockeyminne är från när de slutade tvåa i fjärde-divsionen bakom Estland 2014.
— Det var när vi kom tvåa i den här divisionen. Det var en otrolig känsla och det var en turnering där allt studsade med oss. Vi hade et bra lag och allting hamnade på rätt plats. Vi spelade bra mot Estland som gick upp, vi hade ingen chans, men ändå en jämn match.
— Då sa vi att vi var bästa amatörlandslag i världen. Vi kände väl att alla andra landslag över oss, som Estland och andra lag i divisionerna över oss var proffs.

Tim Brithén, här i samspråk med Johan Lindbom, under sin tid i HV71. Foto: Bildbyrån

Detta är Islands bästa placering någonsin och coach då var HV71:s förre assisterande tränare Tim Brithén. En ledare som Jonsson hyllar.
— Han förstod och kunde läsa spelarna på rätt sätt. Han förstod vad det var vi behövde. Det var så klart en massa saker, men han fokuserade på några saker som vi fick att fungera.
— Jag känner att vi haft förbundskaptener som kanske sett ner lite på oss eftersom de är från större hockeynationer. Men Tim var ”heart & soul”, han ville detta lika mycket som vi. Det kände ju spelarna också, att han verkligen ville vinna och hade lika mycket känsla för laget.

Den pågående VM-turneringen har inletts med tre raka förluster för Island som i dagens match gör upp med lika segerlösa Kina. Med Ingvar Thor Jonsson på isen förstås.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL