SKUGGAD. SIdney Crosby fick se mycket av Nicklas Bäckström på söndagen.
Washington

Nicklas Bäckström fick stopp på Crosby: ”Ser det som en utmaning”

ANNONS

Washington Capitals ändrade i laguppställningen och matchade Nicklas Bäckströms kedja mot Crosby, Hörnqvist och Guentzel. Det var en nyckel när Capitals utjämnade matchserien till 1–1 mot Pittsburgh Penguins.
– Vi försöker spela så bra vi kan mot dem, säger Bäckström till hockeysverige.se.

WASHINGTON (HOCKEYSVERIGE.SE)
Precis som i första matchen fick Washington Capitals en bra start när Aleksandr Ovetjkin gav sitt lag ledningen reden efter 86 sekunders spel. Därefter flöt spelet på med fördel för hemmalaget.

Nicklas Bäckströms kedja gjorde ett bra jobb att neutralisera toppkedjan med Crosby, Hörnqvist och Guentzel, som har sprutat in poäng under slutspelet och på egen hand vände den första matchen mot Capitals till vinst. Trots att Pittsburgh fick spela powerplay var det Washington som skapade de giftigaste chanserna.

I ett av Pittsburghs numerära överlägen nådde en felpass fram till Bäckström, som kunde avancera mot en ensam Matt Murray i Pittsburghmålet, med två försvarare hängandes efter sig. Men i stället för att avsluta valde den notoriskt skicklige framspelaren Bäckström, som gjorde 21 mål och 50 assist under grundserien, att droppa pucken bakåt till en än mer frispelad Alex Chiasson, som inte kunde förvalta läget.
– Jag såg att backen till höger var på väg att svepa bort pucken från mig. Och så var Chiasson bakom mig, jag vet inte. Det är min instinkt, säger Bäckström till hockeysverige.se om situationen.

”PRATAR OM ATT KOMMA UT HÅRT”

Med fem minuter kvar av första perioden utökade Washington ledningen till 2–0. Målet granskades för målvaktsinterference efter att Brett Connolly svept med klubban under Murrays benskydd. Det såg ut som att målvakten förlorade balansen av Connollys klubba, och publiken i Capital One Arena drog bekymrat efter andan när reprisbilderna visades på jumbotronen, men strax senare kom beskedet från situationsrummet: målet godkänt, 2–0 till Capitals.
– Vi pratar alltid om att komma ut hårt, att spela bra i första perioden. Och jag tyckte vi gjorde det i dag, säger Bäckström.

Tidigt i tredje perioden kunde Connolly skapa andrum för Washington när han frispelad tryckte in 3–0. Under slutspelet har Washington tappat flera tvåmålsledningar och till synes förlorat allt självförtroende vid insläppta mål, även fast laget varit i ledning.Trots tremålsledningen såg det för ett tag ut som att historien var på väg att upprepa sig.

Kris Letang kastade in en puck som singlade in bakom en skymd Braden Holtby, och Pittsburgh knappade inte ett mål, 3–1 . Efter det tog Pittsburgh över spelet och anföll mot ett stundtals förvirrat hemmaförsvar.

”TRODDE FAKTISKT DET VAR MÅL”

I den tredje perioden rundade Sidney Crosby kassen, la in pucken intill stolpen där Patric Hörnqvist dök upp för att trycka pucken över mållinjen. Reprisbilderna såg ut att vara till Pittsburghs fördel, men situationsrummet tyckte annorlunda, och efter lång överläggning dömdes målet bort.
– Vi tappade lite självförtroende efter deras första mål, men sen kommer vi tillbaka. Jag såg inte riktigt situationen där det blev bortdömt, men eftersom spelarna firade trodde jag faktiskt att det var mål. Men ja, skönt momentum för oss, säger Nicklas Bäckström.

Patric Hörnqvist var inte lika säker på att hans mål dömdes bort korrekt.
– Jag trodde den var inne. De kunde inte se pucken. Från min vinkel, var den inne. Det är ishockey. Vad kan man göra åt det nu? säger Hörnqvist till nhl.com.

Washington kunde reda ut stormen efter det bortdömda målet. Bäckström avslutade matchen med att göra 4–1 i tom kasse, hans tredje mål i slutspelet. Ännu mer imponerande var hans defensiva spel mot Crosby och hans kedja.
– Vi försöker spela så bra vi kan mot dem. Vi ser det som en utmaning, de gjorde ju alla tre målen i den första matchen. Det gäller att vi spelar bra defensivt, säger ”Bäckis”.

Hur skiljer sig den här matchserien mot Pittsburgh jämfört med den förra mot Columbus?
– Det är tajtare. Sedan är det två bra målvakter där ute. Annars är det ganska likt, båda lagen kommer med hela laget vid anfall. Men sen känner jag väl att Pittsburgh har lite mer kraft i anfallsspelet.

JESPER SPANNE

Utjämnat – efter Hörnqvists bortdömda mål: ”Det är till hundra procent ett mål”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL