FRÅN HOCKEYHUNK TILL PRYDLIG HUNK Följ. Axel Jonsson Fjällbys förvandling. Foto: Bildbyrån & Kajsa Kalméus

Även om säsongen med Djurgården inte slutade som han önskat tror Axel Jonsson Fjällby att han kommer att vara nöjd när besvikelsen lagt sig. Med JVM, SM-semifinal och Tre Kronor-debut i bagaget ställer han nu in siktet mot NHL. Då är det dags för forwarden att bygga upp en stabil samling på kostymhyllan.
– Jag tror jag kan bli lite som Brent Burns, prova kostymer som sticker ut, säger Axel Jonsson Fjällby till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Mot Tjeckien – i Tjeckien – gjorde Axel Jonsson Fjällby sin Tre Kronor-debut för drygt en vecka sedan. Han fick spela boxplay i första bytet och fick ett baklängesmål i ryggen, men forwardstalangen är ändå nöjd med sina insatser i Carlson Hockey Games, och Sweden Hockey Games helgen därpå.

Tyvärr blev det ingen plats i VM för 20-åringen, något han inte tyngs av speciellt mycket.
– Jag är nästan förvånad att jag kom med till första och andra uttagningen, speciellt den andra när alla NHL-spelarna kom. Så jag hade egentligen inga förväntningar, även om det såklart hade varit jätteroligt att spela VM, säger stockholmaren.
– Men jag vet att jag har några år på mig också att försöka ta plats i ett VM så jag känner ingen brådska. Det här var en kul erfarenhet.

Den första hela säsongen i seniorhockeyn, med JVM-silver, genombrott i SHL och semifinal med Djurgården, blir ett år som han kommer att se tillbaka på med positiva ögon. Men inte riktigt ännu. Uttåget ur SM-slutspelet är fortfarande fastetsad i Axels bakhuvud.
– Nu känns det så klart surt, men med tiden kommer jag nog känna att jag gjort en bra säsong, det var en bra debutsäsong i seniorhockeyn. När jag tänker tillbaka lite senare i sommar kommer jag vara nöjd på det stora hela, säger Axel Jonsson Fjällby.


HÄR FÖRVANDLAS HAN. Axel Jonsson Fjällby besökte Brothers butik på Drottninggatan för en kostymprovning.
Foto: Kajsa Kalméus

SAMTAL FRÅN GARPENLÖV

Den för honom överraskande uttagningen till Tre Kronor var ett bra plåster på såret. Johan Garpenlöv ringde kort efter uttåget med Djurgården, och berättade att han ville ha med Axel till de två VM-förberedande turneringarna i Ryssland, Tjeckien och Sverige.
– Jag var väldigt nere efter torsken, men det hjälpte väl ändå lite att dämpa sorgen. Så då får man något nytt att tagga till för istället. Det kändes jäkligt kul.

Vilka skillnader upplever du är störst mellan spel med Juniorkronorna och med Tre Kronor?
– Det är samma som mellan junior- och seniorhockey i allmänhet. Det sker färre misstag och man får själv inte vara misstag. I juniorhockey kan man ofta klara sig om man gör något misstag, men jag tror det straffar sig hårdare i seniorsammanhang. Men samtidigt har jag vant mig vid det under hela säsongen med Djurgården.

Även om ingenting är skrivet i sten ännu är det ingen högoddsare att Axel Jonsson Fjällby inom en snar framtid ger sig av för nya äventyr på andra sidan Atlanten. Han draftades av Washington Capitals i den femte rundan 2016 och med den utveckling han haft är drömmen om Nordamerika inom räckhåll.
– Ifall de tycker att jag förtjänar en plats där så tackar jag ju inte nej, men jag kan absolut spela i Djurgården i ett år till. Det är samma där som med VM, jag känner ingen brådska. Oavsett hur det blir så blir det bra.


Brent Burns med sin hustru på fjolårets NHL Awards. Foto: AdMedia / Splash News

”JAG ÄR VÄLDIGT MODEINTRESSERAD”

Förutom de extraordinära hockeykvaliteterna är det inte helt ovanligt att även modet håller en hög nivå i världens bästa liga. Spelare som P.K. Subban, Brent Burns och Henrik Lundqvist har på sina egna sätt tagit sitt modeintresse till en ny nivå och byggt sina varumärken mycket kring hur de klär sig. En del kostymer är svåra att slita ögonen ifrån.

Men hur är det med Axel Jonsson Fjällby, är han en kostymmänniska?
– Nej, inte alls egentligen. Jag skulle säkert kunna bli det, men jag är 20 år liksom, jag har inte haft så många tillfällen där jag behövt ha kostym. Det är väl begravning och studenten. Och när man reser med laget, men då har ju alla likadana djurgårdskostymer. Annars tror jag aldrig att jag haft kostym.
– Men nu när jag provat ut en och den satt bra så blev jag ju lite sugen på att börja använda kostym lite mer. Kanske inte i vardagen, men när tillfälle ges. Jag trivs i kostym, men jag har inte så många.

Du är alltså inte alls främmande för att använda mer kostym när du åker över till Nordamerika?
– Ja, såklart. Jag är inte emot kostym alls, jag tror att om man måste ha kostym till matchdagar och allt sånt så tror jag att jag skulle ha ett intresse och ha lite fina kostymer. Lite åt Brent Burns-hållet, prova lite roliga kostymer som sticker ut lite. För jag är väldigt modeintresserad. Och jag tror att jag skulle kunna få ett kostymintresse.

Artikeln presenteras i samarbete med Brothers – experterna på kostym, passform och stil.

SE AXEL JONSSON FJÄLLBYS FÖRVANDLING HÄR:

 

VILL DU HA CHANSEN ATT KLÄ UPP DIG SOM AXEL?

Ta chansen att tävla med Brothers om ett presentkort på 1 000 kronor.
Lämna in ditt svar senast tisdag 8 maj.