Feb 4, 2017; Montreal, Quebec, CAN; Washington Capitals center Nicklas Backstrom (19) celebrates his goal against Montreal Canadiens with teammate right wing T.J. Oshie (77) during the third period at Bell Centre. Mandatory Credit: Jean-Yves Ahern-USA TODAY Sports *** Please Use Credit from Credit Field *** IBL …
Washington

Bäckström ledde Capitals till viktig bortaseger – ”Ser redan fram emot nästa”

Washington Capitals Nicklas Bäckströms förmåga att göra jobbet i det tysta är vida berömd. I match 3 av Stanley Cup-slutspelet mot ärkerivalen Pittsburgh Penguins placerade sig dock svensken självsäkert i strålkastarljuset.
– Vi ser redan fram emot nästa match, säger Bäckström efter nattens viktiga 4-3-seger.

Stanley Cup-slutspelet och Pittsburgh Penguins är uttryck som i decennier framkallat mardrömmar hos fans av Washington Capitals. Årets matchserie lagen emellan är den elfte i NHL:s historia. De tidigare tio? Nio segrar för Penguins, en för Capitals. I modern tid är dominansen än större. Tre gånger de senaste tio åren har lagen mötts – alla tre gånger har Penguins vunnit serien och sedan dessutom vunnit Stanley Cup.

Matchserien 2018 ser redan nu ut att kunna bli en modern klassiker.

Vid ställning 1-1 efter två matcher var det dags för match 3 i PPG Paints Arena. Det började bra för Capitals. Efter en mållös förstaperiod gav tunge backen John Carlson bortalaget ledningen med 1-0 i början av den andra perioden. Målet kom i powerplay och assisterades av Alex Ovechkin och Nicklas Bäckström – svenskens första av tre assist för kvällen. Penguins svarade sedan med mål från Jake Guentzel och Patric Hörnqvist innan ”Bäckis” återigen låg bakom ett mål, denna gången av Chandler Stephenson. Superstjärnan Sidney Crosby såg dock till att Pittsburgh gick till pausvila i ledning 3-2.

”FÖRSTA GÅNGEN I KARRIÄREN JAG SETT SNABB UT”
Capitals vägrade dock vika ner sig i denna match och efter en kvittering från Matt Niskanen såg matchen ut att gå mot övertid. Med under två minuter kvar bröt dock Nicklas Bäckström pucken i egen zon efter ett långt byte, krigade sig upp längs isen med hjälp av sina sista energireserver och spelade sedan fram radarpartnern Ovechkin som frälste bortalaget med bara 1.07 kvar att spela av perioden.

– De två är dynamiska tillsammans, berättade en glad Barry Trotz för Washington Post efter segern.

Bäckströms tre assist i matchen gör att han nu står på tolv poäng (3+9) på nio matcher i slutspelet.
– Det är nog första gången i hela min karriär som jag sett snabb ut, skrockade huvudpersonen själv om det matchavgörande målet.
– Vill du vara framgångsrik i slutspelet måste du vinna på bortaplan också och det är skönare att leda 2-1 i matcher än att ligga under. Vi ser redan fram emot nästa match.

Match fyra spelas i Pittsburgh natten mot fredag.

Pittsburgh – Washington 3–4 (0–0, 3–2, 0–2)
Pittsburgh: Jake Guentzel (8), Patric Hörnqvist (4), Sidney Crosby (8).
Washington: John Carlson (2) (Bäckström), Chandler Stephenson (2) (Bäckström), Matt Niskanen (1), Alex Ovechkin (8).

Washington leder serien med 2–1 i matcher.