Tomas MonténFoto: Bildbyrån

Tomas Montén straffas hårt efter att ha tagit av sig medaljen efter JVM-finalen. Han får inte coacha de tre första matcherna av nästa säsongs JVM.
– Jag visste inte om reglerna. Jag hade ingen tanke på det, säger han till hockeysverige.se.

Det slog ned som en bomb. Fem spelare och tre ledare, däribland förbundskaptenen Tomas Montén, stängs av flera matcher under nästa JVM-turnering. Detta efter att de tagit av sig sina silvermedaljer under pågående medaljceremoni efter JVM-förlusten mot Kanada.

Montén har nu uttalat sig om domen.
– Någon påföljd hajade man känt på sig att det skulle bli eftersom utredningen varit igång sedan efter VM. Det är som det är. Jag har läst min dom och jag har sett mitt straff, säger han till hockeysverige.se.

Förbundskaptenen säger att han inte kände till reglerna kring medaljceremonin.
– Det är för dåligt av mig. Det är klart jag ska veta om alla regler. Jag gömmer mig inte. Men jag visste faktiskt inte om reglerna. Jag hade ingen tanke på det. Men jag förstod ganska snabbt efteråt, när det blev livat, att det är klart det finns regler. Det är bara att acceptera.

”DET ÄR JÄVLIGT SURT”

Tomas Montén tänker inte skylla ifrån sig efter att IIHF:s stenhårda dom fallit.
– Jag har ingen annan att skylla på än mig själv, det är det som grämer mig. Man grämer sig liksom fortfarande över att ha förlorat en JVM-final med minsta möjliga marginal efter en bra match och en bra turnering. Det är jävligt surt.

Kommer ni överklaga domen?
– Jag vet inte. Jag pratade med min chef Tommy Boustedt igår och med ordförande Anders Larsson. Och de där frågorna får Anders svara på. Han är vår ordförande och vår högsta ansvarige. Jag följer den inrådan han har.

Montén, som just nu jobbar med Tre Kronor inför VM som drar igång på fredag, säger att han lärt sig något efter det inträffade.
– Ja, det är klart det blir en läropeng. Det här kommer aldrig hända igen. Varken med spelare i laget eller mig själv. Det är väl det positiva.

STÄNGS AV: Fem spelare och tre ledare stängs av från JVM-starten