Filip Hållander.
Timrå IK

”Så här i efterhand känns det ändå som jag tog ett bra beslut”

ANNONS

Han gick upp i SHL med klubben i hans hjärta och nu väntar en spännande draft. Men när succésäsongen ska summeras kommer också ett tungt minne upp för Filip Hållander. Han tvingades avstå U18-VM.
– Jag måste även tänka på att jag har en viktig sommar framför mig med sommar fys och allt sådant, säger han till hockeysverige.se.

För vissa betyder Timrås avancemang till SHL mer än för andra. En som avancemanget betydde mycket för är lagets jättetalang, Filip Hållander, som spelat i klubben sedan han började med hockey.
– Timrå betyder mer för mig än vad någon annan kan ana. Det är väldigt speciellt att fått gått genom ungdomsleden hela vägen upp dit där jag är nu, i A-laget. Det här är min klubb, säger 17-åringe Filip Hållander som har många fina minnen från ungdomsåren i klubben, men ett sticker ut lite extra.
– U16-SM när vi gick till final. Tyvärr förlorade vi den, men det var tillsammans med spelarna jag hade spelat med sedan U9. Det var grabbarna jag hade växt upp med. Att då få avsluta på ett sådant sätt var kul.

Det finns också mycket hockeyblod i familjen Hållander. Många av oss minns säkert pappa Patrik som även han spelat i Timrå men även i bland annat Hammarby, Sollefteå och Järved i motsvarande dagens Hockeyallsvenskan.
– Han har betytt otroligt mycket, vilket hela familjen gjort. Självklart har han lite extra erfarenhet eftersom han spelat själv också.
– Pappa har gett mig lite tips samtidigt som han är lätt att prata med efter matcher, träningar och allt möjligt.

Hade du honom som coach någon gång?
– Ja, det hade jag, under mina första år då jag var runt nio, tio år. Sedan var det skönt att få slippa honom (skratt). Men det är verkligen skönt att kunna ha honom som bollplank, lufta lite tankar och idéer.

Med tanke på ditt stora Timrå-hjärta, kan du beskriva känslorna i Karlskrona när slutsignalen går där nere?
– Det var så mycket känslor på en och samma gång. Jag var rörd, tårögd och jäkligt glad. Det tog några veckor att smälta att vi hade lyckats.
– Just då förstod jag inte mycket mer än att det var stort glädjerus i kroppen, men nu i efterhand har jag förstått vad vi har ställt till med.

Vad tror du det här betyder för Timrå Kommun?
– Otroligt mycket tror jag. Det kommer att bli ett mycket större intresse kring Timrå IK. Hela staden behövde ett lag i högsta serien och nu har vi det. Dessutom känns det som vi har bra förutsättningar inför nästa säsong.

Vem var den första du ringde efter slutsignalen?
– Det var nog pappa eller mamma. Jag vet inte vem jag ringde först, men det var någon av dom.

Om du ser tillbaka på säsongen, vad är det som gör att ni fixar det här till slut?
  Jag tror det handlade mest om vår gruppdynamik. Lagmoralen, hur vi kommer ihop som grupp på ett annat sätt än vad jag tror något annat lag gjorde. Vi kände hur vi offrade oss för varandra och hur högt till tak vi hade.
– Till det hade vi ett väldigt bra försvars- och målvaktsspel som lade vi en väldigt bra grund. Det är så speciellt att spela i Timrå tillsammans med alla i laget. Jag menar alla dom här klyschorna att alla ska kunna prata med alla och så vidare, men så är det verkligen här. Det finns inga hard feelings eller någonting.

Filip Hållander jublar efter ett mål mot Leksand.

Filip Hållanders säsong har varit över förväntan. På 40 matcher svarade 17-åringen för nio mål och totalt 20 poäng.
– Det gick superbra fram till jul. Sedan smög sig knäskadan på och efter det har spelet gått lite tyngre. Nu ska jag inte gnälla för vi gick ju upp, men det blev lite sämre för min egen del under andra delen av säsongen.

Knäskadan påverkade givetvis hans prestation, men den gjorde även att han gick miste om en given plats i U18-VM.
– I början påverkade det mig inte supermycket, men sedan blev det värre och värre. När jag inte heller fick åka på U18-VM var det såklart jättetråkigt. Det är ändå en väldigt stor turnering och många som är där och tittar på oss.
– Det hade varit väldigt roligt att få åka dit, visa upp sig och kämpa om dom ädlaste medaljerna. Samtidigt fick jag tänka lite mer långsiktigt och inte bara på turneringen i sig. Jag måste även tänka på att jag har en viktig sommar framför mig med sommar fys och allt sådant. Jag måste bygga på mig inför nästa säsong då jag förhoppningsvis ska ta ett större steg i min utveckling. Så här i efterhand känns det ändå som jag tog ett bra beslut.

Även om förbundskaptenen Torgny Bendelin var besviken har du förståelse för Timrås beslut?
– Ja, det förstår jag absolut. Jag är deras spelare och dom vill att jag ska vara hel till nästa säsong och inte att det ska komma en skadad spelare till säsongsstarten. Nu i efterhand är jag glad att dom tog det beslutet. Samtidigt förstår jag att landslaget ville ha med mig, men nu blev det som det blev.

Med tanke på att du gör en väldigt fin säsong i Hockeyallsvenskan, hur går dina tankar inför draften?
– Det ska bli en jätterolig upplevelse att få åka dit. En ny upplevelse som jag inte varit med om tidigare. Jag har suttit uppe många nätter och sett på när olika spelare blivit draftade. Att själv få vara där och kanske bli draftad är bara det iväldigt kul och stort.

Och om det blir Vancouver?
– (Skratt) Det hade varit jäkligt roligt om jag hamnade där med Elias (Pettersson) och ”Dalle” (Jonathan Dahlén). Då hade vi haft en riktig Timråhörna där.
– Nu är inte det något jag fokuserar jättemycket på och jag kan inte heller göra någonting åt saken, alltså vilka man blir draftad för. Det är bara att åka dit och ha kul. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch