SKAPAR ELEGANS. Viktor Broström, 24, hjälper män att dressa upp sig.Foto: Kajsa Kalméus

Precis som så många andra som omskrivs på denna sida ägnade Viktor Broström sina ungdomsår åt ishockey. Men sedan sadlade han om. I dag jobbar han som ”kostymkonsult” hos Brothers – och hjälper bland annat hockeyspelare att hitta rätt i passformsdjungeln.
– Hockeyspelare har ofta problem att få byxorna att sitta bra, säger Viktor Broström, 24, från Skellefteå.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
På nedre plan i Brothersbutiken på Drottninggatan i Stockholm huserar Viktor Broström om dagarna. Där hjälper han kunder med allt ifrån att hitta rätt näsduk till kavajen till att ta fram helt måttsydda och personliga kostymer på beställning.

Han flyttade till huvudstaden som 20-åring efter att ha lagt hockeykarriären på hyllan, och sedan fyra år tillbaka är han en del av Brothers personalstyrka, nu med full fokus på kostymer.
– När jag började här var målgruppen en annan, ett lite äldre segment av herrar. I dag kommer det in allt ifrån hippa 18-åringar och studenter som vill ha schyssta kostymer till äldre farbröder som kommer in och ska ha sin raka kavaj med en lite poppigare skjorta. Det är skitkul. Man möts av mycket, säger Viktor när vi träffar honom i den hemtrevliga butiksmiljön.

Viktor är en av tre i personalstyrkan som arbetar med konceptet ”Made To Measure”. Det är en tjänst där du som kund får möjlighet att använda fantasin ordentligt och skapa kostymen du alltid drömt om, tillsammans med en ”kostymkonsult”.
– Det är ungefär en på hundra som kan gå in och köpa en kostym ”off the rack”, utan att ändra någonting. Sedan är ju inte alla medvetna om att den kanske inte sitter bra, förklarar Viktor.
– Med Made To Measure får du välja exakt vad du vill ha. Du får välja tyg, slag på kavajen, dubbelknäppt eller enkelknäppt, knappar, innerfoder. Det är en aspekt av konceptet. Det visuella.

Nästa steg i processen är att med hjälp av kostymkonsulten prata igenom allt som kan tänkas vara relevant när kostymen ska sys. Viktor går igenom hur en kostym ska sitta, tar reda på om kunden haft några kostymproblem tidigare, kanske har han sluttande axlar som gör att kavajen lägger sig fel över nacke eller bröstkorg?
– Du uppnår ett helt annat resultat av kostym. Och det är väldigt härligt när du väl sätter på dig den där måttsydda kostymen med din egen design och din egen prägel på den. Och när den sitter så pass bra så är det kul, säger Viktor som älskar att se glädjen hos sina kunder när de drar på sig sin specialsydda outfit.
– Även om du upplever att du inte har den perfekta kostymkroppen så kan vi göra en kostym som gör att det ser ut som att du har det.


Foto: Kajsa Kalméus

”EN KOSTYM SKA SITTA SMALT MEN INTE TAJT”

Att vara välklädd som hockeyspelare är mer eller mindre en norm när vi blickar bort över Atlanten. Att bära kostym är mer eller mindre ett måste vid matcher och resor. Men även i svensk hockey börjar stil och mode bli mer och mer aktuellt, och som gammal hockeyspelare vet Viktor vilka problem de kan stöta på när de ska köpa kostym.
– Framför allt är ju hockeyspelare väldigt bra tränade. Jag vet hur hårt de tränar och var musklerna ofta sätter sig, det är framför allt lår och rumpa som kan vara ett problem. Så det kan vara svårt att få kostymbyxorna att sitta bra, där ska det finnas ett pressveck och se ut på ett speciellt sätt. Även vader, axlar och överarmar kan vara ett problem. Men det varierar såklart från kropp till kropp.

Hur hjälper ni en hockeyspelare att lösa så att kostymen sitter bra?
– Rent passformsmässigt så kanske det funkar med en ”slim fit”-modell på kavajen men man kanske måste gå på en rakare passform på byxan just för att få plats med låren. Och för att det inte ska se ut som att man lånat farsans kostym, så får vi i sådana fall sy in byxan i midjan, lägga upp dem ganska rejält och sedan sy in byxan i fotvidd så att man håller en smal passform på dem. Det jag brukar säga till mina kunder är att en kostym ska sitta smalt men inte tajt.

Vilka är dina främsta tips för en person som ska köpa kostym för första gången?
– Först ska du tänka på användningsområdet. Är det till jobbet? Är det till mer formella tillställningar? Och sedan ska du tänka på färg. Det är många som kommer in och köper en kostym i svart och det tycker jag är dumheter. Svart har man på begravning. Det är bättre att gå på något blått eller mörkgrått, då kan du ha den på en bal eller bröllop, men även på jobbet. Och så kan du använda kavajen eller byxan var för sig i kombination med annat. Då får du ett stort användningsområde.
– Och sedan ska du såklart hitta en passform som är bra och som passar med det andra du har i garderoben. Den första kostymen ska vara en baskostym, lite mer klassisk och tidlös. Då har du en kostym för livet.

Är det okej att ha något annat än finskor till kostym?
– Absolut! Men det beror på tillställning. Kommer du till ett bröllop i sneakers skulle jag nog säga att du har hamnat fel. Men du kan absolut ha sneakers, eller kanske framför allt loafers, om du vill ha en lite ledigare stil.

Vilka trender ser du på kostymsidan i år?
– Det har blivit mer och mer udda kavajer med udda byxor. Breda slag, hög midja på byxan. Sedan har vi kommit tillbaka lite till den bredare silhuetten. Byxan ska inte sitta supertajt längre. Även kavajlängden har blivit lite längre.


I sina egna kostymer har Viktor Broström låtit sy in namnet på några av sina favoritlåtar.
Foto: Kajsa Kalméus

”GAMMAL JEANSNÖRD”

24 år. Kommer från Skellefteå. Har en bakgrund som hockeyspelare i ungdomsåren.
– Jag har jobbat i butik sedan jag var sjutton. Det var en period där jag jobbade, spelade hockey och gick på gymnasiet. Sedan bestämde jag mig för att fortsätta jobba med kläder, som förutom sport är mitt största intresse. Jag jobbade i butik där uppe och när jag var 20 flyttade jag ner till Stockholm och började jobba på Brothers. Har varit här ända sedan dess. Gammal jeansnörd som gått över till att jobba med mer dressade plagg.

Vad är det bästa med Brothers som varumärke och koncept?
– Det absolut bästa är den expertis som finns i butiken och vårt sortiment utifrån vad du betalar och vad du får ut för pengarna. Det kan vara lite svårt att gå att handla den här typen av kvalitet någon annanstans, samt få samma expertishjälp, till dessa priser.
– Vi hjälper från att du går in i butiken tills du lämnar med förhoppningsvis en kostym i handen.

Vad skiljer Brothers från konkurrenter på samma marknad?
– Framför allt att vi som jobbar här är väldigt drivna och har koll på sakerna. Vi är här för att assistera dig att hitta det du ska köpa. Du kan köpa kostymer överallt och så som jag ser det så spelar det kanske inte så stor roll var du handlar. Men det som gör att du kommer tillbaka är bemötandet och expertisen hos den personen som hjälper dig.


Foto: Kajsa Kalméus

EN PÅ HUNDRA KAN KÖPA ”OFF THE RACK”

Made to Measure.
– Ett koncept vi haft på Brothers i fyra år. För ett och ett halvt år sedan började jag jobba nära inpå det. Och det har skjutit i höjden. Och anledningen till det är att klassiskt herrmode har blivit en sån himla trend. Mycket välklädda killar som vill klä sig i kostym. Och framför allt hur det här med passform har blivit en stor grej även för män. Det är ungefär en på hundra som kan gå in och köpa en kostym ”off the rack”, utan att ändra. Sedan är ju inte alla medvetna om att den kanske inte sitter bra.
– Det är alltid någon uppläggning, man lägger upp ärmar, tar in ryggen på kavajen, midjan på byxan och så vidare. Och det

Hur lång tid tar det?
– Du bokar en tid på en och en halv timme. Där snackar vi om vad du vill ha och vad du haft för problem med kostymer tidigare. Och Sedna guidar jag dig igenom alla valen kring tyger, slag, design, knappar, innerfoder, vill du ha ett monogram i kavajen osv. Och sedan gör vi en måttning, en first fitting. Sedan när vi är klara med det så lägger jag en order och den sys. Sedan skickas den till butiken, det tar ungefär sex veckor. Och så bokar vi in en second fitting. Då provar vi kostymen du fått och därifrån kanske den antingen sitter perfekt eller så är det lite småändringar. I så fall skickar vi iväg den till en skräddare och så tar det ytterligare 2-3 dagar.
– Sedan sparar vi alla mått. Så man kan gå in och beställa sin modell i en ny färg med nya knappar till exempel. Du får en egen måttprofil som är sparad på Brothers.

Artikeln presenteras i samarbete med Brothers – experterna på kostym, passform och stil.

SE AXEL JONSSON FJÄLLBY FÖRVANDLAS: