• Publicerat 9 maj, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
MENTOR. Mika Zibanejad har blivit som en storebror åt Lias Andersson.Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

Tidigt draftad, höga förväntningar och stor press. Mika Zibanejad gick igenom den tuffa processen att slå sig in i NHL som ung spelare för fem år sedan. Nu använder han sina erfarenheter för att hjälpa lagkamraten Lias Andersson under en liknande resa. Både i New York Rangers och Tre Kronor.
– Jag har varit där själv och tyckte det var lämpligt att kunna hjälpa honom, ge lite råd och lyssna, säger Zibanejad till hockeysverige.se.

KÖPENHAMN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Att kliva in i NHL som tonåring kan vara både skrämmande och överväldigande. För att lyckas krävs det inte bara att man är tillräckligt bra som spelare, det krävs också att man har uppbackning och stöttning från sin omgivning.

Den typen av stöd kommer inte sällan från lagkamrater av olika slag. När Mika Zibanejad klev in i NHL och Ottawa Senators som storögd 18-årig rookie hade han både Daniel Alfredsson och Erik Karlsson att luta sig emot. Men det var framför allt en annan spelare som visade honom vägen. En spelare som hade varit med om exakt samma resa som Zibanejad var på väg att ge sig ut på.

Kanadensaren Kyle Turris, i dag i Nashville Predators, gick redan som tredje spelare till Arizona Coyotes i draften 2007. Han klev in i ligan under stor press i tidig ålder och hade svårt att leva upp till den omänskliga press som hade sats på hans axlar.

Det var erfarenheter som kom till nytta för Zibanejad när han kom till Ottawa efter att ha draftats som sjätte spelare 2011. Turris tog honom under sina vingar och kom med lugnande uppmaningar som banade väg för svensken.
– Han pushade mig och försökte få bort den här oron man hade. Det är väldigt lätt när man är ung att hänga upp sig på saker och slå ned sig själv på det sättet. Det är viktigt att kunna släppa det och fortfarande veta att man är en bra spelare, säger Mika Zibanejad, numera i New York Rangers.


Zibanejad och Turris mot varandra under Stanley Cup-slutspelet i fjol.
Foto: IBL/Daniel Lea/CSM/REX

”HAN HAR BETYTT JÄKLIGT MYCKET”

Var det något Zibanejad lärde sig av Turris var det vikten av att inte älta misstag och tillkortakommanden för mycket.
– Bara för att man kanske inte har den bästa matchen blir man inte en sämre spelare. Det gäller att man tror på sig själv, för det kommer att gå upp och ned, framför allt i början av karriären. Det är viktigt att kunna glömma saker snabbt. Det hjälpte Kyle Turris mig med, berättar han.

Fem år efter att själv ha etablerat sig i ligan har Mika Zibanejad själv iklätt sig Kyle Turris gamla roll. All kunskap han har fått genom den tidigare lagkamratens ord, men även sina egen erfarenheter använder han för att guida en ung lagkamrat i Rangers och Tre Kronor, Lias Andersson.

När den 19-årige rookien kom in i NHL i sluttampen av säsongen sträckte Zibanejad snabbt ut en hjälpande hand. Ett synnerligen uppskattat initiativ, visar det sig.
– Han har tagit hand om mig sjukt bra, både borta i USA och sedan vi kom hit, säger Lias Andersson.
– Han har betytt jäkligt mycket för mig och jag uppskattar det väldigt mycket.

”JAG HAR VARIT DÄR SJÄLV…”

Det är just erfarenheterna som Zibanejad bär på som har varit till gagn för Andersson.
– Han var i ungefär samma sits när han var i min ålder och kom över till NHL. Nu har han tagit sig tid och förklarat för mig hur allt gått till, ringt och kollat så att allt är okej och verkligen visat att han bryr sig. Det är något jag är enormt tacksam över och kommer att komma ihåg resten av livet, säger Lias.

Zibanejad skrattar när han hör lagkamratens lovord.
– Nu ska jag inte ta så mycket cred… Jag försökte bara vara där för honom, surra mycket och se till att han har någon att hänga med. Var det någonting han behövde var det bara att fråga.
– Jag försöker driva lite med honom så att han slappnar av och har kul. Det är enkelt att bli lite uppstressad i den situationen vi var i med Rangers och den pressen han har på sig också. Jag har varit där själv och tyckte det var lämpligt att kunna hjälpa honom, ge lite råd och lyssna på vad han har att säga.


Foto: Bildbyrån/Petter Arvidson

Det finns många talangfulla spelare som tappar sig själva när de kommer in i NHL. Kanske mest för att man har lite för mycket respekt för både omgivning och motståndare. Det här är något som Mika Zibanejad varit extra noga med att påpeka för Lias Andersson.
– Det viktigaste är att han fortsätter spela sitt eget spel och utvecklar det i NHL, menar han.
– Det är enkelt att försöka anpassa sig efter vad coachen vill, men jag tror det är viktigt att bygga sin grund och utveckla sig i sitt spel. Självklart ska du spela lagets system, men det får inte ta över vem du är som spelare. Det är något jag hoppas han tar åt sig och jag tyckte att han spelade bra i de matcherna han var uppe och gjorde.

KALLADES ”FORTNITE-LIAS”

Sju matcher hann det bli med Rangers för Lias Andersson i Rangers innan lagets säsong var över och landslaget kallade. Mika Zibanejad har gillat av vad han har sett av sin nya lagkamrat. Både i NHL och på VM.
– Han jobbar hårt, har bra offensiva kvalitéer och är hård på pucken, säger han om lagkamraten.
– Nu har vi mycket spetsspelare i Rangers, så jag tror det kan vara bra och nyttigt för honom att lära sig från de som varit med lite längre. Sedan tror jag det är bra om han har nån han liknar i spelet som han kan kolla lite extra på.

Att vara en av de yngsta i Tre Kronor kommer givetvis med ett pris. Mika Zibanejad tar alla chanser han kan få att pika sin protegé. Med kärlek förstås.
– Jag försöker driva mycket med honom och är på honom mycket. Det är rätt roligt. Men det är för att jag ser potentialen i honom och vill få honom att slappna av. Han är rolig att hänga med också. Han sprider glädje, säger Zibanejad med ett leende.

Har han hunnit få något smeknamn än?
– Nja, det kommer nog längre fram, men under Sweden Hockey Games var han tvungen att komma in genom ismaskinsdörrarna hela tiden. Då blev det ”Fortnite-Lias”.