DRESSAD. Efter alla år i rutan har Björn Oldéen fått känsla för hur en bra kostym ska se ut.Foto: Kajsa Kalméus

Likt mörkblå uniformer på poliser och stiliga matchtröjor på ishockeyspelare är vi vana att se profilerna i C More-studion välklädda i kostymer och kavajer. Och precis som ishockeyspelare har sina rutiner inför match är det en del i Björn Oldéens mentala förberedelser att klä på sig kostymen.
– Hockeyspelare går ju inte bara till arenan och är redo för nedsläpp. Och det är samma för oss, säger Oldéen till hockeysverige.se.

SKÖNDAL (HOCKEYSVERIGE.SE)
I Björns garderob hänger tolv kostymer. Ett par i beige ton, en brun, en ljusblå, en svart. Resten har varierande toner av mörkblå, toner som ett öga behöver tränas för att upptäcka skillnaden på.

Bredvid kostymerna hänger mängder av skjortor och en gedigen samling slipsar. Tillsammans utgör plaggen en brett och välsorterat bibliotek att besöka när det är dags för arbete.

Men Björns garderob har inte alltid varit så välfylld på kostymfronten.
– Det tog sin lilla tid att bygga upp grunden. På första jobbet hade jag min studentkostym och den hade jag ju inte haft på flera år. Jag hade tre slipsar som hängde färdigknutna, för jag kunde ju inte knyta en slips. Och de hade helt förstörda när de hängt sådär i flera år så de gick inte att knyta om. De var bara att fimpa, minns Björn.
– När jag fixat en ny slips fick jag åka hem och be min pappas sambo knyta den åt mig.

Tidigare år har kanalen samarbetat med specifika leverantörer och märken, vilket gjort att de som syns i rutan varit något styrda i vad de tar på sig. Ibland har de fått färdiga paket med kostymer och slipsar, som en stylist valt ut till dem.
  Jag har väl någon som jag fick tilldelad som jag inte trivdes i. Och det handlade inte så mycket om färgen, utan mer om passformen.
– För mig är det mycket känslan. Det ska kännas bra. Och det är mycket som kan påverka det.


Foto: Kajsa Kalméus

DET FÅR INTE ”KRYPA” I BILD

De senaste säsongerna har Björn och hans kollegor fått välja fritt vilka märken och modeller de ska använda sig av, och får hjälp av stylisten att hitta det som faller dem i smaken. De får vara med och påverka vad de ska klä på sig innan strålkastaren slås på.
– Sedan finns det vissa grejer som är bestämt, som att vi ska ha kostym och slips. Och Lasse (Granqvist) kör fluga, såklart. Och gärna vit eller blå skjorta.
– Jag tror mina kvinnliga kollegor har ganska fria tyglar också, när det kommer till blusar och så.

Får ni, om ni vill, gå ”wild and crazy” när det kommer till slipsar och näsdukar?
– Ja, förutsatt att mönstret och färgerna funkar i rutan, att det inte ”kryper” i bilden. Men annars är får vi absolut låta personligheten komma fram. Stylisten har varit på mig att kanske testa något som sticker ut mer, man fastnar ju lätt inom sina ramar. Så det är bra att ha någon som är på en lite, att testa nya grejer.

Vad är det viktigaste för dig när du väljer ny kostym?
– Det man kollar på först är ju färger, eftersom det är det man ser i butiken. Men passform är verkligen nummer ett. Hur det egentligen sitter.

”DET ÄR EN DEL I FÖRBEREDANDEPROCESSEN”

C More-profilen berättar att hah inte varit en kostymperson tidigare, och han har inte kostym till vardags.
– Men det är väldigt härligt att sätta på sig kostym, även om det kanske inte är det mest bekväma plagget.

Han jämför processen att klä sig inför en sändning med den process en ishockeyspelare går igenom inför match.
– Hockeyspelare går ju inte bara till arenan och är redo för nedsläpp. Det är ju en avsmalningsprocess i det mentala, man förbereder ju sig noga. Hockeyspelarna sätter på sig sina värmningsgrejer, de spelar lite fotboll, tar på sig all utrustning, de värmer på isen, de tar på sig matchstället och sen är de redo.
– Det är samma sak med kostymen. Den är en del i förberedandeprocessen.

Har du någon gång råkat ut för en kostymkris precis före sändning?
– Jag brukar byta om hemma innan jag åker in till studion, men någon gång hade jag varit på ett möte före sändningen så jag hade skjortan i handen. Och så tappade jag den och råkade trampa på den så det blev svarta trampavtryck på den vita skjortan. Då blev det lite stressigt. Jag började fundera på att buda dit en annan eller om jag skulle hinna sticka ner till stan och köpa en ny. Men i en städrum vid studion hittade jag ett blekmedel som jag kunde skrubba med, och då fick jag bort det.

Har du någon absolut favoritkostym?
– Jag har en brun som jag haft några år, och den kanske börjar bli lite sliten men jag håller kvar i den ett tag till.

Tröttnar du på kostym ibland?
– Nej, det är en del av att gå till jobbet, det hör till. Det blir ju en känsla. Man känner sig snygg.

Artikeln presenteras i samarbete med Brothers – experterna på kostym, passform och stil.

SE AXEL JONSSON FJÄLLBY FÖRVANDLAS: