Vegas Golden Knights
Vegas

KRÖNIKA: Fanns inte för ett år sedan – nu är de fyra segrar från Stanley Cup-final

ANNONS

Ibland sker saker som är svåra att förklara. Saker som vi bara får acceptera för vad de är och, om vi inte redan gör det, lära oss att uppskatta. Vegas Golden Knights, laget som inte fanns mer än på pappret för ett år sedan, är bara fyra segrar från en Stanley Cup-final.

De var kanske inte hånade. Men de var i alla fall uträknade. En av de mest generösa prognoserna för Vegas Golden Knights inför säsongen, signerad kanadensiska The Athletics statistikguru Dominik Luszczyszyn, sa att nykomlingen skulle landa på omkring 82 poäng. Laget var ju ett ”band of misfits” – spelare andra klubbar i flera fall förhandlat till sig att George McPhee skulle plocka i expansionsdraften. Men såhär sju månader efter lagets första match, och första seger, i ligan kan vi bara konstatera att vi bevittnar en magishow i Vegas.

Under veckan som har gått har ämnen figurerat om att Vegas dragit nytta av väldigt förmånliga expansionsdraft-regler och att lönetaket tvingat de andra klubbarna att offra de spelare som nu gör succé i Nevada. Naturligtvis var det en ganska förmånlig historia för Vegas. Men samtidigt kan man vända på det: NHL kanske har hittat rätt i reglementet? Nashville Predators gick inte till slutspel förrän under sin nionde säsong i ligan. För Columbus Blue Jackets tog det åtta år. Atlanta Thrashers lyfte aldrig och spelade bara slutspel en gång på elva år i ligan innan man flyttades norrut till Winnipeg.

Det är ett lag bestående av spelare som andra klubbar inte valde att skydda. Spelare som funnit en gemenskap i att vara ”oönskade” och funnit en ny hemmabas i öknen och Las Vegas. Att det har blivit jackpot är en underdrift. Märsta-sonen William Karlssons braksuccé är en av många sagolika historier i Vegas den här säsongen. Inför 2017-18 hade han, på sina fyra säsonger i NHL gjort 18 mål på 133 skott – en skottprocent på 7,7. Hans 43 fullträffar kommer på 184 skott totalt – 23,4 procents utdelning. Även om den höga skottprocenten dalar till nästa år finns det all anledning att tro att Karlsson kan landa på 20-25 mål igen, om inte mer. Varför?
Han har tagit den chans han fått, och det finns fler exempel.

ANFALLSSUCCÈN

Den snart 30-årige David Perron spelade sina sex inledande säsonger i St Louis Blues men har sedan han försvann därifrån 2013 hunnit representera Edmonton, Pittsburgh, Anaheim och St Louis igen utan att finna sin rätt. I år blev hans facit 16 mål och 50 assist under grundserien – ett personbästa med nio poängs marginal och första gången på fyra år – bara andra totalt – som han noterades för över 50 poäng.

Finländaren Erik Haula hämtades från Minnesota. Den snabbe vänsterforwarden noterades för 34 poäng för två år sedan. Förra året stannade det på 26 poäng, varav 15 mål visserligen, på 72 matcher. I år har han slagit alla sina toppnoteringar. Med 29 mål och 26 assist har han krossat personbästa i mål, assist och poäng under en och samma säsong.

Argumenten för att man fått en fördelaktig expansionsdraft faller samman när man tänker efter på vad som egentligen hände. Pittsburgh tradade ett draftval för att Vegas skulle plocka Fleury. Och Florida gjorde väldigt mycket som har gått Vegas väg när man skickade Reilly Smith, lagets tredje bästa forward förra året, och ett draftval i utbyte mot ett löfte att Vegas skulle plocka Jonathan Marchessault – Floridas näst bäste forward förra året. Både Smith och Marchessault har fortsatt på den inslagna vägen. Smith gjorde 15 mål under 2016-17 och noterades för 22 i år. Marchessault gjorde 30 förra året och landade på 27 den här säsongen. Att Vegas dessutom tränas av Gerard Gallant som fick kicken från Panthers mitt under förra säsongen….

MAGIN I MÅL

Visst minns ni den målvaktscirkus som utspelade sig i Golden Knights under hösten? Stjärnvärvningen Marc-Andre Fleury gick sönder och fick lämna över ansvaret till andrekeepern Malcolm Subban, som i sin tur gick sönder. Och så fortsatte det. Totalt använde man sig av fem målvakter och för svensk del fick vi se Oscar Dansk skriva några egna rader i Vegas hockeyhistoria när han klev in med fyra framträdanden. Av dessa fyra startade han tre, vann tre och höll nollan en gång. Hans kollega i AHL-laget Chicago Wolves, Maxime Lagace, spelade 14 matcher i NHL. Han vann sex, vilket ändå får ses som godkänt trots en räddningsprocent på under 90.
Båda två gick sedermera sönder. Situationen var så illa att Vegas fick låna in Torontos målvaktslöfte Kasimir Kaskisuo till sitt Wolves. När Dansk och Lagace väl spelade i AHL var det egentligen inget märkvärdigt: Dansk var tolfte bästa målvakt (minst 15 spelade matcher) i GAA (2,44) och Lagace 31:a med sina 2,84. Lagaces räddningsprocent på 90,5 räckte till en 21:a plats medan Dansks 91,8 landade på elfte. Inget märkvärdigt egentligen, med andra ord.
Men i NHL bidrog man ändå.

PRESS PÅ SEATTLE?

Med ytterligare ett NHL-lag runt horisonten i Seattle kan man tycka att Vegas framfart kommer att sätta stor press på den general manager som ska sätta samman Seattles förmodade bidrag till NHL. Att tro att ett eventuellt lag från Seattle ska nå sådana framgångar vore inte rättvist, inte ens om man får använda sig av samma expansionsregler.

Det som händer i Vegas stannar i Vegas brukar det heta. Golden Knights har visat att så inte är fallet när man har gjort ett djupt intryck i Las Vegas och i hela hockeyvärlden. Under natten mot söndag, svensk tid, skriver laget ett nytt kapitel i sin historiska saga när man kliver in i Conference-finalen Winnipeg Jets. Och hur det än går är det hockeyhistoria vi bevittnar. Så varför inte luta sig tillbaka och njuta av magin en stund till?
Har vi tur får vi se samma sak om några år igen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch