NYA SUPERSTJÄRNAN? Rickard Rakell är Sveriges poängkung i VM.
VM 2018

Är han Sveriges nya superstjärna?

ANNONS

Förra säsongen gjorde han flest mål av alla i Anaheim Ducks. Den här säsongen vann han lagets poängliga och blev uttagen till NHL:s All-Star Game. Nu gör Rickard Rakell dessutom succé på sitt första VM. Frågan är om 25-åringen håller på att bli Sveriges nya superstjärna.
– Han är redan en stjärna. Om han fortsätter så här kommer han verkligen att bli en superstjärna, säger Adrian Kempe till hockeysverige.se.

KÖPENHAMN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Henrik Zetterberg
Mats SundinPeter Forsberg med flera. Sverige har haft många stora forwardsstjärnor i NHL. Men hur är det egentligen nu för tiden? Under årets säsong var Rickard Rakell den enda svenska forwarden som bjöds in till All-Star-helgen. Han vann dessutom poängligan för sitt Anaheim Ducks. Håller Rakell på att ta ytterligare ett steg i karriären?
– Jag ser inte varför jag inte skulle göra det. Jag känner mig bekväm i alla situationer på isen och jag vill bara spela så mycket som möjligt, berättar Rakell.

Som grädde på moset gör 25-åringen nu succé under sitt första VM med Tre Kronor.
– När jag kom hit så ville jag inte få känslan att det här var slutet på den säsong som varit. Jag ville mer känna att det här var början på nästa säsong och förbereda sig inför den. Jag försöker bara att vara avslappnad och inte tänka för mycket.

Den inställningen ser ut att fungera. Rickard Rakell toppar just nu Sveriges poängliga och är fyra i totala. Den tidigare AIK-spelaren har producerat elva poäng (5+6) på fem matcher.

Ser vi Sveriges nästa superstjärna födas? 
– Inte superstjärna. Men det är klart att jag har självförtroende där ute, säger Rakell ödmjukt när hockeysverige.se träffar honom på VM i Köpenhamn.


Zibanejad, Lindholm, Janmark och Rakell måljublar.
Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

”DET HAR MED SJÄLVFÖRTROENDE ATT GÖRA”

Rickard Rakell har, i världens bästa liga, skjutit över 30 mål två år i rad. På dessa säsonger har 48 av målen kommit i spel fem mot fem. Endast superstjärnorna Connor McDavid  och Auston Matthews har fler i den spelformen under samma tidsspann.

Målskyttet har med andra ord verkligen lossnat. Men Rakell har problem att sätta fingret på när den berömda poletten trillade ned.
– Det är svårt att säga. Jag tycker inte att det har varit något särskilt så. Det har mycket med självförtroende att göra. Direkt när det gick bra ett tag så fick jag förtroende av tränarna. Jag fick spela mer i offensiva situationer som powerplay och allt vad det är. Och jag har fått spela mycket. Det hjälper såklart väldigt mycket.

Hur har du jobbat för att bli den vassa målskytt som du är?
– Jag har alltid tränat på skott och allt sådant. Och genom att vara forward (i stället för center) så kan jag dröja mig kvar kring de ställena där jag har gjort mål tidigare. Jag trivs att vara framför mål och omkring det området.

Vilka egenskaper är du mest nöjd med som målskytt?
– Det är väl kanske att jag lyckas göra mål på massa olika sätt. Det är inte bara att jag styr in puckar eller tar returer. Utan jag tycker att jag utmanar på ett bra sätt och målen kommer från olika ställen och på olika sätt. När jag trycker på och försöker utmana så har målchanserna kommit. Det tror jag att jag är mest nöjd med.


Foto: Hockeysverige.se

”EN VÄLDIGT UNDERSKATTAD SPELARE”

Från Anaheim i Kalifornien behöver man bara ta bilen några mil söderut för att nå Los Angeles. Och i Los Angeles Kings spelar Adrian Kempe. Han möter med andra ord Rakell ofta. Och nu på VM har de även fått spela i samma lag.
– Han är en grymt bra spelare. Han har vuxit jättemycket de senaste åren och har visat där borta i NHL hur pass bra målskytt och allt sådant han är, berömmer Kempe.
– Han har kommit in och visat det väldigt bra här i VM också. Det blir bara bättre och bättre motstånd så det gäller att han fortsätter. Men han har varit grym för oss.

Och det verkar börja snackas mer och mer om Rickard Rakell i NHL.
– Han har varit ganska underskattad i snacket där borta. Ofta snackar de om (Ryan) Getzlaf och så. Snackmässigt är han en väldigt underskattad spelare, men om han fortsätter så här kommer det bara bli mer och mer snack om honom i ligan.

Börjar han bli en superstjärna?
– Ja, det tycker jag. Framför allt har han visat hur bra han är på att göra mål. Där borta har han varit en av Anaheims bästa spelare. Så det är ingen nyhet. Han är redan en stjärna, men om han fortsätter så här kommer han att verkligen bli en superstjärna tror jag.


Rakell med radarpartnern Getzlaf.
Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

”DET TYCKTE JAG REDAN FÖRRA SÄSONGEN”

Anaheim-backen Hampus Lindholm är nära Rakell, både som lagkamrat och vän. Och även Lindholm är med och spelar VM i Danmark. .
– Rakell är en riktigt duktig ishockeyspelare, det har man sett länge. Det är riktigt kul att han fortsätter att spela och ha kul där ute, säger Lindholm.
– Det är kul att han följer upp det han har gjort i NHL med det han gör här i VM. Att komma över hit och prestera så som han gör.

Håller han på att bli en riktig superstar?
– Det tycker jag att han har var redan förra säsongen. Han ledde laget i målskytte och man ser när han har pucken, han har det där speciella. Han har den där lilla All-Star-känslan. Så det är någonting han verkligen förtjänar.

Han har förtjänat sin status i NHL. Nu håller Rickard Rakell på bästa sändningstid på att bli en riktigt stor stjärna även i Tre Kronor.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL