FLIPP ELLER FLOPP? 2012 gick det åt pipan, men 2013 och 2017 ledde sena NHL-förstärkningar Tre Kronor till VM-guld.
VM 2018

Sena NHL-förstärkningar på VM – både flipp och flopp: ”Hur det går vet man aldrig”

ANNONS

2012 slutade det med fiasko, 2013 och 2017 med guld. Att ta in stjärnspelare från NHL sent i en VM-turnering har inte bara varit av godo för Tre Kronor. Hur kommer årets lag att påverkas av de stora förändringarna som nu sker?
– Är det något vi svenskar är bra på är det att anpassa sig i en grupp, säger assisterande förbundskaptenen Johan Garpenlöv till hockeysverige.se.

KÖPENHAMN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Patric Hörnqvist landade på förmiddagen, Viktor Arvidsson på eftermiddagen. När Tre Kronor hade sin morgonvärmning var det fortfarande oklart om duon skulle komma till spel i kvällens möte med Schweiz. Men det råder ingen tvekan om att landslagsledningen gärna ser dem på is direkt.
– Det är ett beslut vi får ta i eftermiddag, men får vi välja så vill vi att de spelar just med anledningen av att de kan komma in i vårt spel fortare och att de kommer in spelet på stor is fortare, lät assisterande förbundskaptenen Johan Garpenlöv meddela efter värmningen.

Medan Hörnqvist och Arvidsson kan lämna avtryck i VM redan i dag får Filip Forsberg och Mattias Ekholm vänta till tisdagens avslutande gruppmatch mot Ryssland innan de begår VM-debut. Nashville-duon landar i Köpenhamn under morgondagen.

Klart är att det är tunga och välmeriterade förstärkningar som kommer in i Tre Kronors VM-lag. Hörnqvist, Forsberg och Arvidsson gjorde gemensamt 84 mål i NHL:s grundserie medan Ekholm har etablerat sig som en av ligans mest respekterade tvåvägsbackar i Nashville.


Foto: Bildbyrån

FLIPP 2013 och 2017 – FLOPP 2012

Det är vanligtvis av godo att förstärka laget med meriterade NHL-spelare under turneringens gång. 2013 kom tvillingarna Sedin in och lyfte Sverige till VM-guld och i fjol hade Henrik Lundqvist och Nicklas Bäckström avgörande roller när det blev seger i den dramatiska finalen mot Kanada i Köln.

Det finns dock tillfällen när satsningen på sena NHL-förstärkningar inte gett lika bra utdelning. Inte minst då hemma-VM i Stockholm 2012 där Bäckström och Hörnqvist kom in sent, men inte lyckades ge Tre Kronor den där extra knuffen i rätt riktning. Då åkte svenskarna ut redan i kvartsfinalen mot Tjeckien.

”MÅSTE LÅTA KEMIN I GRUPPEN VÄXA FRAM”

Vad är då nyckeln till att få det att lyckas? Att med kort varsel få kemin i gruppen att klaffa efter att ha ruckat i en satt hierarkin och gett spelare nya roller. Johan Garpenlöv menar att det helt beror på omständigheterna,
– Det handlar om vad det är för spelartyper som kommer in. ”Bäckis” var ganska naturlig som förstacenter och alla förstod att han skulle spela där, säger han till hockeysverige.se och tar fjolårets lyckade förstärkning som exempel.
– ”Bäckis” är en spelare som alla respekterar, en ledare. Där var det ganska enkelt.

Lika enkelt är det inte om det kommer in mindre kända spelare som inte har samma meritlista som den ovan nämnde stjärncentern.
– Då måste man på något sätt låta kemin i gruppen växa fram och de måste förstå vad man har för roll och acceptera den. Det är kanske någon som får flytta ned och någon som får flytta upp. Det är alltid ett spel och en process i en grupp när det kommer in nya spelare, säger Garpenlöv.
– Hur det går vet man aldrig innan, men är det något vi svenskar är bra på är det att anpassa sig i en grupp och kanske ta en roll man normalt sett inte har och man förstår processen i laget. Normalt sett brukar det inte vara ett problem.


Foto: Bildbyrån/Ludvig Thunman

HAFT TUFFA BATALJER MED NASHVILLES SVENSKAR

Hampus Lindholm ser inte heller någon baksida med förstärkningarna. Precis som i fallet med Nicklas Bäckström i fjol är det faktum att spelarna som kommer in har hög status något som bidrar till att det är positiva tongångar i truppen.
– Vi är så pass tajt grupp att alla är bara glada för allas skull. Jag tror inte att det är ”bad blood” på det sättet, mer bara kul att det kommer in folk som kan vara med och hjälpa till, säger Anaheim Ducks-backen som haft en hel del hårda duster med framför allt de tre Nashvillesvenskarna i NHL.
– De säger väl detsamma om mig, men det är väl inget lag man tycker är jättekul att möta (skratt). Vi har mött dem lite för mycket, men det är lite hur jag är som spelare. Det som händer på isen stannar på isen. Det är kul när det blir hårt på isen och då spelar det ingen att man är från samma land.

Samtidigt som de fyra NHL-spelarna gör sitt inträde i truppen får de fyra icke-registrerade reserverna lämna VM. John Norman har redan checkat ut från Köpenhamn. Backarna Lawrence Pilut och Adam Almquist samt forwarden Carl Klingberg får göra detsamma inom kort.
– Det är det här som är baksidan med det vi håller på med, säger Johan Garpenlöv.
– När de här killarna har varit med från start och verkligen gjort det bra, kommit till varje träning och visat att de vill in i laget, hållit uppe nivån på träningarna och tävlat för att komma in. Sedan när det roliga ska börja under sista veckan av VM så får man åka hem.
– Det är ett besked man inte vill ge, men tyvärr ser det ut så här. Vi har ett visst antal platser och de vet om det. När den här typen av spelare kommer är det alltid lättare för dem att godta beskedet, men självklart är alla tävlingsmänniskor och vill vara kvar så länge som möjligt och spela VM.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga