• Publicerat 13 maj, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
FLIPP ELLER FLOPP? 2012 gick det åt pipan, men 2013 och 2017 ledde sena NHL-förstärkningar Tre Kronor till VM-guld.Foto: Bildbyrån

2012 slutade det med fiasko, 2013 och 2017 med guld. Att ta in stjärnspelare från NHL sent i en VM-turnering har inte bara varit av godo för Tre Kronor. Hur kommer årets lag att påverkas av de stora förändringarna som nu sker?
– Är det något vi svenskar är bra på är det att anpassa sig i en grupp, säger assisterande förbundskaptenen Johan Garpenlöv till hockeysverige.se.

KÖPENHAMN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Patric Hörnqvist landade på förmiddagen, Viktor Arvidsson på eftermiddagen. När Tre Kronor hade sin morgonvärmning var det fortfarande oklart om duon skulle komma till spel i kvällens möte med Schweiz. Men det råder ingen tvekan om att landslagsledningen gärna ser dem på is direkt.
– Det är ett beslut vi får ta i eftermiddag, men får vi välja så vill vi att de spelar just med anledningen av att de kan komma in i vårt spel fortare och att de kommer in spelet på stor is fortare, lät assisterande förbundskaptenen Johan Garpenlöv meddela efter värmningen.

Medan Hörnqvist och Arvidsson kan lämna avtryck i VM redan i dag får Filip Forsberg och Mattias Ekholm vänta till tisdagens avslutande gruppmatch mot Ryssland innan de begår VM-debut. Nashville-duon landar i Köpenhamn under morgondagen.

Klart är att det är tunga och välmeriterade förstärkningar som kommer in i Tre Kronors VM-lag. Hörnqvist, Forsberg och Arvidsson gjorde gemensamt 84 mål i NHL:s grundserie medan Ekholm har etablerat sig som en av ligans mest respekterade tvåvägsbackar i Nashville.


Foto: Bildbyrån

FLIPP 2013 och 2017 – FLOPP 2012

Det är vanligtvis av godo att förstärka laget med meriterade NHL-spelare under turneringens gång. 2013 kom tvillingarna Sedin in och lyfte Sverige till VM-guld och i fjol hade Henrik Lundqvist och Nicklas Bäckström avgörande roller när det blev seger i den dramatiska finalen mot Kanada i Köln.

Det finns dock tillfällen när satsningen på sena NHL-förstärkningar inte gett lika bra utdelning. Inte minst då hemma-VM i Stockholm 2012 där Bäckström och Hörnqvist kom in sent, men inte lyckades ge Tre Kronor den där extra knuffen i rätt riktning. Då åkte svenskarna ut redan i kvartsfinalen mot Tjeckien.

”MÅSTE LÅTA KEMIN I GRUPPEN VÄXA FRAM”

Vad är då nyckeln till att få det att lyckas? Att med kort varsel få kemin i gruppen att klaffa efter att ha ruckat i en satt hierarkin och gett spelare nya roller. Johan Garpenlöv menar att det helt beror på omständigheterna,
– Det handlar om vad det är för spelartyper som kommer in. ”Bäckis” var ganska naturlig som förstacenter och alla förstod att han skulle spela där, säger han till hockeysverige.se och tar fjolårets lyckade förstärkning som exempel.
– ”Bäckis” är en spelare som alla respekterar, en ledare. Där var det ganska enkelt.

Lika enkelt är det inte om det kommer in mindre kända spelare som inte har samma meritlista som den ovan nämnde stjärncentern.
– Då måste man på något sätt låta kemin i gruppen växa fram och de måste förstå vad man har för roll och acceptera den. Det är kanske någon som får flytta ned och någon som får flytta upp. Det är alltid ett spel och en process i en grupp när det kommer in nya spelare, säger Garpenlöv.
– Hur det går vet man aldrig innan, men är det något vi svenskar är bra på är det att anpassa sig i en grupp och kanske ta en roll man normalt sett inte har och man förstår processen i laget. Normalt sett brukar det inte vara ett problem.


Foto: Bildbyrån/Ludvig Thunman

HAFT TUFFA BATALJER MED NASHVILLES SVENSKAR

Hampus Lindholm ser inte heller någon baksida med förstärkningarna. Precis som i fallet med Nicklas Bäckström i fjol är det faktum att spelarna som kommer in har hög status något som bidrar till att det är positiva tongångar i truppen.
– Vi är så pass tajt grupp att alla är bara glada för allas skull. Jag tror inte att det är ”bad blood” på det sättet, mer bara kul att det kommer in folk som kan vara med och hjälpa till, säger Anaheim Ducks-backen som haft en hel del hårda duster med framför allt de tre Nashvillesvenskarna i NHL.
– De säger väl detsamma om mig, men det är väl inget lag man tycker är jättekul att möta (skratt). Vi har mött dem lite för mycket, men det är lite hur jag är som spelare. Det som händer på isen stannar på isen. Det är kul när det blir hårt på isen och då spelar det ingen att man är från samma land.

Samtidigt som de fyra NHL-spelarna gör sitt inträde i truppen får de fyra icke-registrerade reserverna lämna VM. John Norman har redan checkat ut från Köpenhamn. Backarna Lawrence Pilut och Adam Almquist samt forwarden Carl Klingberg får göra detsamma inom kort.
– Det är det här som är baksidan med det vi håller på med, säger Johan Garpenlöv.
– När de här killarna har varit med från start och verkligen gjort det bra, kommit till varje träning och visat att de vill in i laget, hållit uppe nivån på träningarna och tävlat för att komma in. Sedan när det roliga ska börja under sista veckan av VM så får man åka hem.
– Det är ett besked man inte vill ge, men tyvärr ser det ut så här. Vi har ett visst antal platser och de vet om det. När den här typen av spelare kommer är det alltid lättare för dem att godta beskedet, men självklart är alla tävlingsmänniskor och vill vara kvar så länge som möjligt och spela VM.