• Publicerat 14 maj, 2018
  • Skrivet av Anton Edman
  • 0 Kommentarer
Filip Forsberg och Jacob de la Rose under JVM 2014. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

De spelade ihop i Leksand och blev bästa vänner. Nu får Jacob de la Rose och Filip Forsberg ett kärt återseende på VM. Att kompisen redan fanns på plats i Köpenhamn påverkade Forsbergs beslut att tacka ja.
– Vi är bästa kompisar och har vuxit upp ihop. Man vet inte när chansen dyker upp igen, säger Nashvilles poängkung.

KÖPENHAMN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Tre Kronor har de senaste dagarna fått in några riktigt tunga förstärkningar. Ett av namnen är Filip Forsberg. Forwarden som den här säsongen vann interna poängligan i Nashville Predators.

Men det var inte helt självklart att 23-åringen skulle välja VM-spel efter det tunga uttåget i Stanley Cup.
– När det väl tog slut så var jag inte alls sugen. Men det gällde att komma ur besvikelsen. Sedan gällde det att använda det som tändvätska och försöka göra det så bra som möjligt och försöka vinna här. Det är det som är målet med säsongen, att vinna något, säger Forsberg efter sitt första träningspass i Köpenhamn.

Ett VM-guld lockar givetvis mycket. Men det fanns även personliga skäl för Forsberg att avsluta säsongen i Europa. Bästa kompisen Jacob de la Rose finns med i Sveriges VM-lag.
– Det är såklart att det har varit en stor faktor också, att få lira med honom igen. Vi är bästa kompisar och har vuxit upp ihop. Man vet inte när chansen dyker upp igen, så det ska bli kul.

Senaste de hade chansen att spela ihop var under JVM i Malmö 2014. Men det var under säsongerna i Leksands IF (2010-2013), som de båda knöt starka vänskapsband. Forsberg försöker utveckla vad deras vänskap betyder.
– Det är klart att så fort jag såg att de la Rose var uttagen så var det hur kul som helst. För han har jobbat riktigt hårt och lite i skymundan. Framför allt några säsonger i AHL, där han har gjort det riktigt bra.
– Nu har han gjort en riktigt bra säsong i Montréal också. Och jag tycker att han är väl värd chansen att vara med här. När möjligheten för mig att komma hit dök upp, så var det såklart en väldigt stark bidragande orsak, att jag skulle få spela med honom igen.


De båda vännerna i Leksand.
Foto: Bildbyrån

”EN NÄRA VÄNSKAP – HÄNGER MYCKET PÅ SOMRARNA”

Jacob de la Rose gör sitt första VM med Tre Kronor, och har så här långt noterats för ett mål på sex matcher. Vänskapen mellan de båda verkar, som tur är, vara ömsesidig.
– Det är en nära vänskap. Vi har spelat ihop i Leksand fyra, fem år och det var då vi blev vänner. Vi hänger mycket på somrarna och vi äger en häst tillsammans, berättar Arvika-sonen för hockeysverige.se.
– Det är klart att det ska bli kul att få spela igen. Vi hade mycket roligt tillsammans i Leksand, så det ska bli riktigt roligt. Framför allt är han en väldigt bra hockeyspelare, så det blir ett bra tillskott till laget.

Nu drömmer de la Rose om att få bilda center mellan Nashvilles-duon Forsberg, och Viktor Arvidsson.
– Ja, men vi får se hur det blir. Men jag tror att alla i laget hade velat spela ihop med dem, säger Montreal-forwarden, och får medhåll av bästa polaren.
– Ja, vi får se, men det är upp till tränaren. Vi har över 20 bra spelare, så den Grönborg vill att jag spelar med spelar jag med.


Både Forsberg och de la Rose är nu på plats på VM i Köpenhamn.
Foto: Bildbyrån

”HAN KAN BETYDA EN HEL DEL”

Rikard Grönborg avslöjar inga formationer i förväg. Men förbundskaptenen vet hur han vill använda Filip Forsberg.
– I en hel del offensiva situationer och i powerplay. Men framför allt tycker jag att han gör ett bra jobb över hela banan.

Och som de la Rose var inne på är Filip Forsberg är en väldigt bra hockeyspelare, som kan göra skillnad.
– Han han betyda en hel del, och det är inte bara på isen. Det är även en ledartyp och en extra röst i omklädningsrummet och såklart en fantastiskt bra hockeyspelare, säger Grönborg.
– Jag tror att många av motståndarlagen kommer att spendera en hel del tid på att scouta honom.